Megjelentek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) oldalán a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2021-re vonatkozó pályázati kiírásai. A tavalyihoz hasonlóan a határon túli szervezetek nemcsak társpályázóként, de önállóan is pályázhatnak a NEA kiírásra került pályázatainak két kollégiumában: az Új nemzedékek jövőjéért, valamint a Nemzeti összetartozás kollégiumában. A pályázatok benyújtásának határideje: 2020.november 11., déli 12 óra.

-Hirdetés-

A 2020. évi 7,7 milliárd forint összegű keret után a 2021. évi keret közel 9,3 milliárd forint.

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2021-re vonatkozó pályázati kiírásai kapcsán Molnár Elvirával, a Bács Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektvezetőjével beszélgettem.

A Nemzeti Együttműködési Alap egy olyan költségvetési előirányzat, amelynek felhasználásában a civil szervezetek és a kormányzat partnersége jut kifejezésre. A Nemzeti Együttműködési Alap a civil szervezetek számára kínál támogatási lehetőségeket, forrásai elsősorban pályázati úton érhetők el.

Mennyi civil szervezet működik az országban?

Magyarországon 53.758 civil szervezet működik, szinte minden településen. Ezek között 19.179 alapítvány és 34.579 az egyesülési jog alapján létrejött társas formában működő egyesület, szövetség található.

Miben tudnak segíteni a civil közösségi szolgáltató központok?

A civil központok a jogi, pénzügyi, forrásteremtési és egyéb szolgáltatásaikat térítésmentesen nyújtanak a civil szervezetek számára. Valamennyi szolgáltatásnak van online felülete is. Az immáron több mint 8 éve működő civil központ, azaz CIC hálózat a civil szervezetek működésének szakmai támogatása érdekében tevékenykedik. 

A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el. A pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül (NIR) lehet benyújtani, a pályázati díj 2 ezer forint, melynek befizetéséről szóló dokumentumot a pályázathoz csatolni kell. További pályázati feltételek, információk, a pályázati kiírás és a kapcsolódó dokumentumok, útmutató a BGA honlapján érhetőek el. 

Ebben az évben milyen lehetőségeik vannak a civil szervezeteknek pályázni?

Az „Adományok után járó normatív kiegészítésen alapuló támogatás civil szervezetek részére 2020.” című, NEAN-KP-1-2020 jelű pályázat célja a civil szervezetek működésének támogatása.

A kiírás keretében akkor biztosítható támogatás, ha a civil szervezetek által gyűjtött és a számviteli beszámolójában feltüntetett adomány után járó 10 %-os normatív kiegészítés eléri a 10.000,- Ft-ot (a számviteli beszámolóban adományként feltüntetett összeg legalább 100.000,- Ft). Az adományok után járó normatív kiegészítésként nyújtott működési támogatás legfeljebb 750.000,- Ft értékig biztosítható. Ez 250.000 Ft-os növekedés a tavalyi 500.000 Ft maximális összegű támogatáshoz képest.

A pályázat beadási időszaka: 2020. október 12. 10:00 – 2020. november 11. 12:00.

„Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021.” című, NEAO-KP-1-2021 jelű és a „Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2021.” című, NEAG-KP-1-2021 jelű pályázatainak célja a civil szervezetek alapcél szerinti közösségteremtő, a közösség érdekében végzett tevékenységéhez kapcsolódó költségeinek biztosítása, a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése a működési költségeihez való hozzájárulás, illetve szakmai programjai megvalósításának támogatása révén.

A pályázatok beadási időszakai:

„Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021.” című kiírások tekintetében: 2020. október 12. 10:00 – 2020. november 11. 12:00 között.

„Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2021.” című pályázati kiírás tekintetében: 2020. november 12. 8:00 – 2020. december 11. 12:00 között.

A pályázat célja a civil társadalom erősítése és a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése a civil szervezetek működési költségeihez való hozzájárulás által. Az Új nemzedékek jövőjéért kollégiumban (NEAO-KP-1-2021/10) pályázhatnak a nevelés és oktatás, képességfejlesztés, gyermek-és ifjúsági érdekképviselet, gyermek-és ifjúságvédelem, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi, rehabilitációs tevékenység, kábítószer-megelőzés területén működő civil szervezetek.

A nemzeti összetartozás kollégiumában (NEAO-KP-1-2021/6) a kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység, európai integráció és a vallási tevékenység elősegítése, továbbá a Magyarországon élő nemzetiségek, valamint az emberi és állampolgári jogok védelme, egyéb kulturális tevékenység (zene, tánc, népzene, néptánc), hagyományápolás területén működő civil szervezetek részesülhetnek támogatásban. A támogatások működési költségek biztosítására fordíthatók. A megvalósítási időszak mindkét kollégium esetében 2021.04.01. és 2021.03.31. közötti időszakra vonatkozik.

Határon túli civil szervezet önállóan egy darab pályázatot nyújthat be a NEAO-KP-1-2021/10 kódú vagy a NEAO-KP-1-2021/6 kategóriákban szakmai programok, évfordulók, fesztiválok, rendezvények megvalósításához közvetlenül kapcsolódó költségek támogatására, feltéve, hogy társpályázóként korábban már támogatás kedvezményezettje volt. A támogatás alsóhatára 350 ezer forint, felsőhatára pedig 4 millió 900 ezer forint mindkét kategóriában. A vissza nem térítendő támogatás utólagos elszámolás mellett támogatási előleg formájában egy összegben kerül utalásra. A pályázathoz saját forrás biztosítása nem szükséges.

További részletek ITT találhatóak. 

Milyen kötelezően benyújtandó dokumentumokra van szükség a pályázatokhoz?

Első és legfontosabb a pályázati regisztrációs díj befizetése, amennyiben még nem nyújtott be pályázatot. Ha a számviteli beszámoló nem tartalmazza az adomány összegét, viszont ha fent van az OBH honlapján a civil névjegyzékkeresőben akkor nincsen teendője. Ha viszont nem elérhető, akkor a számviteli beszámolót és annak letétbe helyzési bizonylatát is csatolnia kell a pályázati űrlaphoz. A pályázati díj befizetését igazoló bizonylatra is szükség lesz, valamint az általános nyilatkozatra, mely a pályázati felületen a mellékletek között található sablon. Ezt kinyomtatva, aláírva és lebélyegezve kell csatolni.  

Hogyan bírálják el a pályázatokat?

A pályázók a döntéshozatal szempontjából kétféle eljárásrenddel találkozhatnak: a kollégiumi döntéshozatali eljárással, illetve a jogosultsági alapú eljárással.  

A támogatási keret legnagyobb része fölött a kollégiumok rendelkeznek. A NEA öt kollégiuma más-más tevékenységi területeket támogat. A kollégiumok egyaránt meghirdetnek működési és szakmai célú támogatásra összevont pályázatokat. Ezek formai vizsgálatát a NEA kezelő szerve (a BGA Zrt) végzi, míg a szakmai bírálat és a döntés felelőssége a Kollégiumoknál van. A tartalmi bírálat szempontjait a tanács határozza meg, a működési pályázatok esetében és a vegyes pályázatok esetében egyaránt a Tanácsnak és a Kollégiumoknak is döntési joga van. Másfajta döntéshozatal jellemzi a NEA normatív és egyszerűsített pályázati lehetőségeit E pályázatoknál csak formai és jogosultsági ellenőrzés van. A formailag megfelelő pályázatot benyújtó szervezetek számára a NEA kezelőszerve a támogatási keret kimerüléséig, beérkezési sorrendben bocsájtja ki a támogatói okiratot. A szervezeteknek a saját fő tevékenységi körüknek megfelelő kollégiumhoz kell benyújtaniuk a támogatási igényüket.

Három fő részre osztjuk a NEA-s pályázatok bírálati fokozatait: pályázat befogadása, pályázat érvényessége, szakmai bírálat.

A pályázat befogadása, annak benyújtásától számított 7, míg összevontnál 15 napon belül történik, melyet először a Kollégium, majd a Tanács bírál el. A formai bírálat az érvényességi bírálat, mely a benyújtási határidőt követő 30 napon belül történik meg. A normatív és az összevont pályázat esetében november 12-én 12 óra után. Amikor megvan a formai bírálat eredménye, utána kezdik csak el a szakmait. Így épül egymásra a három szint.  Egészen addig nem érdemes kikérni a szerződéskötési dokumentumokat, hogy az érvényességi határidőn belül (nem lehet 90 napnál régebbi) maradjanak. A kiértesítést követően a szerződéskötéshez fog kelleni egy felhatalmazó levél és az általános nyilatkozat, amit aztán postai úton eredetiben is be kell küldeni. A pályázati kiírásban nincs meghatározva csak egy javaslat a részünkről a civil szervezetek számára, hogyha összevont javaslatot nyújt be a szervezet, akkor a költségvetést tervezze meg úgy, hogy annak 2/3-a szakmai programokra, míg 1/3-a működési költségekre van tervezve. Egyszerűsített pályázatban azok gondolkodjanak, akik helyi vagy területi hatókörűek, illetve ha az elmúlt két év egyikében sem haladta meg összbevétele az 5 millió forintot.

A támogatási folyamat áttekintése a NEA különböző eljárásrendjei szerint,  LETÖLTHETŐ: https://civil.info.hu/media/CIVIL_KEZIKONYV2_3758.pdf 

További kérdéseikkel bizalommal kereshetik Molnár Elvirát, a Bács Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektvezetőjét a 06-78/415-165-ös telefonszámon, vagy e-mailben a civilbacs@gmail.com címen. 

MEGOSZTÁS