Talán mindenki tapasztalta már magán, hogy karácsony előtt nagyobb hajlandóságot mutat az adakozásra, ám a rászorulóknak egész évben lehet segíteni egyénileg vagy szervezeteken, magánszemélyeken keresztül.

-Hirdetés-

A bizalmatlanságunk gyakran gátat szab az adakozásainknak, a legnagyobb biztosíték alapvetően a személyes kapcsolat, az ismeretség. Ha adakozni szeretnénk az előttünk álló adventi időszakban is, akkor nem kell messzire mennünk egy megbízható szervezetért, ugyanis Kiskőrösön két éve alakult meg egy csoport, melynek tagjai a jótékonyság jegyében élik mindennapjaikat.

A Home for the Hungry – otthontazehezoknek oszlopos tagjával, Síróné Urbán Ritával beszélgettem.

A csoportotok egy hirtelen ötlet hatására alakult meg, elmeséled a történetét?

– A gyerekkori és későbbi életem is egy mély szegénységben élő családi történet. Sokszor egyik napról a másikra éltünk, nem tudtuk, hogy hónap végére lesz-e elég élelmünk. A legnehezebb időkben mindig kopogtatott valaki az ajtónkon egy óriási csomaggal. A mai napig nem felejtem el azokat a jócselekedeteket, amiket akkor kapott a családom.
Egy nap a munkatársam odajött hozzám egy tucat tojással és azzal a kérdéssel, hogy tudok-e olyan családról, akiknek jól jönne most. Abban a pillanatban megrohantak az emlékek, láttam, hogy honnan jöttem és tudatosult bennem, hogy mennyien lehetnek most abban az élethelyzetben, amiben én akkor voltam. Egy lehetetlent nem ismerő elhatározás pillanata érett meg akkor, ott bennem: felkutatjuk és felkaroljuk a hasonló helyzetben élő embereket, családokat a környékünkön. Ez lett a Home for the Hungry vezérfonala. Tesszük ezt abban a reményben, hogy a jövőben jó egzisztenciát tudnak majd kialakítani maguknak és akkor emlékeznek és segítenek ugyanúgy, ahogy én is jelenleg.

Ezt egyedül munka és család mellett nehéz kivitelezni…

– Hála Istennek találtam jó lelkű társakat, akik szintén szerettek volna felajánlani. A csapatot én fogom össze, de több segítőm is van, akik képviselik ezt a fajta összefogást, név szerint Síró Illés, Tímár László, Tímárné Urbán Judit, Hornyák-Kovács Nikoletta, Répásiné lovász Márta. Csatlakozott hozzák egy lelkipásztor feleség is, illetve van olyan csapattagunk, aki a közösségi média felületére szánt munkából veszi ki aktívan a részét.

Mindenkiért egytől-egyig hálás vagyok, hiszen mindannyian munka mellett szakítanak időt – sokszor hétvégente – a Home for the Hungry szolgálatára.

Kik veszik fel a kapcsolatot veletek leginkább, az adományra szorulók vagy az adományozók?

– Is-is. A facebook oldalunkon napi szinten kommunikáljuk, hogy kinek-mire van szüksége.
Ezt a platformot nem a magunk hirdetésére használjuk, hanem arra, hogy megismerjék a segítségre szoruló családokat, akiket ezáltal célzott adománnyal tudunk ellátni. Nem célunk a ruhák, egyéb dolgok felhalmozása, azokat a dolgokat keressük, kérjük és szállítjuk ki, amire igazából szükségük van – adott helyzetben egy gáztűzhely, asztal, szék vagy most éppen ajtó. Jelenleg 20 családdal tartjuk a kapcsolatot Bács-Kiskun megyéből, biztatjuk és segítjük őket.
Amennyiben egy újabb rászoruló család jelentkezik nálunk, akkor soha nem reagálunk azonnal. Megvizsgáljuk, hogy milyen távol vannak tőlünk, mire van szükségük és mennyire teljesíthető a kérésük. Itt meg kell említenem, hogy elsősorban olyan családokat támogatunk, ahol valaki dolgozik, hajlandóságuk van arra, hogy ebből a helyzetből ki is akarnak jönni és tesznek is érte.

Pénzbeli juttatásokat nem tudunk adni, csak tárgyi adományt, amit mások ajánlanak fel.

Egyre több felajánlás érkezik be hozzátok, van hol tárolnotok mindezt?

– Egyik munkatársunk albérletében helyeztük el eleinte az összegyűjtött adományokat, ami ugye huzamosabb ideig nem volt kivitelezhető. Egy nap vettük a bátorságot és kiálltunk a gyülekezetben bizonyságot tenni a Home for the Hungry alakulásáról. Az egyik testvér ennek hallatára felajánlotta az üresen álló tanyáját raktározás céljából, a mai napig ott tároljuk az élelmiszeradományokat. Hírünk eljutott a Kiskőrösi Önkormányzathoz is, melynek köszönhetően a laktanyában kaptunk annyi helyet, amennyire szükségünk van. Ez nagymértékben megkönnyíti, hogy el tudjuk fogadni a további adományokat.

Egész évben várjátok az adományokat, de Karácsony előtt különösen megélénkül a jótékonysági kedv. Győzitek majd? Miben vártok esetleg segítséget?

– A járványhelyzet miatt nekünk is sokkal nehezebb ez az időszak, több segítőtársam is veszélyeztetett különböző oknál fogva, így most személyes találkozásoknak nem szeretném kitenni őket. Tavaly decemberben leosztottuk egymás között, hogy ki, melyik családhoz viszi ki az adományt, ez idén még képlékeny. Valóban többen keresnek meg üzenetben felajánlásaikkal az adventi időszakban, reméljük, hogy valóra is válnak ezek az „akarások”.
A kiszállításban ütközünk sokszor akadályba, mert jelenleg nincs meg rá a megfelelő eszközünk. Aki ebben tud segíteni, fuvart biztosítani, azért nagyon hálásak lennénk.

A mi családjainknak advent időszakában élelmiszeradományra van leginkább szükségük, illetve egy cipősdoboznyi ajándékra a gyerekeknek (45-50 gyermek van a gondozásunk alatt), a fenyőfa pedig már csak hab lenne a tortán.

Azt gondolom, hogy ezeket a családokat a családsegítő szolgálatok ellátják ruhával, ettől függetlenül örülnek annak is. Az adományozóknak köszönhetően raktárunkban másfél tonna ruhánk van, amit méret és nem szerint szoktunk zsákokba pakolni.

A jó szívű adakozásnak számtalan módja lehet, akár az is, hogy az otthon feleslegessé vált, de még fogyasztható készételt elvisszük egy rászoruló családnak. Most ilyenre is van nálatok lehetőség, jól tudom?

– Igen. Sajnos egyik segítőtársam férje lélegeztetőgépre került, a család többi tagja pedig karanténba. Elindítunk egy ,,Krízis csoportot” abból a célból, hogy a karanténban lévő családoknak legyen főtt ételük mindennap. Embereket toborzunk, akik főznének időnként, ezzel adakozva azok felé, akik nehézségben vannak. Ezt 25-én indítottuk el és reméljük, hogy lesznek segíteni vágyó emberek.

Ha te is segíteni szeretnél, akkor az alábbi elérhetőségeken keresd a Home for the Hungry csapatát:

E-mail: otthontazehezoknek@gmail.com
Telefon: (20) 886 8400

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS