A víziközmű ágazatot terhelő különadók közül a víziközmű-szolgáltatókat legjelentősebben a közművezeték adó fizetési kötelezettség érinti.

Ahogyan a Fidesz frakció képviselői által benyújtott iromány fogalmaz, a víziközmű-közszolgáltatási rendszer fenntartása érdekében a közművezetékek adójának átstrukturálása azonnali intézkedést és törvényi szintű módosítást igényel.

-Hirdetés-

A jelenlegi adórendszer problémáját – a közművezeték adó vonatkozásában – jól tükrözi, hogy az adóterhek a földrajzi adottságok miatt egyenlőtlenül oszlanak meg a víziközmű-szolgáltatók között. A nagyobb népsűrűségű településeken aránylag kisebb hosszúságú hálózatra nagyobb számú felhasználó jut, ezáltal az árbevételhez viszonyított adó mértéke alacsonyabb. Azokon a településeken, ahol elszórtan él a lakosság és hosszabb vezetékre kevesebb lakosságszám jut, súlyosabb terhet jelent a szolgáltatóknak az adó, olvasható az Országgyűlés weboldalán.

„A folyókilométerre eső adó mértékét korrigálni kell az egy kilométerre eső bekötött fogyasztói számmal. Azaz minél kevesebb fogyasztó esik egy kilométerre, annál kevesebb adót kell fizetni 2021. január 01. után a vízszolgáltatónak az állam felé. Ezzel igen jelentős adókedvezményt kap a vízszolgáltatónk. A módosításnak várhatóan legfőbb hozadéka az lehet, hogy így jelentős pénzösszegek maradhatnak a szolgáltatóknál, ezáltal várhatóan nem kell az önkormányzatokat bevonni a javítási-, karbantartási munkák finanszírozásába” – nyilatkozta hírportálunknak Font Sándor, a Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője. 

MEGOSZTÁS