Akasztón a koronavírus helyzethez alkalmazkodva idén nem tartották meg a Mária-napi Búcsút, mely a település egyik üde színfoltja már hosszú évek óta. 

-Hirdetés-

Viszont idén a helyzet úgy hozta, hogy nem kerülhetett megrendezésre a három napos Kisasszony-napi Búcsú és Falunapok Akasztón. Annak ellenére, hogy a nagyobb felvonulások és koncertek ezúttal elmaradtak, az ünnepi szentmise és az Akasztóért kitüntetések átadására ebben az évben is sor került.

Szeptember 13-án vasárnap délelőtt 9 órakor Kiss István akasztói plébános meghívásának eleget téve a nemrégiben Kecelre került esperes, kanonok Fekete Szabolcs atya köszöntötte a templomban megjelent híveket, aki az ünnepi szentmisét is celebrálta.

Fekete Szabolcs keceli plébános celebrálta az ünnepi szentmisét

A szentmise után került sor az Akasztóért kitüntetések átadására, melyet idén két személy vehetett át Suhajda Antal polgármestertől: Suhajda Ferencné Zsuzsika néni és Jónás Józsefné Katalin.

Suhajda Antal köszöntőbeszédében kiemelte, hogy Akasztó Község Önkormányzata minden évben a Kisasszony-napi Búcsú alkalmából kitüntetésben részesíti azokat a személyeket, akik a település fejlődésében, hírnevének gyarapításában, értékeink növelésében kiemelkedő tevékenységet folytattak, mely például szolgál a jelen és az utókor számára.

Suhajda Ferencné Zsuzsanna, 35 éve segíti a véradás szervezést. Kezdetben Lőczi Jánosné szervező munkájának segítségével, 10 éve pedig már a helyi Vöröskereszt vezetőjeként. 40 éve tagja és segíti a helyi Vöröskereszt szervezését. Tevékenységének köszönhetően a térségben több helyen is részt vesznek kimagasló számmal a helyi véradók. A minden év novemberében megrendezésre kerülő véradó bál főszervezője. Munkáját a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága is elismerte. A véradó mozgalomban végzett kimagasló szervezőmunkájáért Kitüntető Emlékérmet vehetett át Budapesten a Stefánia Palotában. Suhajda Ferencné a helyi Vöröskereszt szervezése mellett mindig figyelemmel kísérte és önzetlenül segítette és segíti mind a mai napig az akasztói rászoruló családokat. Példaadó családi élete, emberi hozzáállása, segítőkészsége késztette Akasztó képviselő-testületét, hogy Akasztóért Kitüntetésben részesítse.

Suhajda Ferencné Zsuzsanna

Jónás Józsefné Katalin, vagy ahogyan mindenki ismeri: Kati. 23 éve vezeti az Akasztói Karizmatikus Közösséget. Két választási cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő. Ezzel párhuzamosan segítette az egyház munkáját is. 2013 óta az egyik legaktívabb tagja az Akasztói Egyházközség Képviselő-testületének. 41 éve él Akasztón. Kereskedelmi szakképzettséget Kiskunhalason, míg közgazdasági szakképzettséget Kecskeméten szerzett, továbbá elismert vállalkozója mind a mai napig Akasztó községnek. Kati 7 évvel ezelőtt felkarolta a közel 40 éve elfeledett települési hagyományt a betlehemezést is.

Jónás Józsefné Katalin

Suhajda Antal polgármester záró szavaiban kiemelte: „Erre a szellemiségre – melyet Jónás Józsefné Kati tanúsított – mindenképpen szükségünk van, ha megakarjuk teremteni azokat a körülményeket, amelyekben településünk minden lakója jól érezheti magát. Márpedig csak az a település képes megmaradni/fejlődni, ahol az emberek jól érzik magukat, ahol mindig követendő példát lehet állítani az ifjúság és az itt élők elé, ahol meg tudjuk becsülni az élet bármely területén történő értékteremtést.”

Beniczki Dávid

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (43 db kép)
MEGOSZTÁS