2020. október 1. napjától dr. Herczeg László látja el az 1-es számú felnőtt fogorvosi körzet orvosi feladatainak ellátását az önkormányzattal kötött megállapodás alapján Kiskőrösön.

-Hirdetés-

Bemutatkozik dr. Herczeg László fogorvos.

Mikor és melyik szakon szerezte meg orvosi diplomáját?
Szegeden születtem, iskoláimat is ott végeztem. 1992-ben vehettem át fogorvosi diplomámat a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Középiskolában a reál tárgyakat, különösen a matematikát kedveltem, ugyanakkor olyan hivatást szerettem volna végezni, ami gyakorlatiasabb, humánusabb.

Miért pont ezt a hivatást választotta?
Az orvosi pályán belül azért választottam a fogorvos szakirányt, mert nem szerettem volna együtt élni azzal a lelki teherrel, hogy nap mint nap emberek élete múlhat rajtam.

Az első két évben néha bizonytalan voltam a döntésemben, de mostanra nagyon megszerettem ezt a szakmát, ez lett a hivatásom. Igyekszem a feladataimat, kötelezettségeimet maximálisan ellátni, ugyanakkor az emberekkel való „közös munka” sokszor nehézkes. Nehéz elérni azt, hogy az emberek az egészségükért aktívan tegyenek. Leginkább tőlünk, az orvosoktól várják azt, hogy egészségesek legyenek, holott sok mindent meg lehetne előzni a helyes életmód kialakításával. Sajnos nagyon kevés ember az, akiket szép szóval lehet erre motiválni. Véleményem szerint egy orvos munkája nem a gyógyításnál kezdődik, hanem az egészséges életmódra nevelésnél. Ezt én fontosabbnak tartom, mint magát a gyógyítást. Amennyiben lehetőség van rá, szeretek a pácienseimmel a helyes életmód kialakításáról, a szájhigiénia fontosságáról és a szájüregi betegségek megelőzéséről beszélgetni.

Hány éve tevékenykedik aktívan a szakmájában? Korábban hol és mennyi ideig praktizált?
Idén novemberben lesz 28 éve, hogy aktívan praktizálok. Pályakezdőként, az 1990-es években még valamivel bonyolultabb volt az álláskeresés, mint manapság. Végül Bács-Kiskun megyében sikerült elhelyezkednem egy ismerősöm segítségével, aztán úgy alakult, hogy itt is maradtam. Először Kiskunhalason éltem és ott illetve annak környékén dolgoztam: Kunfehértón, Pirtón, Harkakötönyben. Utána Jánoshalmára költöztem és több közeli helységben praktizáltam: Mélykúton és Tataházán, ahol egy rövid ideig még fogok is dolgozni. Újdonság lesz számomra, hogy most először látok majd el kizárólag felnőtt körzetet. Kiskőrösön október 1-jével kezdem meg a munkámat.

Honnan értesült a kiskőrösi praxisról?
Jelenlegi munkahelyemen, Tataházán egy rendelőben két praxist, két falu ellátását végzem. Időközben azonban a másik község kezdeményezte egy önálló fogorvosi rendelő kialakítását, melynek következtében helyileg két külön rendelő kerül(ne) kialakításra, ami véleményem szerint már nehezen kezelhető. Akkor döntöttem el, hogy elköltözöm Tatházáról, ezért elkezdtem munkalehetőségeket keresgélni a 2019-es év végén. Mivel mindenképpen Bács megyében szerettem volna maradni, és a fogtechnikusom is ajánlotta a várost nekem, így esett a választásom végül Kiskőrösre. Itt az 1-es számú fogorvosi körzetet fogom ellátni, és új fogorvosi asszisztensem is lesz. Fogászati kezeléseim döntő többségét mindenképpen előzetesen egyeztetett időpontokban szeretném végezni, mert időt szeretnék spórolni az embereknek. Ez a rendszer csak akkor működhet zökkenőmentesen, ha a páciensek pontosan érkeznek a rendelőbe. Cserébe rövid, kiszámítható várakozási időt biztosítok számukra. Másrészt pedig, a jelen járványügyi helyzet is megköveteli, hogy a rendelőben ne alakuljanak ki tömegek.

A betegek számára az ITT elérhető tájékoztatás lesz kifüggesztve a váróteremben.
Az időpontok egyeztetése is ezen időintervallumokban fog történni személyesen vagy telefonon (+36-78/311-366) keresztül. 
A nem berendelteknél kizárólag a felsorolt esetekben a legsürgősebb ellátások történnek csak meg.
 

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS