Az idén a megszokottól eltérően – a járványügyi feltételek betartása mellett – 2020. szeptember 25-27-én kerül megrendezésre a VIII. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozó, melyre minden érdeklődőt, rajongót szeretettel várnak.

Kisné Csővári Andrea, a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör oszlopos tagja mesélt hírportálunknak arról, milyen programokkal készülnek erre a hétvégére.  

-Hirdetés-

 

Nyolc évvel ezelőtt milyen indíttatásból/céllal hívtátok életre a Dutra Nemzetközi Találkozót Kiskőrösön? 

A 12 fős baráti társaságból 2012 novemberében alakult meg a Dutra Baráti Kör. 2013-ban rendeztük meg az első Kiskőrösi Dutra Találkozót, 74 traktor részvételével. A koncepció az volt, hogy saját gépeinket mutatjuk be, valamint a helyi, valamint környékbeli Dutrásoknak és érdeklődőknek szervezünk találkozót. Az ötlet kedvező fogadtatásra talált mind a hozzáértők, mind a látogatók körében, ezért a rendezvény 2013 óta évente, Pünkösd hétvégéjén kerül megrendezésre.

2017-ben az ötödik találkozón már angol, lengyel, dán, svéd, osztrák, német, francia, szerb és szlovák Dutra tulajdonosok gépei is szerepeltek a kiállított gépek között. Szinte valamennyi országból érkeznek traktorok, ahová a ’60-70-es években a hazai gyárból Dutrát szállítottak. A kiállított gépek száma az öt év alatt folyamatosan szaporodott, átlépte a százat, a látogatók száma pedig közel háromezer fő körül alakul.

A Baráti Kör 2016-ban lett bejegyzett egyesület, azóta a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör Egyesület nevet viseli. Elnöke Kis Zsolt, alelnökei Ba László és Gyalog Tamás, tagjai: Belák József, Barkóczi László, Csermák Pál, Csermák Ramóna, Gyalog Pál, Kis Zsoltné, Krecs Gábor, Major Péter és jómagam.

A Kiskőrösi Dutra Baráti Kör tagjai 

Ebben az évben megközelítőleg hány résztvevőre, valamint  traktorra számítotok?

A pandémiás helyzetre való tekintettel ezt nagyon nehéz megítélni. Eddig minden évben több, mint 100 Dutrát hoztak a résztvevők. Reméljük az idén is megközelítjük ezt a számot.

Mely településekről, országokból vártok vendégeket? 

Az ország minden részéről. A vírushelyzet miatt az idén elmaradt minden megszokott veterán gép találkozó, így nem volt lehetőségük a gépészeknek találkozni. A visszajelzések alapján már nagyon várják ezt a hétvégét a Dutra rajongók. Külföldi látogatóink idén nem lesznek az ismert okok miatt.

A hagyományos programelemeken kívül készültök valamilyen újdonsággal?

Vasárnap délelőttre (9.30 órakor) egy egyedülálló és igazán különleges mutatvánnyal készülünk. Egy karusszelt fogunk előadni, ami egy „tánc”, amit 6 Dutrával fogunk bemutatni, szép koreográfiával és természetesen zenei aláfestéssel.

Melyik a legnépszerűbb esemény, miért? 

Sajnos a vírus miatt több megszokott programot törölnünk kellett, de idén sem marad el a díszfelvonulás és az összes Dutra egyidejű indítása (szombaton), míg vasárnap a  traktorhúzó verseny mellett a szántás és művelés bemutató is megrendezésre kerül, melyek évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek.

Mennyi időt és energiát vett igénybe az idei szervezés? Mennyire írta felül elképzeléseiteket a koronavírus járvány? 

Az idén duplán szerveztünk. Év elejétől már készültünk a hagyományos pünkösdi hétvégére, de azt időközben teljes mértékben el kellett halasztanunk.

A mostani hétvége szervezése is több nehézségbe ütközött, mint például a szombati helyszínváltoztatás, ami annyit jelent, hogy nem a Közúti Múzeumban leszünk, hanem a Kiskőrösi Dutra Bázison, amely az Erdőtelki úton, a Thermál Étteremmel szemben található. Ide várjuk a Kedves Látogatókat!

További részletek: https://www.facebook.com/kiskoroskidutrabaratikor 

Kutyifa Icu
Képek: VIRA – Archív 

MEGOSZTÁS