A Karmelita kolostorban és kivételesen szerdán tartották a kormányinfót, amin Gulyás Gergely többek között Orbán Viktor előző esti bejelentéseiről is beszélt.

-Hirdetés-

Gulyás azzal kezdte, hogy Magyarországon romlik a vírushelyzet, az aktív esetszámokban 10.-ek vagyunk a fertőzési rangsorban, míg a halálozást tekintve az EU átlagán. 

Arról is beszélt, hogy a tavaszihoz hasonló jogrendet azért kellet kérni, mert a járványhelyzetben gyorsaságra van szükség. Elmondta azt is, hogy a 15 napos veszélyhelyzetet 90 nappal szeretnék meghosszabbítani, ebben az ellenzék közreműködésére is számítanak.

A rendezvények korlátozását észszerűnek gondolja, minden olyan helyet be kell zárni, ahol zene van, és nem az asztalnál ülve szolgálják ki a vendégeket. Szerinte a közlekedés tumultusának elkerülését segíti az is, hogy ingyenessé tették a parkolást, és a tömegközlekedési járatok sűrítését kérték.

Az éjfél és hajnali 5 között kijárási korlátozás céljaként azt említette, hogy szeretnék elkerülni az olyan éjszakai összejöveteleket, amire szinte iparág is épült Budapesten és nagyvárosokban a 11 órai bezárások után.

Kapcsolódó cikk
Mi az a kijárási korlátozás? Kaphatok büntetést, ha éjfél és 5 között kimegyek?
Mi az a kijárási korlátozás? Kaphatok büntetést, ha éjfél és 5 között kimegyek?
Kijárási korlátozást vezetett be szerdától a magyar kormány – csak munkavégzés céljából, vagy életveszély esetén hagyhatók el a lakóhelyek. De...

A kormány új rend szerint működik, reggel 6-kor ülésezik az operatív törzs, hetente lesz kormányülés és valószínűleg kormányinfó is.

Az ATV kérdésre beavatott egy kicsit a kormányülés részleteibe is: mint mondta, a résztvevők két méteres távolságban ülnek egymástól, de mivel egész nap együtt vannak, kávéznak és ebédelnek is közösen, nincsen rajtuk mindig maszk. Azonban minden ülés előtt megmérik a testhőjüket.

A koronavírussal fertőzött Szijjártó Péterről elmondta, hogy „valószínűleg repülővel fog hazajönni”, ennek típusáról nem tud konkrétumot mondani. A külügyminiszter egyébként jól van, a járványügyi protokoll szerint elkülönítették.

Ma 32 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre a koronavírusos betegeknek, van 66-67 ezer ágy az egészségügyben – ezt válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy mit jelenthet pontosan Orbán Viktor kedd esti kijelentése, miszerint a kórházak december közepén eljutnak a teljesítőképességük határára.

Egyes kórházakban már most elrendelték az elektív (azaz ütemezett) műtétek elhalasztását, ez valószínűleg országosan is meg fog történni – tette hozzá.

A sokat kritizált meccsekről Gulyás azt mondta, hogy van egy nemzetközi szabály, ami miatt egyénileg dönthetnek a sportesemények lebonyolításáról. A zárt színházakban és mozikban már így is három hely távolságban ülhetnek csak, szerinte ezt szabad téren lehet még lazábban kezelni.

A szankciókról nem mindent tudott pontosan elmondani a miniszter, az biztos, hogy általános szankciós lehetősége van a kormánynak a rendeletet megsértőkkel szemben.

A kormány mostani tudása szerint a 15+90 napos rendkívüli jogrend elég lehet az intézkedésekhez, ezért kérték az ilyen mértékű meghosszabbítást.

Az amerikai elnökválasztásról is beszélt. Elmondta, ő még mindig a pesszimistább forgatókönyvvel számol, ami az ő olvasatában Trump győzelmét jelentené. Bident Soros György által támogatott jelöltnek tartja, ami szerinte az amerikai-közép-európai kapcsolatokat tekintve nem jó kiindulópont.

Gulyás Gergely beszélt a sokak által szorgalmazott iskolabezárásokról is. Szerinte ez jelen helyzetben nem indokolt, de ha a kapacitás veszélybe kerülhet, felülbírálják a döntésüket. Hozzátette azt is, az egyetemeken dönthetnek az online oktatás bevezetéséről.

-portfolio.hu-
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

MEGOSZTÁS