Fontos, hogy rendszeresen tájékozódjon mindenki a várható időjárásról, hogy kellő körültekintéssel fel tudjon készülni a különféle időjárási jelenségekre.

zivatar olyan légköri jelenség, amelyet egy vagy több elektromos kisülés (villám) és /vagy dörgő esetleg éles, csattanó hang formájában észlelünk. Egy-egy heves zivatar idején előfordulhat nagyméretű jég vagy erős széllökés. Intenzív zivatarokhoz hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is társulhat. 

-Hirdetés-

Az erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. 

Abban az estben, hogyha szélvihar esetén épületen belül tartózkodunk az ajtókat, ablakokat zárjuk be, ne menjünk ki a szabadba, ne hagyjuk a kisgyermekeket, betegeket felügyelet nélkül, lehetőleg senki ne maradjon egyedül, készüljünk fel áramszünetre (elemlámpa előkészítése) és ha lehet, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket.

Amennyiben mégis a szabadban tartózkodunk, kerüljük a fákat, haladjunk távol az épületektől hiszen a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok sérüléseket okozhatnak. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyük be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. Szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet el kell oltani. 

Forrás: https://bacs.katasztrofavedelem.hu/ 
Kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS