Október 31-én ismeretlen tettes(ek) bemásztak a keceli zsidó temetőbe, majd ezt követően 3 sírkövet döntöttek le a talapzatáról. Haszilló Ferenc, Kecel város polgármestere és Radva Zoltán a Városgazdálkodási Csoport vezetője azonnal felmérték az okozott károkat.

Külön keret a helyreállításra

Lapunk megkeresésére Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere elmondta, haladéktalanul utasította a Városgazdálkodási Csoportot, hogy azonnal kezdjék meg a szükséges helyreállítási munkálatokat azon a két megrongált síremléken, melyek még helyrehozhatóak.

-Hirdetés-

E feladatokra, illetve a sírok eredeti állapotának visszaállítására külön pénzügyi keretet különített el az önkormányzat, nyilatkozta portálunknak a polgármester.

Felvették a kapcsolatot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével is

Haszilló Ferenc arról is tájékoztatott, hogy erre azért is volt szükség, mivel – bár a pontos költségeket nem tudja előre az önkormányzat – a síremlékek helyreállítását a városvezetés magáénak és kötelességének érzi.

„ A rendőrségi feljelentést megtettük, és azonnal felvettük a kapcsolatot a MAZSIHISZ kiskunhalasi vezetőivel, akikkel már a mai napon fel fogjuk mérni az okozott károkat, majd a szakmai irányításuk mellett fogjuk a harmadik síremléket helyreállítani” – tájékoztatott a polgármester.

Laták Ede, egykori tanácselnök sírja, a helyreállítás előtt
A polgármester folyamatosan figyelemmel kíséri a temetők állapotát

A Városgazdálkodási Csoport október 30-i facebook bejegyzésében közölte, hogy a polgármester a katolikus temetőben járva észlelte, hogy Laták Ede, Kecel egykori tanácselnökének sírja meglehetősen rossz állapotban volt, ezért azt kérte a csoporttól, hogy amennyiben lehet, állítsák helyre a sírt.

.. és a helyreállítás után
Kapcsolódó cikk
Három sírkövet döntöttek le a keceli zsidó temetőben
Három sírkövet döntöttek le a keceli zsidó temetőben
Valaki, vagy valakik, október 31-én a kibontott drótkerítésen keresztül bemásztak az egyébként körbekerített és lezárt keceli zsidó temetőbe, ahol három...
MEGOSZTÁS