2020. augusztus 1. óta új vezetője van a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Háznak. Widnerné Fenyvesi Bernadett megbízatása 15 évi szolgálat után, 2020. április 30-án lejárt. A vezetői poszt betöltésére az önkormányzat új pályázatot írt ki, amelyre két pályamunka érkezett be.

A képviselő-testület Ferróné Mencsik Rita pályázatát fogadta el, és őt javasolta az intézményvezetői munkakörbe. Kértem, beszéljen hírportálunknak terveiről, munkájáról.

-Hirdetés-

 

Az új igazgatónőnek nem ismeretlen a hely. Mióta munkatársa az intézménynek?

1998 óta dolgozom a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Házban.

Eddigiekben milyen feladatokat látott el?

Könyvtári és közművelődési szakfeladatokat egyaránt végeztem és végzek jelenleg is.

Ezek közül mi az, amit folytatni tud, van olyan tevékenység, amely mostantól az intézmény vezetése mellett már nem fér bele a munkakörébe?

A vezetői munkám mellett továbbra is folytatom azokat a feladatokat, amelyeket előtte. Ide tartoznak az állománygyarapításhoz tartozó munkafolyamatok, adatbázis-építés, könyvtárhasználati foglalkozások, kézműves foglalkozások, kerámia és tűzzománc szakkör, rendezvények, kiállítások szervezése, lebonyolítása.

Tervez-e változtatásokat a könyvtár és a művelődési ház fejlesztésében?

Természetesen vannak terveim a jövőre vonatkozóan. Fontos a jelenlegi kapcsolatok megtartása, de újabbak kiépítésére is szükség van. Kollégáimmal szakmai kapcsolataink révén szeretnénk további intézményeket bevonni a kulturális körforgásba. Folyamatosan figyeljük a pályázati lehetőségeket. Rendelkezésünkre álló eszközeinkkel a város kulturális életét szolgáljuk, segítjük az ebben feladatot vállaló csoportokat, közösségeket.

Van olyan a programok között, ami már szinte hagyomány és a továbbiakban is megmarad?

Vezetőként fontosnak tartom, hogy a könyvtárhasználók, a kultúrát keresők igényeinek megfelelő kulturális és szabadidős programokat kínáljunk. Az új programok bevezetése mellett a már jól működők továbbvitelére és fejlesztésére is szükség van.

Van-e valami a könyvtár vagy a művelődési ház szolgáltatásában, ami új lesz?

A megújulás a fejlődés feltétele, ami fontos szempont az intézmény működésében. A pandémia miatt kialakult helyzet behatárolja a lehetőségeinket és egyben más szolgáltatások kidolgozására sarkall, mint az online felületeken történő megjelenési formák újragondolása. Az éppen aktuális járványügyi előírásokhoz igazodva törekszünk a „hagyományos” könyvtári és közművelődési szolgáltatásformákat is megtartani, újakat bevezetni. Például augusztustól Könyvtári Mondókázóba várjuk a szülőket és gyermekeiket.

Mik az első programok, melyek szervezésében már vezetőként vett részt?

Augusztus 19-én a Harmónia Rézfúvós Trió adott koncertet a szabadtéri színpadon.  Szeptember 4-én író-olvasó találkozó lesz Tallér Edinával, 10.00 órától gyermekeknek, 17.00 órától felnőtteknek. Szeptember 06-án 17.00 órától a Kökény Vonósnégyes Koncertje lesz a szabadtéri színpadon.

-E-

MEGOSZTÁS