Az idei évben a járványhelyzet miatt nem sikerült megrendezni szokott módon a Kiskőrös Városi Borversenyt. Az eseményt szervező: helyi önkormányzat, a hegyközség és a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend úgy döntött, hogy ebben az esztendőben csak azokat a borokat vizsgálja meg, amelyek vállalják a megmérettetést a Kiskőrös Város Bora címért.

-Hirdetés-

A borkóstoló szakbizottság és a csúcsbizottság tagjai július 28-án a Szentpéteri Borházban ültek össze, hogy zsűrizzék a versenyre benevezett borokat. A poharakba a Szentpéteri Borpince, a Vass Borászat és az István Borház borai kerültek. A szakemberek 11 fehér, 4 rozé és 2 vörös bort kóstoltak, melyekből nem volt könnyű kiválasztani a legjobbakat.

Az említett három kategóriában az alábbi borok nyerték el a Kiskőrös Város Bora címet:
Fehér kategóriában: Cserszegi Fűszeres ’2019 – István Borház Kft.
Rozé kategóriában: Néró rozé ’2019 (ez a bor a megye rozé bora is) – Szentpéteri Borpince Kft.
Vörös kategóriában: Cabernet Sauvignon ’2019 – Vass Bor Kft.

Béleczki Mihály

Béleczki Mihály – Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend nagymestere elmondta:

– Mind a három borászat kiváló borokat hozott az eseményre, ezért nagyon nehéz dolga volt a csúcsbizottságnak. A borok nagyon jó fajtajelleggel bírtak, megfelelő illattal és savtartalommal. A térség nem kimondottan alkalmas olyan alapanyag előállítására, ami az optimális a vörösborok készítéséhez, ennek ellenére nagyon szép vörösborokkal neveztek a résztvevők. A rozék most is kiemelkedő minőséget hoztak, mely kategóriában egyértelműen térségünk képviseli az élvonalat. A 2019-es évjáratról tudni kell, hogy nem volt kimagaslóan magas a termésátlag, mely által a minőség javult. Aki a megfelelő időben szüretelt és jó technológiával, odafigyeléssel dolgozott, az kiváló borokat tudott készíteni.

Domonyi László és Szentpéteri Attila

A tervek szerint szeptember 6-án 15:00 órai kezdettel, a Szüreti Napok keretében kerül sor a Kiskőrös Város Bora elismerések átadására, a Főtéren. 

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS