Kévés Andor a mi világutazó fotósunk, aki Soltvadkertről indult a világmegváltó deszkákra. Többet fotóz külföldön mint Magyarországon. Viccesen meg is jegyeztük, hogy lassan a Seychelle-szigetekre költözik.

-Hirdetés-

Modelleket, szépségkirálynőket fotóz, vagy épp nyakig gázol a vízben és megörökíti a tiszavirágzást. És Andor ismét jött, látott és fotózott, méghozzá olyan profin, hogy országos elismerésben részesült.

Az Év Esküvői Fotósa pályázaton Fashion kategóriában II.helyezést ért el.

A nyertes fotó
Modell: Király-Virág Anita

Először is a VIRA.hu nevében is gratulálok. Mesélj nekünk a projektről, amire beneveztél!

K.A.: Nagyon szépen köszönöm! A pályázat egyik feltétele volt, hogy a képek 2019. 06.01-től 2020.08.31-ig készült fotók lehettek. Magára a versenyre egyébként egyáltalán nem készültem. Egyszer csak szólt valaki, hogy nevezzek. Én pedig megfogadtam Újévkor, hogy idén újra indulok versenyen, így a nevezési határidő lejárta előtt 2-3 nappal igyekeztem néhány képemet előkeresni, ami esetleg megfelel a pályázás feltételeinek. (Azt már idén megfogadtam, hogy a jövő évi versenyre készülni fogok, hiszen úgy érzem, hogy van keresnivalóm) További követelmény volt, hogy a képeknek olyan személyt kell ábrázolni, akinek az esküvője az adott időszakban volt, kivéve a Fashion kategóriát, bár az én fotóm ezt a követelményt is kielégíti (biztosra mentem).


A modellem Virág Anita (később Király-Virág Anita ) aki megkeresett, hogy szeretne pár nagyon szép képet készíteni és lenne-e kedvem, ötletem a megvalósításhoz. Erre nem tudtam nemet mondani, és nekiláttunk a tervezésnek majd a kivitelezésnek. A helyszín, ami mindkettőnknek nagyon tetszett, az a Budai Vár! A gondom egyedül az irdatlan mennyiségű turistával volt, hiszen ők nem mutatnak olyan jól egy-egy divat képen. Szerencsére Anita vállalta a napfelkelte első sugarainál való fotózást, ami elsősorban azt jelentette, hogy a sminknek és hajnak már indulás előtt készen kellett lennie. Mikor korán reggel megérkeztünk, már találtunk a Halászbástya környékén fotózkodó turistákat, de kisebb-nagyobb kérlelés hatására kiálltak a képből, és hagytak bennünket alkotni. Nekem már régi vágyam volt egy hasonló sorozat, és még mindig van elképzelésem újabb és újabb képekre, de ez azt hiszem az alkotói véna miatt lehet.
A zsűri 8 tagú volt és kizárólag külföldi, világhírű esküvőfotósokból állt.  A verseny elbírálása három fordulón keresztül történt.

Kizárólag szakmai szempontok döntöttek, a közösségi média like áradata nem volt döntő hatással a bírákra (bár az én kategóriámban pontosan az a sorrend jött ki, amit a közönség is sugallt).

A fotózás közbeni pillanatok

VIRA:Második helyezettként milyen díjazásban részesültél?

K.A.: Minden kategória 1-3. helyezettje pénzjutalomban részesült, személy szerint II. helyezettként 30.000 Ft értékű FOTOPLUS vásárlási utalványt kaptam.

VIRA: Mennyiben változott meg a munkaköröd 2020. tavasza óta?

K.A.: A fotózások nem változnak, csupán a szigorítások nehezítik. Eltűntek a külföldi megrendelők, ami nagyon fáj nekem, hiszen imádok utazni, világot látni, és új helyeket kultúrákat megismerni, de itthon is rengeteg hely van, ahol még nem jártam. Sokakat megrettent a COVID járvány, de az én lelkesedésem töretlen, és remélem 2021. az én évem lesz.

VIRA: ÉS mi a helyzet az utazással? Mennyire bírod, hogy most határon belül kell maradnod?

K.A.: Mint azt már említettem, nehezen bírom, de itthon is vannak elfoglaltságaim. Most is vannak elvont, veszélyes vagy inkább elmebeteg ötleteim, melyeket szeretnék megvalósítani, és ha a tavasz megint COVID pánikban találja a világot, akkor lesz időm ezen ötleteim megvalósítására is. Ki tudja, lehet, jövőre pont azzal a sorozattal hozok valami nemzetközi díjat. Egy szó mint száz igyekszem bizakodó maradni, de reális. Vannak kedves esküvős párjaim, akik már jelezték, hogy ha nem is messze külföldre, de valami szép helyre szeretnének velem menni, csak hogy se én se ők ne a megszokott környezetben legyünk. Nagyon jó érzés, mikor ennyire figyelmes valaki, és megható tapasztalni, hogy esküvői gondjaikon kívül is gondolnak rám, segítenek, ha úgy érzik tudnak, és biztosítanak támogatásukról.

VIRA: Fotósként van-e kedvenc témád vagy van-e sorrend a szívedben irántuk?

K.A.: Fura, hogy gyermekként minden vágyam az volt, hogy természetfotós lehessek. Időközben viszont kiderült, az emberekhez és a mozgáshoz jó érzékem van, így első nemzetközi díjaimat is emberábrázolásokkal nyertem, maradtam hát ezen a téren. Az esküvőkön leginkább azt szeretem, hogy lehet új emberekkel, gondolatokkal találkozni. A kreatívokat pedig nagyon élvezem. Az utazás ezekre a bónusz. Ha pedig ez messze földre visz, az még jobb.

Arra is rájöttem, mennyire szerettem tanítani, és ez hiányzik is. Seychelles-en pl. a megrendelőm családjának biológia órákat tartottam. Rendkívüli módon élvezték. Ilyen kirándulásokat csináltunk már Soltvadkert, Kiskőrös határában is gyerekeknek, családoknak és ott is pozitív volt a visszajelzés. Szóval ez a kettősség vagy inkább azt mondanám, hogy az információ, tudás megosztásának vágya erősen munkálkodik bennem. Ezt szeretném a fotózásomra is kiterjeszteni.  Remélem, a közeljövőben ezeket is folytathatom.

Szóval kérdésedre válaszolva talán hajszállal vezet a Fashion fotózás, majd az esküvő és az utazás, és utána jön a család fotózás. Bár ez a megrendelőtől, valamint a témától is erősen függ.

MEGOSZTÁS