A hagyományoknak megfelelően a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda a 2020-21-es tanév évnyitó ünnepsége szeptember elsején, a Városi Sportcsarnokban, 8 órakor szentmisével kezdődött.

-Hirdetés-

Formájában kicsit más volt az ünnepség, mint szokott, mert az ünnepségen korlátozva volt a résztvevők száma. A szülők részéről csak az elsős gyerekek hozzátartozóit, illetve a szereplők szüleit tudták fogadni. Rajtuk kívül a nyugdíjas pedagógusoknak tudtak helyet biztosítani. Egyéb vendéget jelen esetben nem tudtak beengedni. Mindezt a korlátozó rendelkezések figyelembevételével tették. Az iskola tanulói közül a létszámkorlátozás és a biztonsági előírások betartása miatt tanulók közül a harmadik, hatodik és hetedik évfolyam nem vett részt az ünnepségen, nekik nyolc órakor a saját tanteremben kezdődött a tanév.

Főtisztelendő Fekete Szabolcs plébános üdvözlő szavaival, áldásával vette kezdetét az esemény. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Haszilló Ferenc polgármester valamint dr. Agócs Ákos képviselő is.

Csiszér László és zenekara valamint Illésné Márin Éva vezényletével az intézmény énekkara alapozta meg az ünnepélyes hangulatot, és dicsőitő énekekkel kísérte a szentmise menetét.

Köszöntőt mondott Tóth Tibor káplán, az iskola új lelki vezetője:

„Kedves Pedagógusok! Kedves Szülők és Diákok!

Tanévnyitó szentmisére és ünnepségre gyűltünk össze itt a Kecel Városi Sport­csarnokban, hogy az új iskolai évre a jó Isten bőséges áldását kérjük.

Annál is inkább forr eggyé szívünk e vágyban, mert még inkább igaz, hogy nem tudjuk mit hoz a holnap: egy újabb napot az iskolapadban vagy egy újabb napot a számítógép előtt, digitális oktatás formájában.

Iskolánk tanítói, tanárai, tovább akarnak vezetni titeket a tudományok, köztük a hittudományok labirintusában is…és az a vágyunk Önökkel/Veletek együtt, hogy ez a tanév a régi kerékvágásban teljen, személyes találkozások között, órai ke­re­tek formájában. Ezért kérjük Szent II. János Pál, iskolánk névadójának és vé­dő­szentjének a közbenjárását!

Ugyanakkor ebben a szentmisében kérjük a Szentlélek segítségét is, hogy va­ló­ban a 2020/2021-es tanévben inspiráljon, vezessen titeket, kedves Diákok, hogy azt a sok értéket, azt a sok jót és szépet kamatoztatni tudjátok az életetekben, a­mit kaptatok a jó Istentől.

Kérjük a kreativitás Lelkét, az Éltető és Elevenítőt, hogy segítsen ki­bon­ta­koz­tat­ni képességeiteket; és kérjük, hogy álljon mellettünk személyes fejlődésünkben, és hogy kísérje egész közösségünket, kísérje városunk lakóit, kísérje népünk é­le­tét.”

Ezt követően Tibor Atya megtartotta az ünnepi szentmisét, majd megszentelte az iskolatáskákat. A Szentlelket segítségül hívó, bíztató, megerősítő hangvételű prédikációját szeretettel osztjuk meg hírportálunkon, melyet IDE kattintva olvashatnak el.

A tanévnyitó ünnepség narrátora Antóni Hanna volt. Berger József az intézmény igazgatója évnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy az elmúlt tanév nehézségei elkerülik majd az előttünk álló időszakot. Bártfai Judit kedves versét idézte:

Ma újra itt, teljes valónkban,
megannyi régi, s új között,
bár nyáron is megvolt a kontakt,
a fész, a twitter működött.

Ma újra szólunk emberhangon,
most nem monitor közvetít,
onlájn adás nélkül figyeljük,
hány érdekes dolog van itt.

A tanulók közül először az elsősöket köszöntötte. Kérte a szülők közreműködését a sikeres munka érdekében. A nagyobb gyerekeket arra kérte, figyeljenek egymásra, segítsék egymást.

A kollégáknak, diákoknak, szülőknek szólt közös üzenete: ”Hiszem, hogy Szeretettel, Hittel a Szívünkben, együtt a közös cél érdekében, tudunk közösen együtt haladni az úton!”

Az igazgató úr megköszönte két nyugdíj mellett évekig továbbdolgozó kollégának, Palástiné Cserni Mártának és Szűcs Lászlónak a segítségét. Köszöntötte a nevelőtestület új tagjait: Herczeg Emőke fejlesztőpedagógust, Bergerné Lavati Erzsébet magyar-történelem szakos tanárt, Fábián Andrea magyar és Papp Mihály testnevelő tanárt. Tápai Péter atya helyett Tóth Tibor atya folytatja az iskolalelkészi munkát.

Az ünnepélyes esemény keretein belül alkalom nyílt múltidézésre is. Az intézmény valamikori igazgatója jeles évfordulóhoz érkezett. „Udvarhelyi István, Pista bácsi 65 éve diplomázott, nagyon tartalmas és csodálatos pályafutás van a háta mögött. A 65 év egy jubileum, amelyet a pedagógusnapon szoktunk megünnepelni. Az idei évben erre nem kerülhetett sor, de mindenképp szerettem volna, ha méltó helyszínt és időpontot találnánk a díszoklevél, a vasdiploma átadására. Kívánom, hogy még nagyon sok ideig erőben és egészségben közöttünk maradj! Pista bácsi megkérlek, vedd át az oklevelet.”

Berger József üdvözlő szavai után átadta Udvarhelyi Istvánnak a Vasdiplomát. (Udvarhelyi István címzetes, nyugalmazott iskolaigazgatóval készült interjú hamarosan olvasható lesz hírportálunkon.)

A hagyományoknak megfelelően a 2.A osztály tanulói kis műsorukkal köszöntötték az ünnepség résztvevőit. Felkészítőjük Koch Éva tanító néni volt.

A tanévnyitó legünnepélyesebb része következett: az első osztályosok fogadalomtétele. Ebből az alkalomból mind a négy osztály kis elsőse emléklapot kapott.

A Kreatív Kakasok csapata, a grafika tanszakos tanulók a nyáron sem tétlenkedtek. A rendőrség által kiírt pályázaton öt tanuló díjazásban részesült. Az alsó tagozatosok kategóriájában nyerték meg a 2. és a 3. helyezést. Felsős kategóriából az 1. helyezést. A díjakat Baltás Adrienn c. r. zászlóstól vehették át a gyerekek. : Stenczel Zsófi 2.a., Tukacs Kincső 2., Turcsán Bertold 3.a., Janó Brendon 4., Bakács Bettina 5.b.

Az ünnepség a Himnusz hangjaival és az iskola zászlójának kivonulásával ért véget.
Az ünnepség után minden tanuló a saját osztálytermében folytathatta a tanév első napját.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (48 db kép)
MEGOSZTÁS