Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei és kedvezőbben adózhatnak.

 
Miközben a KATA a tervek szerint úgy alakul át, hogy sokaknak az eddigieknél már sokkal kevésbé lesz vonzó adózási forma, előreláthatóan csökkennek az őstermelők és a családi gazdaságok adminisztrációs terhei, de még az adóterheik is.

Az erről szóló törvénytervezet értelmében – amelyet őszi ülésszakán tárgyalhat az Országgyűlés – három működési formát alakítanak ki:

őstermelő,
az őstermelő családi gazdasága
és a családi mezőgazdasági társaság.

 
A módosítások hatására az őstermelőknél 2021-től nő az adómentesség értékhatára: nem terheli szja az őstermelői tevékenységet az éves minimálbér ötszörösét kitevő bevételig. Az őstermelő magasabb bevételi határig választhatja az átalányadózást: ez a jelenlegi 8 millió forintról az éves minimálbér 10-szeresére nő, ami az idei minimálbért alapul véve 19,3 millió forint.
 
Az új működési forma az őstermelő családi gazdasága a közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság összevonásával jön létre. Ebben a formában átalányadózást legfeljebb addig választhatnak, amíg a bevétel el nem éri a minimálbér negyvenszeresét, 2020-as adatokkal számolva ez 77,28 millió forint. A bevételi határokat a mindenkori minimálbérhez kötötték, mivel így nem kell évente új szabályozást alkalmazni.
 
A családi mezőgazdasági társaság minősítés a hozzátartozók által létrehozott mezőgazdasági gazdasági társaságok, szövetkezetek vagy erdő-birtokossági társulatok számára válik elérhetővé és ezzel megteremtik az alapját az agrár-generációváltás és a versenyképes növekedés ösztönzésének.

-Hirdetés-

Forrás: Bács-Kiskun
Kiemelt kép: illusztráció 

 
MEGOSZTÁS