Rajzpályázatot hirdetett a kiskőrösi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat ügyfelei gyermekeinek számára, melynek témája az ősz hangulatának bemutatása és a család volt.

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaival: Szomor Mátéval, Ungváriné Szentgyörgyi Erikával, Szigeti Károllyal és Szvetnyikné Bakai Krisztinával beszélgettem.

-Hirdetés-

 

Milyen céllal és feltételekkel hirdettétek meg ezt a rajzpályázatot?

Minden évszakban tartunk kreatív foglalkozásokat gyerekeknek, azonban idén ősszel a kialakult járványhelyzet miatt nem akartuk őket összehívni, ezért októberben személyesen látogattuk meg a családokat. Vittünk ki nekik eszközöket: filceket, papírlapokat -külön mappákba csomagolva-, hogy a gyerekek készítsenek a családjukról egy rajzot, míg a kisebbek színezzenek őszi témákban. Egy hétvégéjük volt minderre, majd összegyűjtöttük a dokumentumokat, munkájukért csokoládé jutalomban részesültek. Mindennek a lényege sokkal inkább a kapcsolatépítés, hogy ne csak a problémák, nehézségek kapcsán találkozzunk a családokkal, hanem olyan esetekben is, amikor “szórakozással” tölthetünk együtt időt. A gyerekeken is látszott, hogy tetszett nekik a megkeresésünk, hiszen örömmel hozták ki a rajzaikat nekünk. Nem versenyről volt szó, hiszen objektíven nem tudnánk, de nem is szeretnénk bírálni.

Milyen gyakran szoktatok kézműves programokat szervezni?

Minden évszakban és ünnepek környékén, míg nyáron általában táboroztatunk.

A rajzpályázat kapcsán mely családok kerültek megkeresésre? Hogyan fogadták?

Minden családot felkerestünk, akikkel kapcsolatban állunk. A gyerekek mindig nagyon örülnek ezeknek a lehetőségeknek. Amivel csak tudjuk, támogatjuk őket. Ruhagyűjtést és cipősdoboz akciót is szoktunk szervezni minden évben. Jól ismernek már minket. Éppen ezért az esetek nagy többségében nem tapasztalunk elutasítást.

Ha a statisztikát nézzük, a jelenlegi járványhelyzet mennyire befolyásolta azt, hogy a családokban problémák jelentkeztek? Esetleg megnőttek-e az esetszámok Kiskőrösön?

Szerintünk ez független a covid járványtól. Mi nem tapasztaltunk se csökkenést, se növekedést az esetszámok tekintetében. A bezártság természetesen azt is okozhatja, hogy kevesebb probléma kerül felszínre. Az iskolai hiányzások azért megjelennek, de nem kiugróan a korábbiakhoz képest.

Hogyan működik az ellátórendszer, a szervezetek közötti kommunikáció? A segítségnyújtás mennyire tud hatékony lenni?

Szolgálatunk megalakulása óta jó kapcsolatot ápol partnereivel, állami- és civil társszervezetekkel is. Nem engedhetjük meg, hogy az irodai, adminisztárciós vagy bürokratikus rendszerben elvésszen az ember, akiért a munkánkat végezzük. A veszélyeztetettséget jelző- és észlelőrendszer a járványhelyzettől függetlenül, együttműködések által jól funkcionál. Támogató intézményi hátterünk, anyagi és infrastrukturális lehetőségeink, együttműködő partnereink illetve a csapat színvonalas szakmai munkája eredményeképpen a segítségnyújtás ebben az időben is hatékony.

Ebben az évben szeretnétek még megszólítani a családokat valamivel?

Szerettünk volna Mikulás ünnepséget és a velünk kapcsolatban álló családoknak karácsonyi ünnepséget rendezni, de közös találkozásra ebben az évben már nem lesz lehetőség.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS