Lassan lejár a befőzések ideje. A télire eltehető gyümölcsök közül szinte az utolsó a szilva. A befőtt és az aszalt szilva nagyon finom télidőben és különösen kedvelt a szilvalekvár. Valamikor a keceli meggy mellett a szilva volt a jellemzően keceli gyümölcs. Tudták is a régi háziasszonyok, hogyan főzzenek belőle olyan lekvárt, hogy időtálló legyen. Nem csak egy lábassal főztek, hanem több háziasszony, rokonok vagy szomszédok együtt készítették nagy üstben. Kellett a sok kéz, mert eltartott egy darabig, mire kimagozták, ledarálták és utána egymást váltva keverték, hogy a reggel elkezdett munka estére befejeződjön, köcsögökbe, üvegekbe kerüljön a kész lekvár.

-Hirdetés-

Ezt a hagyományt, a szilvalekvár főzést a Fresh Fruit TÉSZ, és vállalkozó kedvű segítői “ápolják” már évek óta. Idén annyiban változott az esemény, hogy a szervező Fresh Fruit TÉSZ telephelye volt a helyszín szeptember 12-én. 182 kg, azaz kis híján két mázsa kimagozott szilvából ügyes kezű, jó kedvű „rotyogtatók” főzték Kecel 2020. évi szilvalekvárját. A Stanley és Besztercei fajtájú gyümölcsből főtt hagyományos szilvalekváron kívül még háromféle különleges ízesítéssel készült a finomság, így mentás, bazsalikomos és zsályás is került az üvegekbe.

A rendezvényhez idén is kapcsolódott a bringatúra. Két táv közül lehetett választani, melyek hossza 32 km és 61 km. A rajt helyszíne és célja is a Császártöltési úti telephely volt.
A szokásossal ellentétben nem volt közös indulás, hogy a vírushelyzetre tekintettel kerüljék a tumultus kialakulását. Arra kértek mindenkit, hogy lehetőség szerint 13 és 14 óra között érkezzenek regisztrálni, ezután rögtön indulhattak is a választott távra. A regisztráláskor kérték a résztvevőktől a maszk viselését valamint az egész esemény alatt a járványügyi szabályok betartását. A biztonságos túrához az esetleges műszaki hibák elhárításához a segítséget Rózsa László az Allbringa kerékpár szerviz tulajdonosa nyújtotta. Mindkét táv pihenőpontja a kiskőrösi Fröccs kávézó volt. A beérkezőket szilvás lepénnyel és frissen főtt szilvalekvárral megkent kenyérrel, keceli gyümölcslével vendégelték meg.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (29 db kép)
MEGOSZTÁS