Kecel Város Önkormányzatának feladatai közé tartozik a városi víz- és szennyvízszolgáltatás biztosítása, melyeket a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. közreműködésével és segítségével oldanak meg. Így az önkormányzatnak kell finanszíroznia minden ezzel kapcsolatos állagmegóvást, holott a vízdíjak nem hozzá érkeznek be, bevétele ebből nem származik – hangzott el a szeptember végi képviselő-testületi ülésen. Ilyen munkálat például a Rákóczi-Viola utca csomópontjában található „útsüllyedés” is, mely korántsem olyan olcsó és könnyű feladat, mint azt első látásra gondolnánk. Erről, valamint a folyamatosan zajló felújításokról kérdeztem Bányászi Gábor önkormányzati képviselőt.

Mi történik abban a kereszteződésben?

A Rákóczi és a Viola utca sarkán a szennyvízgerinc süllyedt meg, ezáltal az aszfaltburkolat is, amely erőteljesen balesetveszélyessé vált. Sokan tették már szóvá a közösségi média felületein, hogy annyi lenne az egész, hogy odamegyünk és beborítunk egy talicska aszfaltot. Bárcsak ilyen egyszerű és olcsó lenne az egész!

A Rákóczi-Viola utca sarkán vákuumozzák a talajvizet
-Hirdetés-

Az adott útszakaszt meg kellett bontani és kiásni, majd ezek után ki kell vákuumozni a talajvizet. A vákuumozással egyidejűleg már pontosan tudtam, hogy ezt nem ússza meg olcsón a város: 6.440.000 forint + áfa terhelte meg a költségvetésünket. Ezt az összeget más felújításra is költhettük volna… Hasonló problémákkal már szembesültem, és a továbbiakban is várhatóak még a városban. Hogy ez kivitelezési hiba vagy az idő vasfoga, nem tudjuk pontosan. Egy biztos, az önkormányzatnak kell kijavítania és kifizetnie ezeket. Korábban már volt rá példa – pont a Viola utcában -, hogy a gerincre nem volt rákötve az adott ingatlan, és kimosta a szennyvíz az egész aszfaltot, ami szépen lassan beszakadt. Sajnos ilyen sokfelé tapasztalható. Sokan jelzik felénk, hogy a süllyedés szemmel látható, és itt-ott gyanúsan áll az aknafedél.

Ezek a munkálatok súlyos pénzekbe kerülnek, és az önkormányzat pénzügyi ereje is véges. Mondanom sem kell, hogy ezek mellett rengeteg olyan tennivalónk van, amit a lakosság joggal elvár: ilyen például a „normális” út kérdése, aminek – lássuk be – van igazságtartalma. Természetesen szándékunkban áll valamennyi belterületi utcát szilárd burkolattal ellátni.  

Mi a terv ezekkel a belterületi utakkal kapcsolatban?

Ezeket az utakat próbáljuk folyamatosan gréderezni, murvázni vagy szórt-darált aszfalttal ellátni. Ilyen például a Május 1. tér – az Alkotmány utca folytatása – Szilosban. Az a szakasz nem aszfaltozva lett, hanem kőrétegre szórták rá a bitumenes kavicsot. Jól működik, lényegesebben kevesebbe került, mintha aszfaltoznánk, és mégis egy élhető dolog.

Mely utcákat fogják még felújítani?

A Kisfaludy utcát gréderezni, valamint a Fehérvári, a Móra Ferenc és a Szegfű utcákat kavicsozni fogjuk teljes terjedelmében, mely munkálatokat már korábban leegyeztettünk Radva Zoltánnal, a Városgazdálkodási csoport vezetőjével. Tudvalevő, hogy azért próbálunk minden munkát velük elvégeztetni, hogy minél kevesebb költsége legyen a városnak. Ezek az utak olyan technológiai eljárással kerülnek felújításra, hogy először legréderezik (így a víz le tud folyni), majd elterítik rajta a kavicsréteget.

A csoportnak ugyanakkor rengeteg munkája van: a munkaterv mellett igyekeznek lakossági jelzésekre is soron kívül reagálni. Amikor utolérik magukat, akkor folytatódik a Tüskösi út felújítása, ami ugyancsak nem kis beruházás: az eddigi anyagköltség (komlói 80-as és az ékelőkő) 2.5 millió forint + a Városgazdálkodási csoport munkadíja. Tehát szűk 5 millió forintot fordítottunk rá, és a végrehajtás 1/3 részénél tartunk. Az Eötvös utcát már korábban lemurváztuk.

A Tüskösi utat sem hagyja veszni az önkormányzat – fotó Kincses Szilvi

Tehát elmondható, hogy a városvezetés pontosan tudja a lakossági igényeket, és ezekhez próbálunk forrásokat is biztosítani. 

MEGOSZTÁS