Valami hiányzik az idei évben. Jeles napjaink úgy múltak el, hogy sokszor megemlékezés nélkül mentünk tovább. Rendhagyó volt a nyuszi ünnep. Ilyen volt májusban az anyák napja is, családi körben kis családunknak köszönhetjük, hogy gyermekeink gondoltak ránk. Intézményi szinten elmaradtak a köszöntések, mert el kellett, hogy maradjanak. Ha már a gyerekeket említem, a közösségi élmények helyett a gyermeknapot szintén családon belül tartották meg. Az önfeledt játék helyett egy jelképes ajándék jutott. Nincs ezekkel semmi baj, eddig is így ment, hogy a jeles napokon volt egy közösségi ünnep, de a család az család maradt… eddig.

Az ember alapvetően társas lény, ezért természetes igénye a közösségi lét, a közösségben való létezés. Tapasztalatom alapján a közösségi élet igencsak jól működik a kisebb településeken. A fent felsorolt jeles napokból kimaradt az idősek napja.
Az időskor fontosságát nem kell hangsúlyozni, mert a megszerzett tudás, az értékek átadása mindig is elsődleges volt. Örülhetünk, hogy van kitől átvenni, és van kinek átadni.
Az ebédkihordásra várva

Tázláron november 7-én rendhagyó módon köszöntötték a településen élő időseket. Bán Róbert polgármester számolt be az eseményről.

A koronavírus helyzetére való tekintettel, úgy gondoltuk, hogy nem tesszük ki az időseket, olyan veszélynek, hogy a Művelődési Házba hívjuk őket, mint ahogyan az elmúlt években is szoktuk. Az épületben kb. kétszáz fő fér el, és a meghívást is nagyjából ennyien fogadják el, ám ennél jóval több nyugdíjas korú él a faluban. Azzal az ötlettel álltunk elő, hogy házhoz visszük az ebédet, ez kb. 400 főt érint. A lakcím nyilvántartás szerint az önkormányzat dolgozói segítségével oldottuk meg a kiszállítást”- mondta a polgármester

A Tázláron élők az idei évben rendhagyóan köszöntötték a jeles nap alkalmából az időseket
-Hirdetés-

Az előkészületek már napokkal ezelőtt megkezdődtek. Balog Tibor és Erdődi György vezetésével az önkormányzat állat állományából hat birka került feldolgozásra. A jól megszervezett munkának és a sok segítőnek köszönhetően időben elkészült az ebéd.

A birkapörkölt mellé, burgonya és somlói galuska került kiszállításra. A hagyományoknak megfelelően a 85 év felettiek egy szál virágot kaptak. A 90 év felettieknek pedig a polgármester és Takó Gábor,  alpolgármester  személyesen vitték házhoz ebédet és az ajándékcsomagot.  Külön köszöntötték a két legidősebb lakót is, Csendes Ferencné és Balogh Vince mindketten 93 életévüket töltötték be.

A jól megszervezett közösségi munkával mindenki időben megkapta a különleges ebédet

Mártáné Czékus Györgyi koordinálásával Nagyné Szabó Mária elkészítette a levendulazsákokat, melynek munkálataiban a Segítő kezek csoport is részt vett. Ezeket a zsákokat juttatták el az időseknek.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS