A Magyar Honvédség folyamatosan toboroz katonákat, mellyel a szerződéses állomány feltöltését szeretnék elérni. A járványhelyzetre való tekintettel a speciális önkéntes katonai szolgálatot is életre hívta. Kiskőrösön augusztus 7-én tartottak toborzást, hogy jobban megismerhessék az emberek a speciális önkéntes és a szerződéses katonaságot.

-Hirdetés-

Mint kiderült, háromféleképpen kerülhetünk be a katonaságba. Hivatásos katonaként az iskolarendszeren keresztül tudunk felvételt nyerni. Szerződéses katonának civil emberek jelentkezhetnek, akik egy komolyabb egészségügyi vizsgálaton esnek át, de teljesíteni kell az elvárt fizikai tesztet is. A szerződéses katonák 3 vagy 5 évre kötnek szerződést a Magyar Honvédséggel. Ezzel szemben az önkéntes tartalékos katona 3 évente maximum 6 hónapot van szolgálatban. Ők legtöbbször a koszorúzások, állami ünnepek alkalmaival veszik fel az egyenruhát.

Kiskőrösön augusztus 7-én tartottak toborzást

A speciális önkéntes katonaságot azért hozták létre ebben az évben, mivel ezzel is segíteni szeretnének a munka nélkül maradt civileken, akik speciális önkéntesként fizetést kapnak. 6 hónapos szolgálatuk alatt kiképzési feladatokon esnek át, egészségügyi ismereteket szereznek, megismerik az egyenruhát. Nagy előny, hogy aki visszaszerezte a munkáját minden további korlátozás nélkül visszamehet dolgozni. 

A jelentkezőknek könnyített felvételi eljárást kell elvégezniük, így nem kell különleges fizikai erőnléttel rendelkezni. Azok jelentkezését várják, akik büntetlen előéletű, felnőtt korú, magyar állampolgárok és belföldi lakcímmel és legalább általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. A honvédség akár több ezer állás nélkül maradt embernek adhat ezzel átmeneti vagy hosszútávú munkalehetőséget; a 6 hónapos képzés ugyanis újabb fél évvel meghosszabbítható, de lehetőség van áttérni más szolgálati formára is.

A speciális tartalékos katonasággal ellentétben a szerződéses katonasághoz való felvételhez komolyabb feltételek kellenek

A speciális tartalékosok szeptember 1-jén vonulnak be a Magyar Honvédség kijelölt alakulataihoz, a lakóhelyükhöz legközelebbi képzési helyre, ahonnan minden nap hazamehetnek. Bevonulásuk napján az újoncokkal szerződést kötnek, majd megkapják a kiképzéshez szükséges ruházatot. A  garantált havi jövedelem mellett napi egyszeri meleg étel és utazási támogatás is jár. Kihívásokkal teli mindennapok és összetartó közösség várja mindazokat, akik szívesen megismerkednének a magyar katonák mindennapjaival.

A katonai toborzók mindenben segítik a jelentkezőket: megszervezik az orvosi vizsgálatokat, ha kell, segítenek az erkölcsi bizonyítványhoz szükséges formanyomtatvány igénylésében és kitöltésében  is. A jelentkezési lapot a megyei toborzóirodákban lehet kitölteni, az előzetes kérdésekre pedig telefonon és e-mailben is válaszolnak. Elérhetőségük megtalálható a www.iranyasereg.hu és a www.hadkiegeszites.hu oldalakon, de jelen vannak a Facebookon is, MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság néven.

Szentgyörgyi Ábel

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS