„Anya segíts!- útmutató szorongó gyerekekhez” címmel tartott előadást Mezőfi-Horváth Antónia klinikai szakpszichológus. A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban szeptember 30-án a szülőknek szóló előadás keretében szó volt a gyermekkori szorongás leggyakrabban előforduló formáiról, a szorongás okairól és megoldási lehetőségeiről is.

A szakembert kérdeztük arról, hogy milyen gyakran fordulnak hozzá ilyen problémával a szülők.

-Hirdetés-

Manapság egyre több szorongó, különböző tüneteket mutató, túlzottan zárkózott vagy fokozottan megfelelni vágyó gyermekkel találkozhatunk. A leggyakrabban előforduló probléma gyermeknél, felnőttnél egyaránt. Viszont, az hogy milyen tünetben nyilvánul meg, az elég széleskörű, hiszen egy krónikus has vagy fejfájás mögött is ez állhat. Vagy például egy olyan gyermek, aki már elérte a szobatisztaságát, de újra bepisil, vagy ott van a körömrágás, tik tünetek. Tehát számtalan kifejeződési formája van és sokszor bújtatott módon jelenik meg – tudtuk meg a klinikai szakpszichológustól.

Az a tapasztalata, hogy a járványhelyzet miatt a bezártság hatása most érződik a gyerekeken. A sok kihagyás után az intézményekbe visszakerülve, a gyermekeknél lehet látni ennek hatását, főleg azoknál a gyermekeknél, ahol eddig is voltak szorongásos tünetek és a család is rástresszelt, vagy nem megfelelő módon kezelte, ott súlyosabb lett a helyzet. Sajnálattal mondta, hogy az iskolakezdés után egyre többen keresik fel nagyon szélsőséges tünetekkel.

A program a Kiskőrös Város Önkormányzata fenntartásában lévő Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda támogatásával valósulhatott meg. Az EFI további programjaira is nagy az érdeklődés.
Itt is közzétesszük azokat, amelyekhez a közeljövőben lehet csatlakozni.

Állandó tornáik közül lehetőség van részt venni a Fittbody alakformáló edzésen, melyet Sárosi Marika tart csütörtökönként 16.15-kor a FrittiSportban.
Október 3-án Szüreti Kétkeréktúrán vehetnek részt az érdeklődők Filus Tibor és Pásztor Gyula szervezésében, valamint október 9-én óvodai focitornát szervez Filus Tibor.
Október 7-től, szerdánként tíz alkalmas intim tornára várja a jelentkezőket Dózsa Péterné Bús Eszter, melyre van még néhány szabad hely.
Október 17-én a 20. Bringabarátság bringatúrán vehetnek részt a Trizoli Jótifuti Egyesülettel az érdeklődők.
Az őszi szünet előtti héten megkezdik Mezőfi-Horváth Antónia klinikai szakpszichológus vezetésével az Érzelmi intelligenciát fejlesztő tréningeket felnőttek részére, mely az ősz folyamán összesen 3 egymásra épülő alkalommal fog megvalósulni.
 
Soltvadkerten  november 4-én Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus fog előadást tartani „Modernkor gyermekei, kockázatok és veszélyek az online világban” címmel. November 11-én pedig Szlávik-Kupán Emese dietetikus tart előadást a divatdiéták, valamint hitek és tévhitek a táplálkozásban témakörben.
 

Berkecz Mónika

MEGOSZTÁS