2020. szeptember 30-án a Czinka Panna Óvoda „születésnapját” ünnepelték szűk körben az oda járó gyermekek és nevelőik.

-Hirdetés-

Közel 50 évesek azok a gyermekek, aki hajdan először léphették át az akkor még cigány óvodának nevezett intézmény küszöbét. Fontos esemény volt a Kecel Szilosnak nevezett városrész életében, amikor hátrányos helyzetű gyerekek lehetőséget kaptak arra, hogy egyenlő eséllyel indulhassanak, bekapcsolódhassanak a tágabb közösség, a társadalom életébe.

1980. szeptember közepén az akkori Nagyközségi Tanács, az óvodák vezetésének segítségével, társadalmi összefogással 30 kisgyereknek helyet adó, osztatlan csoportos, napközis óvoda nyitotta meg kapuját.

Az intézményt 2000-ben Czinka Pannáról, a legendás magyar cigányzenésznőről neveztek el.

Az elöregedett épület helyett 2003-ban Szilosban új óvoda épült.
Kecel Város Önkormányzata és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat közös pályázatának, jelentős mértékű önrészének és a vállalkozók munkájának eredményeként új, modern óvodával gazdagodott a város.

Ez az óvoda Kecel Város Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéje igazgatóságához tartozó tagóvoda. Nemzetiségi nevelés folyik a csoportokban. Ha ezt az óvodát választja a szülő, saját anyanyelvét is használhatja a gyerek, a nevelő-oktató programba a cigány kultúra elemei is be vannak építve.

A negyvenedik születésnap megünneplésére már régóta készülődtek a gyerekek és az óvoda dolgozói, azonban az élet átírta a forgatókönyvet. Nagy vendégség és ünnepség helyett a vidám, családias hangulatú szülinap kerekedett. Az óvoda előtti téren körhinta, ugráló-vár fogadta a gyerekeket, és a szülinap legfontosabb kelléke, a torta sem maradhatott el. Minderről az önkormányzat hozzájárulásával, az óvodák igazgatónője és Czinka Panna Óvoda munkatársai gondoskodtak.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS