Egy nap alatt 194-en fertőződtek meg koronavírussal Ausztriában; április közepe óta nem volt ilyen magas ez a szám az osztrák egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint.

-Hirdetés-

A legtöbb új esetet Bécsben (91), Felső-Ausztriában (31), Tirolban (28) és Alsó-Ausztriában (21) diagnosztizálták. Az országban eddig 22 439 ember koronavírustesztje lett pozitív, közülük 724-en haltak bele a fertőzés okozta betegség szövődményeibe, míg 20 268-an már meggyógyultak. Jelenleg 1447 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 118-an szorulnak kórházi kezelésre.

Augusztusban az új fertőzöttek csaknem fele (47,7 százalék) családtagoktól, illetve a közös háztartásban élőktől kapta el a koronavírust, míg több mint egyötöde (20,6 százalék) a munkahelyén fertőződött meg. Majdnem egytizedük (8,7 százalék) a külföldön töltött nyaralás során kapta el a vírust.

Máshol is újra jobban terjed a fertőzés: Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új koronavírussal fertőzöttek száma, Szlovéniában pedig az elmúlt 24 órában a legtöbb megbetegedést regisztrálták ebben a hónapban.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint kedden 130-cal nőtt, és elérte az 5870-et az eddig megfertőzöttek száma. Hétfőn még 91 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történt új haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 160 maradt.

Utoljára július 22-én emelkedett száz fölé a napi új fertőzöttek száma, a legtöbb új esetet, 140-et pedig július 10-én regisztrálták az országban. A betegek közül 117-en vannak kórházban, közülük nyolcan lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 686.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: a legtöbb fertőzött a fiatal korosztályból került ki. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a Pag szigeti Zrcen, Vodicen és Makarskában, új eseteket regisztráltak ugyanakkor Vir szigetén is.

Több ország, köztük Ausztria, Olaszország, Csehország és Szlovénia is jelezte a horvátoknak, hogy több fiatal tért vissza úgy horvátországi nyaralásáról, hogy megfertőződött a koronavírussal.

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 31-gyel 2303-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Ebben a hónapban ez a legmagasabb napi esetszám. Új halálesetet nem regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt.

A diagnosztizált betegek közül mindössze 23-an vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 188 fő.

Ukrajnában is újra megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma, szerdára csaknem másfél ezer új beteget regisztráltak.

Az azonosított fertőzöttek száma velük együtt már meghaladta a 84,5 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon az igazolt fertőzöttek száma 1433 új esettel 84 548-ra, az elhunytaké pedig 19-cel 1970-re nőtt. Eddig 45 686-an gyógyultak meg, közülük előző nap 752-en. Jelenleg 36 892 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 662-vel nőtt. A járvány kitörése óta az újonnan azonosított betegek számában az eddigi legmagasabb napi növekményt, 1489-et múlt pénteken jegyezték fel.

Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 5946-ra, az elhunytaké három újabb áldozattal 226-ra emelkedett, miközben eddig 2563-an győzték le a betegséget.

Romániában újabb 1415 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi napon, ezzel szerdán meghaladta a 65 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

Az előző napinál 200-zal magasabb napi esetszám újabb negatív csúcsnak számít és csaknem 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Ez a járvány terjedésének gyorsulását jelzi, az utóbbi napok stagnálása után.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 43 koronavírusos beteg vesztette életét, így meghaladta a 2800-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Jelenleg több mint 31 ezer aktív esetről tud a román közegészségügyi hatóság. Az előző napinál valamivel kevesebb, 7381 fertőzöttet kezelnek kórházban, a súlyos esetek száma azonban nem csökkent, továbbra is minden korábbinál több, 485 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián.

-szeretlekmagyarorszag.hu-

MEGOSZTÁS