A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat megbízásából a ”Megyei identitás erősítése az Érték-élmény-egészség megjelenítése közösségi programokban”  elnevezésű Top-5-3-2-17-BK-2018-00001 kódszámú projekt keretén belül megvalósuló programról tartott tájékoztatást szeptember 24-én Kecelen, a Városházán.

-Hirdetés-

A tájékoztatást és a résztvevők tapasztalataira építő beszélgetést Nagy Lászlóné Zsuzsa, az Agrár-Tudásház Tanácsadó és Képző Kft. munkatársa tartotta, segítője Tóth Márta volt.

A találkozóra nemcsak helyből, hanem a környező településekről Császártöltésről, Hajósról, Imrehegyről, Soltvadkertről, Hartáról is érkeztek érdeklődők, akik valamennyien rendelkeznek a témával kapcsolatos tudással, ismernek olyan lehetőségeket, amelyek a terv megvalósítását segíthetik.

Az előadó a projekt célkitűzéseiről és az Élményfüzér fogalmáról beszélt a jelenlévőknek:

„Bács-Kiskun megye településein olyan tudásbirtokosok felkutatása a feladat, akiknek az élet bármely területén meglévő, felhalmozódott tudása/képessége/tevékenysége érdeklődésre tarthat számot, megismerése élményforrást adhat a helybéli, környező lakosoknak és az idelátogatóknak.

A tudás bemutatása vagy átadása közösségformáló jelentőséggel bír, de már maga a gyűjtés folyamata képes összekovácsolni a gyűjtésben résztvevőket. Minden feltárt tudás leírásra kerül, ezekből a helyiek bevonásával egy válogatás történik a kiválasztott tudásokból, településcsoportonként Élményfüzért, Élményláncot alkotunk.”

A résztvevők mindannyian elmondhatták, hogy érzik magukat saját településükön, milyen javaslataik lennének, amelyekkel a hiányosságokat pótolni lehetne. Jó ötletek, javaslatok hangzottak el. Szinte minden településen nehézséget okoz a lakosság aktivizálása, az érdeklődés hiánya, konkrét közösségfejlesztő cselekvések ellenére is.

A megyénkben tartott, összesen tizenkét ilyen találkozón kívül telefonos megkeresések alkalmával összegyűjtött információ, valamint a fókuszcsoport interjú-kérdőíveire adott válaszok alapján a projekt lebonyolítói képet alkothatnak arról, mi segítheti az identitás alakulását, mi tartja lakóhelyén az egyént, mi az, amivel kötődik az adott helyhez, mi érdekelheti a helyieket és miként segíthet ebben az Élményfüzér.
A projekt folytatódik a következő évben is.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS