Aki erre a cikkre rákattintott, mint szerző gyorsan azt kérdezném: tudatában van annak, hogy miről fog most olvasni? Vagy  az keltette fel az érdeklődését, hogy nem tudja, hogy mi is az a CBD és hogyan kerülhet az ételbe? Bizonyára elenyésző azon olvasók száma, (és tőlük máris elnézést kérek, hogy a végére hagyom Őket) akik nagyon is tisztában vannak azzal, hogy mi is az a CBD, és tényleg kíváncsiak arra, hogy lehetséges-e azt különböző ételekbe beletenni, és ha igen, akkor hogyan és milyen módszerekkel? 

De kezdjük az elején! Tisztázzuk azt, hogy mi is az a CBD valójában?

-Hirdetés-

A CBD-t a marihuánából (a marihuána pedig nem más, mint a kender virágzata) úgynevezett dekarboxilezéssel állítják elő. A kender virágát hőkezelve bizonyos idő elteltével végbemegy a dekarboxilezés folyamata, melynek hatására a marihuánában természetesen jelen lévő CBDA-ból CBD lesz. A CBD tehát nem más, mint egy a marihuánában lévő 131-féle kannabinoid közül. Ami nagy szerencse a gyógyászatnak és ezáltal a fogyasztóknak, hogy a CBD kannabinoid – ellentétben például a „betépést” okozó THC-vel szemben – nem pszichoaktív, az emberi szervezetre nincs káros hatása és nem kell attól tartanunk, hogy függőséget okozhat. Ellenben kiváló gyógyászati alapanyag, melyet egyre több országban alkalmaznak, hiszen enyhíti a görcsöket, csökkenti a gyulladásokat, oldja a szorongást, mérsékli a hányingert, valamint gátolhatja a rákos sejtek növekedését és javítja az alvásminőséget is.

A lényeget összefoglalva: a profi természettudománynak és gyógyászati technológiáknak köszönhetően ma már nagy mennyiségben tudunk CBD-t előállítani. Ezzel emberek sokaságának tud segíteni a CBD tartalmú készítmények sokasága, mint például:

  • CBD olaj
  • CBD alapú krémek, testápolók, balzsamok,
  • CBD tinktúra (melynek lényege, hogy a gyógyhatású alapanyagot alkoholban oldanak fel, melynek révén a fogyasztás során biztosítani tudják a hatékony felszívódást
  • CNB zselékapszula

A CBD-vel kapcsolatos tévhitek és cáfolatok

Először is oszlassunk el néhány tévhitet, melyek a CBD-t övezik. Akik attól tartanak, hogy adagolása közben hozzászokik,  majd azután nem tud majd „lejönni” róla, megnyugtatjuk: bár ugyanaz a kender (latin neve: Cannabis Sativa vagy Cannabis Indica) és a CBD „lelőhelye”, amely kendert (a köznyelvben csak „fű”-nek is hívják) mások annak bódító hatása miatt szívnak, még sincs semmilyen pszichoaktív hatása. Ez magyarul azt jelenti, hogy semmilyen kábulatot nem okoz, ellenben számos igazolt gyógyászati tulajdonsága van. Számos kutatás, tanulmány készült a CBD-vel kapcsolatban. Így kijelenthető, hogy nincs olyan kutatás, amely azt mérte volna, hogy a CBD-vel kapcsolatban tolerancia alakulhat ki a felhasználókban. Ellenben széles körben biztonságosan alkalmazható, nem mérgező vegyületnek tekintik, amely nagyon jól tolerálható.

A másik, sokakat aggasztó kérdéskör az a CBD lehetséges mellékhatásainak témaköre. AC-vitaminra is rá van írva, hogy szedésével, milyen mellékhatásokra lehet számítani. Hiszen nincs két egyforma emberi szervezet. Mint minden vitamin, ásványi anyag és gyógynövény-kiegészítőről, úgy a CBD-ről is ismert, hogy okozhat bizonyos mellékhatásokat. Mielőtt elkezdenénk a CBD-t alkalmazni, fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges mellékhatásokkal. Javasoljuk, hogy a CBD alkalmazása előtt beszéljen orvosával vagy egészségügyi szakemberrel. Ezáltal megbizonyosodhat arról, hogy ez a megfelelő döntés az Ön számára.

Biztonságos az ételekbe CBD-t rakni?

A fenti cáfolatok ismeretében bátran kijelenthetjük, hogy a CBD-t ételbe vagy akár italba adagolva is nyugodtan elfogyaszthatjuk. Nem kell tartanunk sem a „rászokástól” sem pedig attól, hogy különleges mellékhatásokat fog számunkra okozni. A nap bármely szakában fogyaszthatunk CBD tartalmú élelmiszert, így része lehet a reggelinek, ebédnek, vacsorának vagy egyéb étkezések közötti „nassolásnak”. 

– A.T. – 

MEGOSZTÁS