Augusztus 20-án délelőtt nemzeti ünnepünkön, őseink előtti méltó tisztelgésül, Fekete Szabolcs plébános által celebrált szentmisén emlékeztek meg a hívek államalapító Szent István királyról, egyben az új kenyérért adtak hálát a kenyérszenteléssel.

-Hirdetés-

Szent beszédében Szabolcs atya arra biztatott, hogy kérjük első keresztény királyunk közbenjárását, mai nehéz helyzetünkben is legyen példa előttünk az ő hitben való kitartása.

A szentmise után az Ősök parkjában gyűltek össze az érdeklődők a tér és a szökőkút újraavatására.

Az önkormányzat nevében Gyalogné Klajkó Eszter üdvözölte a megjelenteket, majd Haszilló Ferenc, a város polgármestere köszöntőjében beszélt az ünnepről, augusztus huszadika jelentőségéről, első királyunk államalapító tevékenységéről, majd felidézte a park és a szökőkút megépítésének és újjáépítésének történetét:

Szent István király, mint a keresztény Európa egyik alapítója olyan ember, aki képes volt népének önazonosságát nemcsak megőrizni és megújítani, hanem ezzel egyidejűleg szeretett hazáját békésen beilleszteni a keresztény népek közösségébe, miközben követte az idézett alapelvet: “Hagyd, hogy mindenben és teljesen a szeretet vezessen.”

A könyvtár helytörténeti kronológiája szerint az „Ősök emlékparkját” 1995. augusztus 19-én avatták fel Kecelen, a Táncsics és a Nádas utcában lévő volt disznópiac helyén. A park a nevét a millecentenárium jegyében kapta, átadására az Alföldi Szüreti Fesztivál keretében került sor annak idején.

A parkot a város szolgáltató udvara építette. A szökőkút talapzatát a Modus „V” Kft. készítette, az oszlop és a tálcák vasmunkáit pedig Csúzi Antal géplakatos mester készítette és ajándékozta a városnak.

2000-ben a Kecel Időseiért Közalapítvány a Települési egészségterv című pályázati kiíráson, az Életminőség javítása a felnövekvő generációtól az időskorig témában 254 ezer forintot nyert játszótér kialakításra. E pénz felhasználásával és társadalmi összefogással az Ősök parkjába alakítottak ki játszóteret, melyet 2000 novemberében adtak át.

2020-ban is megvalósult az összefogás. A felújítás tervét Bleszák Dániel külsős bizottsági tag szorgalmazta, majd a képviselők közbenjárására több vállalkozás és magánszemély ajánlotta támogatását. A munka megszervezésében közreműködtek és a felújítást maguk is támogatták a következő képviselők:

Forrai Ákos alpolgármester, Bányászi Gábor, Kelemen László, Kovács László és Agócs Ákos. Köszönet a felajánlóknak, támogatóknak, akiket név szerint említett Haszilló Ferenc polgármester.

Antóni Zsolt, Csúzi Ker Kft, Lakatos Gábor, Acéldiszkont Kft., Zaliszan Kft, Otp Ingatlanpont Kft (Szilaj Zoltán), B-Vill Kft, Herczeg János egyéni vállalkozó, Mafe Agro Kft, Rózsa Attila, Mácsai István, Palásti Borászati Kft, Boros Zoltán egyéni vállalkozó, Béla Zoltán, Radva Zoltán, Haszilló Ferenc és családja, Csík Attila, Diós Gumi Kft, Sipiker Kft., Gubik Márton, Fejes Máté és családja, Beszedics László Festékbolt, Fett Kft (Fejes ABC), Dobos Eximp Kft, Greksa Ker Kft, Minda Gábor borász, Bleszák Dániel, Flaisz Ferenc egyéni vállalkozó, Filus Reklám, S-Praxis Bt, Keceli Motocross Egyesület, Matécsa Kft, valamint a FIDESZ és a KDNP keceli szervezetének tagjai. Külön köszönet illeti az önkormányzat Városgazdálkodási Csoportjának dolgozóit.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő az ünnep kapcsán Szent István királyunk életéről, a magyarság életét meghatározó elhatározásairól, azok végrehajtásáról, küzdelmeiről, a belső, külső ellenfeleivel vívott harcairól, a magyar állam megteremtéséről beszélt:

Amikor énekeljük valahol nemzeti Himnuszunkat, imánkat, amiben méltatlanul nem szerepel Szent István király neve, míg névvel egyedül és egyébként méltón Mátyás király már szerepel, azért lelkünk mélyén adjunk hálát Istennek, hogy megajándékozott, több mint ezer évvel ezelőtt bennünket, magyarokat, a nemzet és államalapító Szent István királyunkkal és a ma csonka, de gyönyörű magyar hazánkkal!
Vigyázzunk az Ő emlékére és vigyázunk szent hazánkra és a benne máig botladozó, acsarkodó nemzetünkre! Isten áldd meg a magyart!

A közeli Nyírjesi Óvoda kisgyermekei, Kéri Roland és Kósa Patrik egy Weöres Sándor verssel ajándékozták meg az ünnepség résztvevőit. Felkészítőjük Pálinkás-Doszpod Éva óvodapedagógus volt.

A főtisztelendő plébános, Fekete Szabolcs a térről, mint a közösségi élet színteréről, összetartozást erősítő szerepéről beszélt, majd áldást kért mindazokra, akik valamikor megalkották, létrehozták ezt a teret és azokra, akiknek keze munkájával, segítségével most megújulhatott ez a szép környezet és az életadó vízzel a tisztaságot szimbolizáló szökőkút. Majd áldását adta a jelenlévőkre és az itt lakó emberekre.

Az ünnepség a szózat eléneklésével utána közös ebéddel végződött.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (57 db kép)
MEGOSZTÁS