Lakossági fórumot tartottak október 15-én Kiskőrösön a Tüskös-Arany-Esze T.-Katona J. utcák által határolt önkormányzati közterületi park fejlesztéseivel kapcsolatban.

Az összejövetel kezdeményezője Ungvári Ferenc, a lakókörzet önkormányzati képviselője volt.

-Hirdetés-

Az eseményen jelen volt a lakókörzettel határos választókörzet önkormányzati képviselője Horváth János is, valamint Domonyi László polgármester és a területet kezelő, karbantartó Kőröszszolg Kft. ügyvezető igazgatója Schaffer Tamás is.

Facebook közösségi oldalt indítanak

A megjelent lakosokat Ungvári Ferenc köszöntötte, aki elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt komoly fejlesztés történt a park területén. A mintegy másfél labdarúgó pályányi területen kivágásra került közel 100 db elöregedett nyárfa (ezek már vágásérett, balesetveszélyes fák voltak), megtörtént a teljes terület gyomtalanítása és betárcsázása.

Az Ültess Fát Mozgalom Egyesület sikeres NEA pályázatnak köszönhetően a terület fásításához jelentős mennyiségű fát tudott vásárolni, valamint fűmagot a teljes park újrafüvesítéséhez.

A helyi önkormányzattal közös munkálatok során, a teljes területen locsolóberendezés és az öntözéshez szükséges kút került kiépítésre.

A területen több magyar őshonos fa elültetésével a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő, modern, és megjelenésében is igen szép park megépítésének első fázisát sikerült kivitelezni a NEA támogatás segítségével. A park egy sűrűn lakott – átmenő forgalomtól mentes -, nyugodt, családias lakórészen helyezkedik el, ami kialakítása közvetlenül is több ezer embert érint. A képviselő úgy fogalmazott, hogy ennek a területnek a további fejlesztése nemcsak a szűk lakóövezet, hanem az egész város ügye. Javaslattal élt, hogy kapjon egy nevet is a terület, melyről a lakosok úgy határoztak, hogy Tüskös Közösségi Tér legyen a park elnevezése. A megbeszélés során a lakosok egyetértettek abban, hogy társadalmi munkával és lehetőségeikhez mérten anyagi támogatással is segítsék a fejlesztéseket.

Aki a Tüskös Közösségi Tér fejlesztését pénzzel szeretné támogatni annak a későbbiekben lesz erre lehetősége egy kidolgozott formában a Kiskőrös Városért Alapítvány számlájára címzetten megtenni a befizetést. Erről majd a különböző média felületeken és egyéb módon is értesítik a lakosságot.

A Tüskös Közösségi Tér névvel a lakosok facebook közösségi oldalt is készítenek majd, ami nyilvános lesz és ott meg fogják osztani a fejlesztési ötleteket, illetve mindenki közre adhatja terveit, elképzeléseit, javaslatait. Az elképzelések szerint a fejlesztést a park központi részén folytatnák fedett kiülők és játszótér megépítésével, de a lakosok szeretnének a park körül sportolásra alkalmas futókört is.

Lakossági összefogásra van szükség

Az elképzelésekről Domonyi László polgármester elmondta, hogy a város önkormányzata mindenben partner és a megfelelő lakossági támogatottság esetén anyagilag is segítenék a tervek megvalósulását. Kiemelte, hogy a kiszáradt fák pótlása még az idén ősszel megtörténik az önkormányzat és az Ültess Fát Mozgalom Egyesület segítségével. Megemlítette, hogy keresni fogják a parkfejlesztésbe bevonható forrásokat, pályázatokat a civil egyesületekkel közösen. Kérte a lakosok segítségét a közös összefogásban, hogy a továbbiakban ki tudjanak alakítani egy tervezhető fejlesztési elképzelést. A park további sorsa most már csak azon múlik, hogy a lakosok mennyire állnak az ügy mögé terveikkel, anyagilag és szükség esetén élő munkaerővel.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (36 db kép)
MEGOSZTÁS