Ha nyár, akkor táborozás! Már hagyomány, hogy a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda a nyári szünetben is értékes programokat, többféle táborozási lehetőséget biztosít diákjai részére. Kicsik-nagyok egyaránt találhattak számukra érdekes, aktív kikapcsolódási formát a pedagógusok által szervezett változatos témájú foglalkozásokon.

-Hirdetés-

„Egy hosszú és meglehetősen szokatlan tanéven vagyunk túl mindannyian. A korlátozások miatt tavasszal még nem hittük, hogy idén is sor kerülhet a már hagyományos nyelvi táborunkra. Május végén kiderült, hogy mégis engedélyezik az ottalvós nyári táborokat, így gyorsan megszerveztük mi is a miénket, a Német Nyári tábort Újteleken. Az előző évek sikere miatt hamar összejött a létszám, így 24 tanulónak biztosíthattunk 5 napon át színes programokkal teli élményt, kizökkentve őket a karantén okozta digitális bezártságból. A program minden reggel szobaszemlével kezdődött, ahol nem csak ragyogóan tiszta szobákat láthattunk, hanem kreatív kiselőadásokkal is készültek a gyerekek. Minden nyelvi tábornak van témája, idén a zene és a tánc kapta a főszerepet. Volt zenei kvíz, interaktív feladatok, megtanultuk a hangszerek neveit németül, készítettünk projektet, néptánc alaplépéseket gyakoroltunk, valamint a kézműves foglalkozások is a zenével voltak kapcsolatosak. A nyelvi környezet segítette a gyermekek tanulását. Nagy szerepet játszott a német nyelv használata. A tanulás mellett tartottunk sportversenyeket, különböző vetélkedőket, volt filmnézés, társasjátékok, lézerharc és az elmaradhatatlan strandolás, ami mindig nagy élmény a gyerekeknek. Szerencsére az időjárás egész héten kegyes volt hozzánk. Csütörtökön, habár a környéken mindenhol esett az eső, mi megtarthattuk szokásos tábortüzünket, amit táncos, zenés est követett. Nagyon jó csapat jött össze, sok új barátság született, mindannyian jól éreztük magunkat. Külön köszönet Paplanosné Erzsébetnek, aki az egyik nap paprikás krumplival és kaláccsal lepett meg minket, valamint Veréb Lászlónak, aki üdítővel kedveskedett nekünk. A tábort a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és Magyarország kormánya támogatta a Keceli Német Nemzetiségi Önkormányzaton keresztül” – nyilatkozták a szervezők: Benedeczki Anita, Berger Renáta, Szvetnyikné Füleki Dóra. Június 22. és 26. között angol napközis tábort tartottunk az iskola területén. Délelőtt játékos nyelvi foglalkozások voltak külön az alsó tagozatosoknak és külön a felsősöknek. Délután változatos programokkal oldottuk a hangulatot a tanulás után. Voltunk bicikli túrán a Vadkerti-tónál és a kalandparkban. Meglátogattuk az Érzékek kertjét, a Pintér Művek Haditechnikai Parkját és lézerharcoltunk is. Felavattuk az új ebédlőt, ahol jókat ettünk. Köszönjük a szülőknek a bizalmat. Jövőre ismételünk! Mesélték lelkesen a szervezők: Mizser Magdolna és Rónainé Varga Zita tanárnők

„Évtizedek óta hagyomány iskolánkban, hogy a nyolcadikosok jutalomtáborban vehetnek részt „Jó tanuló, jó sportoló tábor” elnevezéssel. Idén a rendkívüli helyzet miatt az önkormányzat balatoni táborát nem tudtuk igénybe venni, de a nyaralás így sem maradt el. A tábor Újteleken valósult meg, ám a tanulók támogatóinknak köszönhetően egy balatoni kiránduláson is részt vehettek. A heti programok között szerepelt fürdés a Szelidi-tónál és Balatonfűzfőn, sportversenyek, kerékpártúra, bobozás, paintball, éjszakai tájékozódási verseny, filmnézés, tábortűz és számos további remek időtöltés. Köszönjük szépen a szállítmányozást az Andó Fuvarozási Vállalatnak és Tóth Csabának, az iskolának az utazási támogatást, az Egyházi Oktatásért Alapítványnak a szállás és étkezés támogatását, a Kecel Megújul szervezetének a balatoni kirándulás biztosítását, Fábián Andinak a felajánlott dinnyéket és a zöldségfélét, a kísérőtanároknak a felügyeletet, Dankóné Marikának a kiszolgálást, és a gyerekeknek a példás magaviseletet, illetve a szórakoztató szobaszemléket” – Tájékoztatta hírportálunkat Berger József  iskolaigazgató.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány jóvoltából 4. alkalommal került megszervezésre iskolánkban a Napközis Erzsébet-tábor Molnárné Tátrai Dóra, Bánné Szakács Katalin vezetésével, akik a következőket mondák el az általuk irányított eseményről:
„A vírushelyzetre való tekintettel 20 tanuló táborozhatott egy hétig teljes ellátással, színes programokkal, buszos kirándulással.
A tematika a tolerancia és az elfogadás köré épült. Minden nap sorsolással kellett „Tesót”, vagyis párt választania a gyerekeknek, és a nap folyamán segíteni, támogatni egymás munkáját.
A táborozás programjai között szerepeltek: kézműves foglalkozások, Jobb agyféltekés rajztanfolyam, Dr. Zsember Katalin házi-gyermekorvos virológiai témában tartott interaktív előadása, Némethné Rákóczi Márta népi hagyományokat őrző foglalkozása, zenés aerobik bemutató, Csongrád-Bokros Vadnyugati város felfedezése.
A hosszantartó otthonlét után felüdülés volt a gyerekeknek és nekünk pedagógusoknak is ez a tartalmas élményekkel teli egy hét.
Számtalan helyszínen vidáman zengett a csatakiáltásunk:

“Helló Tesó indul a show!
Táborozunk, hurrá, de jó!
Voltunk otthon már eleget,
Töltsük együtt ezt a hetet!”

2020. július 13-17-ig 24 tanuló részvételével valósult meg a német nyelvi tábor Liptódon „Én is őrzöm tovább…” jelmondattal. A következőkről számoltak be a szervező pedagógusok: Illésné Márin Éva, Gibertné Domonyi Eszter és Knipl Andrea:
„Több mint 10 éve táboroztatunk ezen a festői környezetben fekvő helyen.
Utunk első állomása Geresdlak volt, ahol a Tájházban betekintést nyerhettünk a sváb családok életébe. A Babamúzeumban megismerkedtünk az évszakokhoz kötött munkákkal, eseményekkel, ünnepekkel. A vállkendő, hangszermúzeum, cipészkiállítás után megcsodáltuk a mézeskalácsfalut, majd műhelymunkán vettünk részt. Liptódon a szállás elfoglalása után, a „liptódi-stafétán” keresztül bejártuk a falu nevezetességeit: Templom, Tájház, Kálvária… A napot éjszakai túrával zártuk.
Kedden Siklóson jártunk, ahol megismertük a vár történetét, különleges kápolnáját. A gyerekek harcoltak, korhű jelmezekbe öltöztek és megtanultak pisztolyt tölteni. Máriagyűdön felkerestük a híres Mária-kegyhelyet. Villány híres borutcáján sétáltunk, majd a kilátón csodáltuk meg a környéket. Este teljesítettük a Túlélő túrát.
Szerdán Óbányán túráztunk. A Tájház megtekintése után nekivágtunk a 10 kilométeres túrának. Végigjártuk az Üvegesek útját Óbányán és Kisújbányán keresztül, cél a Cigány –hegyi kilátó volt. Alföldi gyerekek lévén nagy megmérettetés volt ez számunkra, de a kilátás kárpótolta fáradalmainkat.
Csütörtökön, Kölkeden a Gólyamúzeum megtekintése után, a Duna-Dráva Nemzeti Park, Béda-Karapancsa részén kenuztunk és megnéztük a Szúnyog-sziget növény- és állatvilágát. A napot Mohácson strandolással zártuk.
A pénteki napon íjászkodtunk, Häfeknedelt gyúrtunk, lepényt dagasztottunk, keresztszemes varrást készítettünk és hímeztünk.
Minden nap, a hallottakról és látottakról érdekes feladatlapokon, kvízeken keresztül számoltak be a csapatok. A hetet értékeléssel és jutalmazással zártuk. Köszönjük a gyerekeknek az együtt töltött, felejthetetlen hetet, a szülőknek a bizalmat. A programot a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és Magyarország kormánya támogatta.

A keceli Musical Stúdió 14 növendéke 2020. július 30. és augusztus 4. között az Újteleki Ifjúsági Táborban töltötte el idei nyári táborát Illésné Márin Éva vezetésével. Évek óta egyhetes bentalvós táborban készülnek nyár végi bemutatkozó műsorukra. A kemény munka mellett mindig nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is. Így a próbák között mindig van idő egy kis játékra, szórakozásra, beszélgetésre. Esténként sétát tettek a csendes községben, vagy csak a tábor udvarán ülve hallgatták a csendet, figyelték a megelevenedő állatvilágot. Napközben a meleg ellenére rendszeresen próbáltak, újabb és újabb ötletekkel álltak elő a koreográfiák terén. Rendhagyó módon a záróműsor bemutatására is ezt a helyszínt választották. A nyári estén nemcsak szüleik, családtagjaik, ismerőseik, barátaik jöttek el, a helyi lakosok közül is sokan kíváncsiak voltak az előadásra. Ezúttal a repertoárjukban szereplő musical darabokból láthattunk részleteket, így a Padlás, a Valahol Európában és a Légy jó mindhalálig. A rendezvényt Grúber Balázs hangosította. A műsor után a szülőkkel közös szalonnasütéssel, másnap pedig fürdéssel zárták a tábort – nyilatkozta Ridegné Szilágyi Bettina igazgató-helyettes.

Fotók: a szerző és az iskola pedagógusainak felvételei

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (56 db kép)