A VIRA.hu három részes sorozatában az EGYMI új pedagógusait szeretnénk bemutatni. 2020/2021-es tanévben három hölggyel bővül az EGYMI tanári kara, így őket kérdeztem a tanév elején a pályáról, szakmáról, tervekről ami az új tanévet illeti.

-Hirdetés-

Csillag Ramóna Virág szintén az EGYMI új pedagógusainak körébe tartozik. A fiatal édesanya az interjúra az elbűvölő kislányával érkezett. Az EGYMIben napközis tanító hölgy már bizony kicsi korától erre a pályára készült.

VIRA: Mesélj picit a gyerekkorodról! Milyen iskolákat végeztél és hogyan kerültél erre a pályára?

– Már kisgyermekként tanító néniset játszottam otthon. Volt asztal, iskolapad, tanulni való, és tanuló is, az öcsém, aki ennek nem mindig örült. Általános –és középiskolai tanulmányaimat Kiskőrösön végeztem. Fiatal felnőttként nem tudtam, mivel szeretnék foglalkozni, de mindenképp szerettem volna továbbtanulni. Véletlenszerűen esett a választásom a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karára, amit azóta sem bántam meg. Barátokat ismertem meg, és a pedagógusképzés nagy neveitől tanulhattam, akik miatt büszke vagyok arra, hogy oda jártam. Főiskola után az élet más utakra sodort, de mindig emberekkel foglalkoztam, és sok évvel később visszataláltam erre a pályára.

VIRA: Volt esetleg gyerekként egyéb szakmát érintő álmod is vagy csak a pedagógiában gondolkoztál?

– Felnőtt koromig a szakmák nagy részét el tudtam volna képzelni magamnak. Ügyvéd, régész, meteorológus, stb. A tanításba akkor szerettem bele, mikor a területi gyakorlatomat töltöttem a Petőfi Sándor Általános Iskolában (akkori nevén) itt, Kiskőrösön. Rengeteg szeretetet kaptam a gyerekektől, ott jöttem rá, hogy igen, ez az, amiért érdemes csinálni.

VIRA: Hogyan kerültél az EGYMI csapatába?

– Interneten olvastam az álláshirdetést. Mindig szerettem a kihívásokat, és az élet is mindig olyan területekre sodort, ahol a komfortzónámból kiléphettem. Úgy gondolom, ez abszolút az a munkahely. Minden gyerek teljesen más, máshogy lehet elérni hozzájuk, ami nagy kreativitást, és gyors helyzetfelismerést igényel.

A kollégák nagy szeretettel fogadtak, abszolút segítőkészek, bármilyen kérdéssel, problémával fordulok hozzájuk.

VIRA: Hogyan alakul szakmai életed az új tanévtől? Mik a terveid?

– Napközis tanító vagyok a harmadikosoknál, és éneket, rajzot tanítok néhány osztályban. Első pár napban a gyerekekkel ismerkedünk, felmérem, ki hol tart saját magához és az osztályhoz képest, majd eszerint állítom össze a tanórák anyagát – persze követve a projekteket-, hogy mindenkiből a lehető legtöbbet hozhassam ki. Első félév végére már kitűztem a céljaimat, amiket a gyerekekkel együtt el szeretnék érni, de ez egyelőre mindenki előtt titok.

VIRA: Tervezel-e még tanulni valamit?

– Mindenképpen szeretném fejleszteni magam, lehetőségeimhez képest a legtöbbet tanulni. Első körben a hihetetlen kollégáimtól, akik mögött több (akár több tíz) év tapasztalata van, és mindannyian egytől egyig kitűnő szakemberek. És persze szeretnék a későbbiekben visszaülni az iskolapadba is.

-Durst Klaudia-

MEGOSZTÁS