A Sorsfordító Szolgáltató Központ fenntartásában a Sorsok Háza Szociális Intézmény 2015 óta biztosítja a pszichiátriai betegek, 2016-tól pedig a szenvedélybetegek nappali ellátását is, mely szolgáltatások köre 2020-tól a közösségi alapellátással bővült. Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat a legmagasabb színvonalon tudják végezni, az intézménynek egy új épületre van szüksége.

A fejlesztésekről Hajdu Julianna intézmény-vezetővel beszélgettünk.

-Hirdetés-

 

Mit lehet tudni az imént említett projektről?

A Sorsfordító Szolgáltató Központnak székhelye, valamint a Sorsok Háza Szociális Intézmény is a Rákóczi u. 12. szám alatt található, ahol elsősorban a szenvedély és pszichiátriai betegek nappali ellátását biztosítjuk, de itt kap helyet a támogatott lakhatás irodája is. Ebben az épületben a pszichiátriai betegek nappali ellátása délelőtt, míg a szenvedélybetegek nappali ellátása délután zajlik. A telken az egykori cukrászüzem, valamint egy szolgálati lakás és raktár kapott helyet. Ez utóbbiakat alakítottuk át a feladatra. Azonban mostanra ezt az épületrészt kinőttük. Szerencsére nagyon sok embernek tudunk segíteni, ugyanakkor szomorúak is vagyunk amiatt, hogy egyre több a szociálisan, illetve mentálisan is rászoruló. Többek között ezért is döntöttünk úgy, hogy egy nagyobb, tágasabb helye legyen az ellátásoknak, ugyanis 2020. január 1-től közösségi alapellátással is bővült szolgáltatásaink köre, mely a mi fenntartásunkban működik tovább. Mindehhez egy méltó intézményt szerettünk volna a Sorsfordító Szolgáltató Központnak, valamint a Sorsok Házának. Több hónapos dilemma volt, hogy felújítsunk, vagy új épületet építtessünk. Azonban a Rákóczi utca 12. szám alatt lévő egykori cukrászüzem épülete sajnos szerkezetileg olyan állapotban volt már, hogy a felújítást nem lehetett volna biztonsággal kivitelezni, ezért döntöttünk egy új épület megépítése mellett. Ez nem egy ad hoc jelleggel meghozott döntés volt, hiszen kikértük a szakemberek véleményét is. Majd hosszas gondolkodás, és számtalan egyeztetés után került csak lebontásra a régi épület. Fájó szívvel ugyan, de meg kellett hoznunk ezt a döntést. Azt gondolom, hogy az új épület megépítésével nem csak mi, de a város is gazdagodni fog. A tervek elkészítésekor arra törekszünk, hogy a városképbe jól illeszkedjen, ugyanakkor a régmúlt szellemiségét, stílusát is igyekszünk meghagyni.

A Rákóczi utca 12. szám alatt lévő egykori cukrászüzem épülete (mostanra elbontásra került) 

Mekkora alapterületen, milyen helyiségek kerülnek kialakításra?

Mint már említettem az új épület a nappali ellátásoknak, a támogatott lakhatásnak, valamint a közösségi ellátásnak szolgál majd helyszínéül, ezért szükségünk van a nagy és tágas terekre. Mivel a Kormányhivatal az engedélyeztető szerv, ezért a törvényi előírásoknak megfelelő helyiségekkel kel, hogy rendelkezzen az intézmény. Az új épületben az alsó szinten pihenő, illetve csoportszobák, vizesblokkok, konyha, mosókonyha kerül kialakításra, míg az emeleten egy raktárhelyiség, valamint az irodák kapnak majd helyet.

Az új épület látványterve

A tervek szerint mikorra készül el az új épület?

Ez az év a tervezés éve. Egyelőre még csak a főépítésszel egyeztettünk, terveink még nincsenek beadva az építésügyi hatósághoz. Az engedélyeztetés és az árajánlatok bekérését követően előreláthatólag jövőre kezdődhet meg az építkezés. Ettől függetlenül megkezdtük a bontást, hogyha megkapjuk az engedélyt, akkor azonnal nekiláthassunk a kivitelezővel való szerződéskötésnek és az építkezésnek.

Ezúton is köszönjük a lakosság türelmét a bontással és majdani építkezéssel kapcsolatosan.

Kapcsolódó cikk
Folytatódnak a bontási munkálatok a Rákóczi utcán
Folytatódnak a bontási munkálatok a Rákóczi utcán
Megújul a Rákóczi utca 12. alatt működő Sorsok Háza Kiskőrösön. Ezért a régi, valamikor Bázis Cukrászda néven közismert épület bontási...

Kutyifa Icu
Képek: Sorsfordító Szolgáltató Központ

MEGOSZTÁS