A Szürkeverebek Jazzbandája is fellép a jövő hétvégén megrendezésre kerülő Szüreti Mulatság zárónapján. A kiskőrösi zenekar idén 20+20  éves (ősi és az új), akik 2002-ben a Diósgyőri Nemzetközi Jazz Fesztivál hazai amatőr jazz versenyét is megnyerték. A városi rendezvényeken rendszeresen, míg a kistérségi rendezvényeken alkalomszerűen lépnek fel, mindemellett a hazai jazz életbe bekapcsolódva rendszeres résztvevői a hazai fesztiváloknak, kluboknak. A verebek alapító tagjai a Kőrösi Verébfészek Jazz Klubnak is, mely hosszú évek óta működik, s általa megfordult már szinte a teljes hazai jazz társadalom Kiskőrösön.

Szászi Andrással a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum vezetőjével, a jazzbanda alapítójával beszélgettünk.

Szászi András

Milyen stílusban zenéltek, illetve az évek alatt mennyit változott zenei repertoárotok?

-Hirdetés-

Együttesünk elsősorban tradicionális dixieland és blues zenét játszik. Ezzel az élettel teli vidám zenével igyekszünk koncertjeinken a közönség számára kikapcsolódást, felüdülést adni, a rohanó világot kicsit lassítani. Most a járvány idején pedig inkább felpörgetni szeretnénk az embereket. Mindemellett nagy hangsúlyt fektetünk a magyar nyelvű és magyar szerzők műveire is, ezért zenei repertoárunkban szerepelnek régi és mai magyar szerzők darabjai, illetve a klasszikus jazz örökzöldeket is a magunk által lefordított, megalkotott szöveggel énekeljük. Zenei repertoárunk körülbelül 60 számot tartalmaz, melyből egy koncerten körülbelül 15 számot játszunk el. Repertoár az évek alatt folyamatosan változik. Van ami kikerül belőle újak kerülnek a helyére, de a stílus ugyanaz. Azért jó ez a jazz „társadalom”, mert nem vagyunk sokan és jól ismerjük egymást s bárki bármelyik bandába beszállhat zenélni. Mi ezt „jammelés”-nek hívjuk.

Kik alkotják a zenekart jelenleg?

Jómagam, Szászi András-bendzsó,gitár,ének
László Sándor-trombita
Mátrai Zoltán-klarinét,szaxofon,fuvola,trombita,tojás
Albert József-klarinét,szaxofon
Baranyai János-harsona,szájharmonika
Jónás János-bőgő
Óbert Tibor-dob
Gömböcz Erika-ének 
Schwarcz László-kanalak

Az együttes tagjaival hetente próbálunk a múzeum kávézójában, emellett a Verébfészek Jazzklub is az Úttörténeti Múzeumban működik havonta.

Milyen zenéket fogtok játszani a Szüreti Mulatságon? Mire számíthatnak az érdeklődők?

Minden érdeklődőt szeretettel várunk szeptember 6-án vasárnap 15:30 órai kezdettel a kiskőrösi főtér nagyszínpadán, ahol jazz világslágereket fogunk eljátszani magyar nyelven is.  

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi, Oros Sándor 

MEGOSZTÁS