A már-már fagyos szombati reggel ellenére, nagy lendülettel, jókedvvel és odaadással sürögtek- forogtak Kiskőrös Város főterén a Kőrös-Körül Nők Egyesület és a Kiskőrös Városért Alapítvány tagjai, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Központ dolgozói. Ugyanis ők szorgoskodtak a város adventi koszorújának és a betlehemi jászolnak az elkészítésén. Az ő kezük munkáját csodálhatjuk vízkeresztig, azaz január 6-ig Kiskőrös központjában.

Betlehemi jászol készítése

Mint elmondták hírportálunknak, hosszú évek óta szívüket, lelküket, kreativitásukat beletéve, és szabad idejüket nem sajnálva ők öltöztetik ünneplőbe városunk főterét. Minden évben egy kicsit csinosítgatnak, újítanak a rendelkezésükre álló díszeken, tárgyakon melyeket az egyesület, alapítvány finanszíroz.
Köszönjük munkájukat, gyönyörködjünk a betlehemi jászolban és a városi adventi koszorúban és vigyázzunk rájuk, mintha csak a sajátunk volna. 

A betlehemi jászolt a Petőfi Sándor Művelődési Központ és a Petőfi Szülőház között csodálhatjuk meg. A kisded Jézust és körülötte édesanyját Máriát, Józsefet, Mária férjét, a napkeletről jött három királyokat, akiket „napkeleti bölcseknek” is neveznek, Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt láthatjuk a jászolnál.

-Hirdetés-

A legenda szerint az első betlehemi jászolt Assisi Szent Ferenc (1182) állította fel egy barlangban. Szent Ferenc 1222 karácsonyán Betlehemben járt, és olyan nagy hatással volt rá amit látott, hogy hazatérve a pápához fordult engedélyért, hogy építhessen betlehemet. Ez aztán szétterjedt egész Európában, így hazánkban is.

Városi adventi koszorú készítése

Az adventi koszorú a feljegyzések szerint a 19. század közepén, a Németalföldön jelent meg.

Először valószínűleg 1839-ben, egy bizonyos Johann H. Wichern nevű lutheránus lelkész készített hasonlót: egy örökzöld ágakkal díszített kocsikeréken elhelyezett huszonnyolc gyertyát, amelyek közül négy nagyobb vörös színű volt, a többi pedig fehér. Wichern a templomban fellógatott keréken karácsonyig minden nap eggyel több gyertyát gyújtott meg, a négy vasárnapon pedig természetesen a vörös gyertyák égtek.

Ez a szokás Európa-szerte csak a 20. században terjedt el. A huszonnyolc gyertya időközben négyre, a vasárnapok számára redukálódott, de megmaradtak a koszorút díszítő – illetve alkotó – örökzöldek, főleg fenyőágak.

A katolikusok a protestáns hagyományoktól eltérően lila gyertyákat állítanak az adventi koszorúra – egy kivételével: a harmadik, azaz az örömvasárnap gyertyájának színe ugyanis a koszorún is rózsaszín. A lila a bűnbánat és a megtérés színe, a rózsaszín pedig a közelgő ünnepet jelképezi.

A gyertyákat vasárnap reggel szokás meggyújtani. Karácsonyig a gyertya gyarapodó fénye az ünnepi várakozás, majd a negyedik vasárnapon a karácsony elérkezésének szimbóluma.

A négy gyertya egyúttal négy fogalmat is szimbolizál: hit, remény, öröm és szeretet. A római katolikus szimbolika szerint ugyanakkor négy meghatározott személyre, illetve népre is utal. A három lila gyertya Ádám és Éva (hit), a zsidó nép (remény) és Keresztelő Szent János (szeretet), illetve a rózsaszín gyertya Szűz Mária (öröm) szimbóluma.

Kiskőrös adventi koszorúja

Bár az idei év nem a megszokott módon alakult a pandémia miatt, Kiskőrös Város Önkormányzata úgy döntött, hogy az advent adta várakozást idén is a város lakóival együtt szeretnék megélni. A fennálló koronavírus terjedését megelőző szigorítások értelmében nem megengedett a gyülekezés, így egyedi módon találtak erre megoldást. Az elkövetkezendő négy adventi vasárnapon 17-órakor a Kiskőrös Televízió online felületein (youtube-csatorna, facebook, honlap) teszik közzé az adventi gyertyagyújtásról készített videót, melyet hírportálunkon az adventi cikkeinkben is megtalálnak majd.

A koszorún az első gyertyát november 29-én, Pénzes Péter református lelkész, Gmoser András önkormányzati képviselő és a Kiskőrös Városért Alapítvány elnöke, dr. Ba Mariann lobbantja lángra.

Idén különösen szükségünk van a növekvő fényre szívünkben.  

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS