2020. október 15-én Dzsanizmus címmel grafikai kiállításra és író-olvasó találkozóra hív minden kedves érdeklődőt a Kiskőrösi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Az eseményt Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész, tanár nyitja meg 17 órai kezdettel a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Az est háziasszonya: Dávid Edit lesz.

-Hirdetés-

A rendezvény alkalmával: Farkas Noémi, Vincze Dorka, Túró Zoltán és Kunhegyesi Feró grafikáiból nyílik majd kiállítás, akik Péli Tamás iskolateremtő festészetének követői. 

Az esemény további közreműködői: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), Roma nők egymás közt – Beszélgetés tizenkét roma nővel (Raffael Mónika, szerző), Kelipeske Rom, NeRoK képviseletében.

Az esemény alkalmával megismerhetik a Roma nők egymás közt című könyvet és annak szerzőjét Raffael Mónikát is. A beszélgetéseket készítő, majd azokat „összefésülő”szerző, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Társadalmi Csoportok Kutatóközpontjának kutató-elemzője sikeres roma nőkkel készített interjúkat.

Raffael Mónikát: Roma nők egymás közt – Beszélgetés tizenkét roma nővel
L’Harmattan-KINCS közös kiadás

Az emberek nőnek és férfinak születnek, a közösség harmóniája pedig a nők és a férfiak együttműködésével, kölcsönös támogatásával valósulhat meg. Veres Pálné óta köztudott lehet, hogy amilyen a nő, olyan a család, amilyen a család, olyan a társadalom.

A magyarországi cigányság felzárkózásában kulcsszerepük van a roma nőknek: az édesanyáknak, a nagymamáknak, a munkavállalóknak, a tanulni vágyóknak, a művészeknek, közösséget életben tartóknak vagy akár a nemzetiségi képviselőknek. Mindegyikük élete a család. A jó változások pedig családi támogatás nélkül nem lesznek tartósak. De a nőknek is biztosítani kell a választás szabadságát. Hogy se a hagyományos családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni akarók ne érezzék vesztesnek magukat. Nem is beszélve a gyermeküket egyedül nevelőkről.

Ebben a kötetben olyan roma nők életútjával ismerkedhetünk meg, akikben volt bátorság választani. Büszkék lehetnek rájuk az utánuk jövők, akik majd joggal bíznak benne: ha nekik sikerült, akkor nekünk miért ne sikerülhetne? A roma középosztály és értelmiség létrejötte, a roma közösség és a többségi társadalom létérdeke is. Ez együttműködéssel érhető el, ami pedig felelősséget jelent. Mindkét oldalon.

Elsősorban önmagunkért, a családunkért vagyunk felelősek. De felelősek vagyunk azokért is, akikkel együtt dolgozunk, akikért dolgozunk. Felelősek vagyunk a közösségekért, amelyekhez tartozunk. Felelősek vagyunk a hazánkért, azért, hogy akik ide születtek, itt élnek, azok egyre jobban és szebben éljenek. Az itt bemutatkozó roma nők ebben segítenek bennünket.

Balog Zoltán – református lelkész, miniszterelnöki biztos – olvasható a libri.hu-n.

Kutyifa Icu 
Kiemelt kép: https://www.facebook.com/noemifarkasArt 

MEGOSZTÁS