A kiskőrösi Szilveszter Társulat, tavaly év végén vitte színre Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság című komédiáját, melyet idén a Szüreti Mulatság alkalmával is eljátszanak, ezúttal szabadtéren. Mindazon túl, hogy egy meglehetősen kacifántos történetről van szó, az amatőr színészek számára talán ez jelenti majd a legnagyobb kihívást.

-Hirdetés-

Supka Éva és Répási Imre, a Család ellen nincs orvosság c. színdarabban

Supka Évával, a társulat vezetőjével beszélgettünk.

Még ha csak egy kis időre is, de ezzel a darabbal búcsút intettetek a régi klasszikus, kosztümös darabjaitoknak…

Úgy gondolom, hogy a Család ellen nincs orvosság színdarabunk egy nagyon merész választás, de amatőr világunkhoz képest, a maximumot próbáljuk mindig kihozni belőle. A Szilveszter Társulat neve ma már nívót jelent ebben a műfajban. Büszkeség és megtiszteltetés számunkra, hogy 2013-ban, városunk Kiskőrös Kultúrájáért kitüntetéssel ismerte el munkánkat. Arra törekszünk, hogy a magunk által felállított mércét mindig felfelé toljuk egy kicsit, soha nem feledve azt az alázatot és szolgálatot, ami nélkül nincs. Játékunk, előadásaink meghatározó és állandó kelléke a szeretet. És ebben a szeretetben minden benne van: az irodalom, a színház, a közönség, a művészet, valamint egymás tisztelete és szeretete is. Generációkat fogunk össze, ami nagy értéknek számít manapság, ugyanakkor felelősség és feladat is egyben ennek a gondozása, átörökítése.

Erre a szabadtéri előadásra most némi fenntartással készülünk, hiszen ez lesz az első ilyen jellegű fellépésünk. A zenés, táncos darabok sokkal inkább illenek a szabadtérre. Félek, hogy a háttérzajok a prózai előadásnak nem kedveznek. Nagy kihívásnak érezzük, ugyanakkor minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy a közönségünk jól érezze magát.

Ennél a darabnál hogyan alakult a szereposztás, kik alkotják jelenleg a társulatot?

A társulat tagságában mindig van fluktuáció, hiszen a fiatalok elmennek tanulni, kiröppennek ebből a fészekből, vagy vidéken alapítanak családot. Nagyon sokan átélhették már a világot jelentő deszkák sikerét. Mihály Szilvia tanárnő, Ambrus Tamás tanár úr, Grünwaldné Takács ArankaTurán Istvánné Margó a könyvtár igazgató, de jó szívvel gondolok Ádám Gergőre, Szilágyi Mikire, Forczek Ákosra, Csővári Nórira, és még hosszan sorolhatnám a neveket bizonyára. 2019-ben a soltvadkerti Medveczki Jánosé volt a főszerep, de nyilván minden évben más-más, sőt általában több főszereplősek a darabok azt mondhatom. A társulat minden tagja értékes erőt és tehetséget képvisel, így tavaly is komoly feladatot vállalt Hunyadi EditRépási ImreSinkó Natália, a most debütáló Szappanos Tamás, illetve Szemkeő PéterGyörk ErnőBobek TamásSuba SándorBácsi CsabaBácsiné Raffai MelindaKovács Márti. A díszletet Gyalog Attila készítette Hunyadi Tibor segítségével, míg technikusunk, mint mindig, Polgár Tamás, vagy ha helyettesíteni kell, akkor Markó Csabi. Szeretném kiemelni Kunhegyesi Feró barátunk nevét, aki a díszleteinket festi általában, és hát melyik társulat az, aki elmondhatja magáról, hogy Megyei Prima Díjas festőművész díszlettervező segíti a munkáját?  Mivel ezúttal egy modern darabot adtunk elő, nem volt ilyen jellegű díszletigény. Azonban a jövőben mindenképpen számítunk Feró és csapata munkájára is, hiszen a technikai stáb éppen úgy tagja a társulatnak, mint ahogyan azok is, akik tavaly nem szerepeltek különböző oknál fogva, de ismeri, szereti őket a közönség. Ők Csővári Zsombor, Györk Tamás, Csatai Gábor, Sutus Anna, Kiss Gábor, és nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy van két színi növendékünk is Szappanos Emese és Pásztor Máté személyében.

A társulat és a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak szeptember 6-án vasárnap 18 órai kezdettel, a Család ellen nincs orvosság című szabadtéri színházi előadásukra Kiskőrös főterén.

Kutyifa Icu
Képek: Subáné Kiss Krisztina 

MEGOSZTÁS