“Ez tényleg egy hosszú út utáni megérkezés…
Ez olyan, mint a csend utáni muzsika…”

-Hirdetés-

Ezzel az idézettel invitálja az érdeklődőket Kiskőrös Város Fúvószenekara és a Csillagfény Mazsorett csoport a nagyszabású Nyáresti Fúvósmuzsika, Mazsorett minősítő eseményre, melynek augusztus 29-én a Petőfi tér ad helyet.

Már hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik a nyárbúcsúztató koncertet Kiskőrösön, Nyáresti Fúvósmuzsika címmel. Természetesen ez idén sem maradhat el, főleg, hogy a 30 éves jubileumot is ebben az évben ünnepli a kiskőrösi mazsorett.

A próbák már egy hónapja keményen folynak a város főterén: napi három órán keresztül pördülnek a mazsorett botok, forognak a lányok és szól a kellemes háttérzene. Nézőközönségük is akad bőven, valahogyan van egyfajta “megállazidő” hangulat ilyenkor a városban.  

Ennek apropóján beszélgettünk Gmoser György művészeti vezetővel.

– Mesélnél kicsit a kezdetekről?

– 1990-ben, az akkori vasvári iskola műsoros estjére készültünk, amikor is kezdő tanár voltam a sportiskolában. A műsor alapja megvolt, a nyitó és a záró műsorszám viszont hiányzott még. Akkor jött a gondolat, hogy a sporttagozatos lányok közreműködésével kreáljunk egy mazsorett műsort. Akkor én még aktív tagja voltam a Kiskőrösi Fúvószenekarnak, ahol Boldoczki Sanyi bácsi biztatott, hogy csináljuk a fúvószenekarral karöltve. Ez olyan jól sikerült, hogy a rá következő évben közel 40-szer szerepeltünk együtt. 1992-ben a nagy budapesti búcsúkarnevál után úgy gondoltam, hogy pályafutásunk végéhez értünk, elengedtem a csapatot. Sanyi bácsi nem így gondolta, hiszen vállalt még szereplést. Ez volt az a fordulópont, ahol tudatosan kezdtem csapatot építeni, 1992 őszén.

-A minősítő koncert gondolata hogyan született meg?

– Voltak hullámvölgyek -sikerek és szomorkodások -, volt, hogy egy évben ötször voltunk külföldön, előfordult, hogy 5-6 fesztiválon, versenyen kiemelkedően szerepeltünk. Többek között azért is vállaltam be ezt a minősítést, mert a Csillagfény csoport az elmúlt öt évben már csak kiemelt aranyat kapott, a fesztiválokon is mindig a legjobbak között szerepelt – most pedig indul a D kategóriás minősítőjén, ami a legmagasabb fokozat.

-A régebbi csapattagok összehívása is nagy feladat lehetett. Mennyire nehéz nekik a felkészülés?

– Igazából kicsit csalódott vagyok, mert a nagyon régiek nehezen jönnek vissza. Akik 6-12 éve végeztek, azok nagyon nagy létszámmal itt lesznek. A régebbiek három műsorszámban fognak szerepelni a végén. Szerintem ők maguk is meglepődtek, hogy mennyire könnyen visszarázódtak és emlékeztek több műsorszámra. A próbák alatt előjöttek az emlékek, élmények, mozdulatok –úgy gondolom, nem jelent gondot nekik a felkészülés.

-Mire számíthatunk a gálaműsoron?

– Az ABBA show nagy sikerű darabjaiból egy számot tartottunk meg, azt is feltuningoltuk. Nekünk hat műsorszámmal kell minősülnünk, amit csak zenekar játszhat. Mi mindig is hangsúlyoztuk, hogy a kiskőrösi mazsorett csapat kizárólag zenekarral dolgozik. Tehát erre készülünk, Kiskőrös Város Fúvószenekarának repertoárjához igazítjuk a műsorunkat.

-Az öltözékekről és a koreográfiáról mit lehet tudni?

– A műsorszámok alatt háromszor öltözködünk, hogy minden stílust fel tudjunk vonultatni. A ruhákat a lányok és az édesanyák tervezik, varrják. A kék, piros és a fekete-ezüst mellett van egy magyaros stílusunk, azon szoktunk kicsit változtatni.
A koreográfiánk is csapatmunka, de most már van két nagyon ügyes segítségem: Gubacsi Zsófi és Kelemen Annamarie, akik jelenleg is oktatói tanulmányokat folytatnak. Amit frissen tanulnak, beépítjük a műsorszámainkba. Szóval ezek nagyon kiskőrösi koreográfiák lesznek.

-A szüreti napokon is felléptek. A mazsorettparádéra mit tartogattok számunkra?

– A szüreti napon a Csillagfény csoport mellett a többi csapat is megmutatja tudását és egy kicsit más műsorszámokat is hozunk a közönségnek.

-Végezetül: ha valaki szeretne „mazsis” lenni, jelentkezhet még?

– Igen, minden szeptemberben szoktam kicsiket felvenni. Évek óta főleg Bem iskolások jelentkeznek, mert ugye ott tartom az edzéseket. Heti kétszer 50 perces edzésre lehet számítania annak, aki elhatározza magát az effajta mozgásforma mellett. Ha lenne egy csapatnyi jelentkező más iskolából is, akkor természetesen indítok egy másik csoportot is.

-Kincses Szilvi-

MEGOSZTÁS