Lakossági fórumra gyűltek össze október 27-én a kiskőrösi Kilián György utcában élők, akik utcanév váltásról határoztak. A helyi önkormányzatokról szóló törvény rendelkezései miatt az utca nem viselheti Kilián György nevét a továbbiakban.

Az eseményen megjelenteket a választókörzet önkormányzati képviselője Szedmák Tamás köszöntötte és kérte a segítségüket egy új utcanév választásához. A város jegyzője dr. Turán Csaba elmondta, hogy „a rendelkezések értelmében olyan személy nevét nem viselheti közterület és az önkormányzat tulajdonában lévő intézmény, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, illetve olyan kifejezés vagy szervezet neve sem lehet, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. Erről minden esetben a Magyar Tudományos Akadémia ad ki állásfoglalást.”

Domonyi László polgármester, Szedmák Tamás alpolgármester, dr. Turán Csaba jegyző

Törvény írja elő, hogy nem lehet Kilián György az utcanév

-Hirdetés-

Az utca Kilián György nevét viseli, aki 1927-től az Egyesült Izzógyárban dolgozott, ahol illegális kommunista lapot (Vörös Tungsram) szerkesztett. Ezután lett a mozgalom ismert tagja, az ausztriai kommunista ifjúmunkás kongresszuson ő képviselte a fiatal, kommunista magyar vasasokat. 1930-1931-ben Moszkvában pártiskolai képzést kapott, majd hazatérve az ifjú proletár című kommunista periodika szerkesztője volt. Mivel az 1945 utáni önkényuralmi rendszer megalapozásában közvetve részt vett és 1948 után a legünnepletebb partizán-mártírok közé tartozott, a 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. paragrafus (2) bekezdése alapján róla közterület nem nevezhető el. Neve ezért közterület és közintézmény elnevezésére nem használható.
Több javaslat is elhangzott az új utcanévvel kapcsolatban

A hatályos törvények előírják, hogy az utcanév változtatásról szóló döntésbe be kell vonni az érintett lakosokat és véleményezési joguk van.

Az utca nevének megváltoztatása érdekében az önkormányzat felkérésére Turán István történész, aki Revaló Pál és Leska István nevére tett javaslatot.

Dr. Staud Lajos (1895-1966)

Az utcában lakó Dr. Dulai Ilona hozzászólásában javaslatot tett Dr. Staud Lajos nevére. A doktornő elmondta, hogy Dr. Staud Lajos a településen a „szegények orvosa”-ként ismert szakember volt, aki Kiskőrösnek és körzetének talán a mai napig is legnagyobb hatású és köztiszteletben álló személye. Kiemelte, hogy emberként és szakmai tudását tekintve is példát mutatott, aki sokszor a saját pénzéből támogatta azokat a betegeket, akiknek nem tellett a gyógyszerekre. 1945-46-ban vezette a kiskőrösi kórházat, melyet 1948-ban államosítottak.

Dr. Dulai Ilona

Maradandó egészségkárosodást is okozhat a koronavírus

A doktornő néhány gondolat erejéig kitért a járványhelyzetre is. Mindenki figyelmét felhívta arra, hogy vegyék nagyon komolyan a korlátozó intézkedéséket és tartsák be a szabályokat, mert a koronavírus sajnos jelen van. Találkozott már olyan fiatallal is, aki hetekig ágyba dőlt és szenvedett attól, hogy nem tud lélegezni. Megemlítette, hogy a kontakt személyek vizsgálatakor több esetben is tapasztalták már, hogy tünetmentes egyéneknek lett pozitív a tesztje, akik azonban hordozóként fertőzhették vírussal a környezetüket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ingyenes védőoltás lehetőségével mindenki éljen, mert az általános influenza és a koronavírus egyszerre nagyon komoly egészségügyi veszélyt jelent. A koronavírus súlyosságát azzal vázolta, hogy akiknél szövődményeket is okoz, azoknál maradandó egészségkárosodás és az elhalt szövetek miatt a tüdőkapacitás is egy életre alacsonyabb szintű lehet. Kiemelte, hogy vigyázzon mindenki magára, használja a maszkot és mosson kezet gyakran. Az orvosi tapasztalatokról elmondta, hogy azon személyek, akik jó kondícióban vannak nagy valószínűséggel enyhébb tünetekkel szembesülhetnek. Az ajánlotta mindenkinek, hogy sokat mozogjon, szedjenek D és C vitamint, valamint szelént, amelyek immunerősítők.

A lakosok nagy többséggel Dr. Staud Lajos nevét fogadták el

Felmerült még a város volt polgármesterének dr. Szenohradszki Bélának a neve és Weiszhaupt János az egyházi személyek közül megemlítette dr. Murányi György evangélikus lelkészt is. A lakosok közül Dulai György azt javasolta, hogy Revaló Pál nevét viselje az utca mert ő jegyzőként nagyon sokat tett a városért, elnöke volt a Kiskőrösi Football Clubnak és neki volt köszönhető a Szarvas Fogadó, a Feketehalmi és az Erdőtelki iskola megépítésének elkezdése.

Felvetette Boldóczki András, hogy az utcanév maradjon a továbbiakban is Kilián, a György keresztnév elhagyása nélkül, melyet a lakosok elvetettek, mivel szerintük a köztudatban egyértelműen utal a személyre. Az eseményen jelen lévő mintegy 30 személy közül csak néhányan szavaztak Revaló Pálra és nagy többséggel Dr. Staud Lajos nevét fogadták el a lakosok.

Ingyenes lesz az új okmányok beszerzése

A város polgármestere Domonyi László elmondta, hogy az utcanév változásról szóló határozat tervezetet a legközelebbi képviselő-testületi ülésen tárgyalja majd a város vezetése. Amint a képviselők jóváhagyják a Dr. Staud Lajos utcanév használatot, akkor azt követően erről minden érintett lakos értesítést fog kapni postai úton. Ezt követően az utcában lakóknak az összes okmányt cserélniük kell majd, melyek díjmentesek lesznek. A változásról az önkormányzat értesíti a különböző hivatalos szerveket, sőt a google-t is a GPS alkalmazás miatt, míg a közüzemi és egyéb szolgáltatóknak a fogyasztók kötelessége a módosítás bejelentése.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (35 db kép)
MEGOSZTÁS