A Tanács első feladata a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség területfejlesztési koncepciójának és területfejlesztési programjának kidolgozása, amely a tervek szerint 2021. első negyedévében készül el.

Az Országgyűlés által 2020 tavaszán lehatárolt, 99 települést magába foglaló Közép-Duna mente az ország legújabb kiemelt fejlesztési térsége. A térségi együttműködés megteremtését segíti elő a 2020. augusztus 4-én megalakított Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács, amelyben a helyi és a kormányzati vélemények, elképzelések egyaránt megjelennek. A tanács tagjai a három érintett megye – Bács-Kiskun, Fejér, Tolna – közgyűlésének elnöke és egy-egy további képviselője, valamint hat minisztérium egy-egy delegáltja – adja hírül a Magyar Nemzet.

-Hirdetés-

A tanács elnökévé a tagok a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter delegált tagját, Mikulás Brigitta főosztályvezetőt választották.

Rideg László a megyei közgyűlés elnöke is a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács tagja lett

A tanács négy alelnököt választott: Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkárt, a Pénzügyminisztérium delegált tagját, továbbá a kiemelt térség három érintett megyéjének megyei közgyűlési elnökeit: Fehérvári Tamást, Rideg Lászlót, és Molnár Krisztiánt. Mint megtudtuk, a 12 tagú tanácsban ott van Font Sándor, a kalocsai választókerület országgyűlési képviselője.

A Tanács első feladata a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség Területfejlesztési Koncepciójának és Területfejlesztési Programjának a kidolgozása, amely a tervek szerint 2021. első negyedévében készül el. 

Ez alapozza meg a térség fejlesztési szándékait és pályázati lehetőségeit. A térség speciális fejlesztési fókuszát az energiatermelő infrastruktúrához kapcsolódó térségi infrastruktúra- és gazdaságfejlesztési képezi. Tízéves távlatban új Duna-híd épül, vasúti vonalakat kell felújítani, kikötőfejlesztés lesz, valamint települései infrastruktúra-fejlesztések (egészségügyi, köznevelési, szakképzési infrastruktúra, közbiztonság) és közvetlen gazdaságfejlesztés (energetikai K+F, telephelybővítés, logisztika, turisztikai szolgáltatás) is megvalósul.

Korábban a kormányzat többször egyértelművé tette, hogy kiemelt figyelmet fordít az ország valamennyi térségének fejlesztésére, az egyes térségekben tapasztalható fejlettségi különbségek csökkentésére. A javaslat tavaszi parlamenti vitája során elhangzott: a kormányzat határozott szándéka, hogy a fejlesztéspolitikai intézkedések a fejlődést az ország minden területén érzékelhetővé tegyék, ezt a célt segíti a kiemelt fejlesztési térségek kijelölése.

Forrás és képek: bacskiskun.hu

MEGOSZTÁS