Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Kultúráért Felelős Államtitkársága a veszélyhelyzetre való tekintettel, az előadó-művészeti szféra támogatására 1 milliárd forintot csoportosított át a „Köszönjük, Magyarország!” programra.

-Hirdetés-

„A program kettős célt szolgál: egyrészt, hogy a járványhelyzetből adódó nehézségek ellenére a művésztársadalom alkotó képviselői bevételi forráshoz jussanak, másrészt a veszélyhelyzet elmúltával Magyarország lakosságát kulturális szolgáltatásokkal, programokkal lássa el.
A kialakult helyzetben a támogatás lehetőséget teremt arra is, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a művészek aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek: bemutathassák új műveiket, folytathassák alkotómunkájukat, találkozhassanak közönségükkel”

– olvashatjuk a Kultúráért Felelős Államtitkárság közleményében.

A program keretében a Városi Könyvtár és Művelődési Ház befogadó intézményként szervezte a komolyzenei koncertet az augusztus huszadikai ünnep előestéjére, így az  épület melletti szabadtéri színpadot és környékét ünnepre hangoló zene töltötte be. A Harmónia Rézfúvós Trió jóvoltából ismét különleges élményben lehetett része a zeneszerető közönségnek.

Az együttes zenészeit megkértem, mutassák be tevékenységüket:

„A Harmónia Rézfúvós Trió 2020-ban alakult meg a Duna Szimfonikus Zenekar állandó kisegítőiből. Tagjaink: Várda Zsófia – kürt, Mezősi Milán – harsona, Kurucz Gábor – tuba.
Programunkat kijelöli az együttes háromszólamú alapkaraktere. Elsődleges célközönségünk a hagyományos koncertektől eltérő kamarazenei műsorok iránt nyitott érdeklődők. Ugyanakkor az ismeretterjesztő előadások révén az általános iskolás korosztályt is megszólítjuk rendhagyó énekórai előadásunkkal. A műveket harsonásunk, Mezősi Milán ismerteti a gyerekek és laikusok által befogadható, könnyed stílusban.

A koncerteken különböző korok népszerű, háromszólamú alkotásait játsszuk, valamint kortárs magyar szerzők műveit. Mind a népszerű régi zenék, mind a napjainkban írt darabok esetén beavatjuk a közönséget abba, hogy hogyan lehet azokat befogadni. A finálékban könnyűzenei művek is elhangzanak, amelyek ismertetőiben azok klasszikus zenei alapjaira hívjuk fel a figyelmet. Könnyűzenei művek közül elsősorban filmslágereket válogatunk.”

A Harmónia Rézfúvós Trió tagjai

Várda Zsófia – kürt

Kamaraművészi – és tanári diplomáját 2006-ban szerezte a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karán. A 2006/07-es évadban az ausztriai Klagenfurti Szimfonikus Zenekar tagja volt. Ezt követően 2 éven át a hannoveri székhelyű Operetten Tournee Theater előadásainak 1. kürtöse volt. 2009-2019-ig a Magyar Honvédség Tatai Dandárzenekarának kürtöse volt. Jelenleg a budapesti Aelia Sabina Alapfokú Művészeti Iskola kürttanára. Rendszeresen fellép a Duna Szimfonikus Zenekarral, az Óbudai Kamarazenekarral. Számos nemzetközi mesterkurzuson vett részt. (Prof. István Vincze, Frank Lloyd, Marie-Luise Neunecker)

Mezősi Milán – harsona

Jelenleg Cserháti János és Kakuk Zoltán növendéke a Miskolci Egyetemen, harsonatanár szakon. Járt Győrbe is, művész BA képzésre, a szakközépiskolát pedig Makovecz Pál növendékeként végezte a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. 2019. szeptembere óta a csömöri Krammer Teréz Zeneiskola mélyrézfúvós tanára. Rendszeresen közreműködik a Zuglói Filharmónia, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház koncertjein, valamint kamaraegyüttesekkel is dolgozik.

Kurucz Gábor – tuba

Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 2006-ban, Szabó László növendékeként. Számos hazai és nemzetközi versenyen vett részt szólóban és kamaraegyüttesek tagjaként. 2002-ben a Dél-Koreai Jeju-ban megrendezett II. Nemzetközi Rézfúvós verseny I. díját nyerte el. 2004-ben az ITEC Nemzetközi Tuba- és Eufónium Konferencia versenyének első díját nyerte el tubakvartett tagjaként. Ugyanebben az évben 1. díjat nyert a Balogh-Zilcz Országos Versenyen. Rendszeresen közreműködik a Duna Szimfonikusok, a Concerto Budapest, az Óbudai Danubia Zenekar, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjein.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS