Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2020-ban is megrendezik a magyar könyvtárak több évtizedes múltra visszatekintő programsorozatát, az Országos Könyvtári Napokat október 5. és 11. között. A kezdeményezésből természetesen a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár sem maradhat ki. A kampányhét keretében minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a különböző korosztályok eltérő igényeire és érdeklődésére, valamint a könyvtárak sokszínű szolgáltatásainak bemutatására, melyek az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szabadidős és közösségi tevékenységéhez nyújtanak segítséget, kapaszkodót.

A kiskőrösi kampányhét programkínálatáról Turán Istvánné Margó, könyvtárigazgató mesélt hírportálunknak.

-Hirdetés-

Mindig október első hetében rendezik meg az Országos Könyvtári Napokat, melyhez mi is minden évben csatlakozunk. Sok egyéb rendezvényünk mellett, személy szerint nekem ez a projekthét a kedvencem. A 2020. évi Országos Könyvtári Napok eseményei két jelentős évforduló köré koncentrálódnak, hiszen 30. születésnapját ünnepli az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve 15. alkalommal kerül sor a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatára. Ezért az idei év jelmondata: Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt!

 A részletes idei programkínálat Kiskőrösön

Mivel hosszú évek óta mi is részesei vagyunk az eseménynek, ezért vannak jól bevált szokásos programjaink. Ezek közül az egyik a „Tiszta lappal” amnesztiahét, amikor is hétfőtől szombatig elengedjük a késedelmi díjakat, illetve a „Csak egy nap, cserébe egy évet kap” keretében ingyen be is iratkozhatnak könyvtárunkba az érdeklődők.

Ebben az évben az „Emlékszel még?” keretében egy Facebook-os eseményünk is lesz, melynek köszönhetően olyan közismert emberek fotóival találkozhatnak olvasóink, akik valaha már megfordultak intézményünkben.

Idén, az évfordulók kapcsán „Könyvtári múltidéző”-t is tartunk. Ennek értelmében régi könyvtári eszközökkel, képekkel, illetve nagyon régen kiadott könyvekkel, valamint régi könyvtári képekkel találkozhatnak vendégeink, melyek a könyvtár előterében kerülnek kiállításra.

Nagyon szeretünk könyvbemutatókat és író-olvasó találkozókat is szervezni. Könyvtárunk egyik missziója is az, hogy helyi alkotóknak, szerzőknek adjunk teret! Ezúttal Komlós Kinga fiatal író lesz a vendégünk, aki romantikus regényeket ír. A rendezvény többek között ezért is kapta „A romantika bűvöletében” címet. A helyszínen lehetőség lesz dedikálásra is. 

Október 8-án egy rendkívül érdekes témával is készülünk, melynek címe az „Őrültség semmit sem tennünk, ha mindent nem is tehetünk – Fuchs György előadásában a Zsinagógában. A címadó idézet Esterházy Miklós nádortól származik. A várostörténeti előadásban a szélsőjobboldal 1944-es kísérletét ismerteti előadónk, amely a közigazgatás befolyásolását célozta a Kiskőrösi Járásban, 1944-ben. Az előadás településünk utolsó főszolgabírája, Benedek János emlékiratainak feldolgozásán alapul.

Könyvtárunkba három kis közösség működik: a kölyök, a kamasz, és a csevegő (nyugdíjas) klub, ezért a rendezvény keretében igyekeztünk úgy összeállítani a kampányhét programjait, hogy a különböző korosztályok eltérő igényeit is kielégíthessük. A „Kamaszmesék”alkalmával egy storyteller történeteivel ismerkedhetnek meg a fiatalok Kinga segítségével. A kisebb gyerekeknek pedig egy játékos könyvtörténeti foglalkozást tartanak majd gyermekkönyvtárosaink „Nagy könyvtári beavatás” címmel. „Itt éltek, itt haltak, itt tettek” programunk keretében pedig helytörténeti sétára invitálunk minden érdeklődőt a Kiskőrösi Evangélikus Temetőbe, ahol Turán István helytörténész mesél majd számos érdekességet.

A beltéri könyvtári programjainkon való részvételhez elengedhetetlen a maszk és a kézfertőtlenítő használata, illetve a távolságtartásra is figyelnünk kell, míg szabadtéri programjaink szabadon látogathatóak. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS