Elsősorban a természettudományok és a csoportos órák helyszínéül szolgál majd az a szabadtéri rönktanterem, amit Gyenizse Ágnes tanító álmodott meg a Kiskőrösi EGYMI udvarára.

Gyenizse Ágnes, az ötletgazda

A Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola fő tevékenysége a gyógypedagógiai nevelés-oktatás, ahol a sajátos nevelési igényű gyerekek minőségi komplex fejlesztése zajlik.

-Hirdetés-

Intézményük 2008/2009-es tanév óta tagja a magyarországi Ökoiskola hálózatnak, mára örökös ÖKO iskola. Nevelőtestületük fontosnak tartja a tanulók környezettudatos magatartásformáinak erősítését, ezért az iskola pedagógiai programjában, helyi tantervében kiemelten képviselik a fenntarthatóság pedagógiai törekvéseit. Az ÖKO-team munkatervében tervezi az ökoiskola arculatához kapcsolódó programokat, akciókat, vetélkedőket, őrjáratokat, jeles zöld napokhoz kapcsolódóan is.

Mindebbe nagyszerűen beleillik a rönktanterem ötlete is, hiszen kevés annál felszabadítóbb élmény van, mint amikor a friss levegőn, szabadon tanulhatnak a gyerekek. Egyes tanulmányok szerint a természetben töltött idő növeli a gyerekek iskolai eredményességét és segíti az egészséges fejlődésüket.

A rönktanterem ötletéről és a megvalósítás részleteiről Gyenizse Ágnessel beszélgettem.

Az 5. osztály első szabadtéri földrajz órájába nyerhettünk bepillantást

Mikor és hogyan fogalmazódott meg benned ez az ötlet?

Három héttel ezelőtt pillantottam meg egy hasonló rönktanterem képét a közösségi médiában, amit az egyik csoporttársam osztott meg. Mivel iskolánk hatalmas zöldterülettel, udvarral rendelkezik, rögtön eszembe jutott, hogy milyen jó lenne ezt megvalósítani a Kiskőrösi EGYMI-ben is. Ötletemet először a vezetőség előtt ismertettem, akik egyhangúan támogatták azt. Mivel az iskola épületének padlásán már régóta porosodott egy tábla, így már „csak” a faanyagot kellett beszereznünk, hogy a tervem megvalósulhasson. Először a kiskőrösi tűzoltókkal vettem fel a kapcsolatot, akik Domonyi László polgármesterhez irányítottak minket. Schaffer István intézményvezető-helyettes a polgármester úrhoz ment, ahol elmondta, mit is szeretnénk kialakítani az iskolában. Az ötletet ő is nagyon jónak találta és segítségéről biztosított minket. Aztán együtt kimentünk a helyszínre, ahol kiválogattuk a megfelelő rönköket, melyek kiszállításában és elhelyezésében a közfoglalkoztatottak voltak segítségünkre. Ezúton is nagyon köszönjük a munkájukat!

Milyen alkalmakkor, órákon használjátok majd ezt a szabadtéri helyszínt?

A szabadtéri rönktanterem minden osztály számára elérhető lesz. Úgy gondolom, hogy elsősorban természettudományos tantárgyakat, illetve olyan órákat tartunk majd itt, ahol csoportmunkára van szükség.

Milyen fogadtatásra számítotok a gyerekek részéről?

Már a rönktanterem kialakításánál érdeklődőek és segítőkészek voltak a nagyobb fiúk, de a kicsik is kíváncsian várták, hogy mi épül itt. Egészen eddig titokban tartottam az ötletemet, csak kevesen tudtak arról, hogy mit tervezek. Azonban most, hogy az utolsó csavar is a helyére került, bízom benne, hogy minél többen használják majd és azt is, hogy sokak tetszését elnyeri. ÖKO iskola lévén számunkra kiemelten fontos a környezet és az is, hogy a diákok jól érezzék magukat az intézményben.

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS