A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.

-Hirdetés-

Berecz Mihály zongoraművész, Fürjes Anna Csenge operaénekes, Hotzi Mátyás gordonkaművész, Kecskés D. Balázs zeneszerző, Láposi Dániel ütőhangszeres művész, zeneszerző, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Osztrosits Éva hegedűművész, 

Sztranyák Dávid basszusharsona-művész, 

Várallyay Petra hegedűművész, jazz-zongorista, zeneszerző, valamint Vida Mónika Ruth zongoraművész vehette át a fejenként kétmillió forint támogatással járó Junior Prima Díjat.

Junior Prima Díjasok 2020-ban 

„Büszkék vagyunk rá, hogy az MVM Zrt. az elmúlt közel másfél évtizedben immár 130 kimagaslóan tehetséges fiatal zeneművésznek adta át ezt az elismerést. Közülük sokan a nemzetközi zenei élet kiemelkedő tagjává váltak. A járványhelyzet miatt idén először az online térbe költözött a díjátadó, ennek azonban pozitív hozadéka is volt, mégpedig az, hogy a fiatal tehetségek által teremtett élményt egy estére bárki számára elérhetővé, élvezhetővé tettük” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A zsűri tagjai minden évben a magyar zeneművészet szaktekintélyei közül kerülnek ki. A korábbi évekhez hasonlóan idén is dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a grémium elnöke. A zsűri tagjai továbbá Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének vezetője, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője, Fülei Balázs Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének vezetője, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Fazekas Gergely zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense, valamint Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező.

„A tehetség akkor válik teljessé, amikor elismerésre talál. A siker szakadatlan munka, folyamatos fejlődés, és a klasszikus értékekre épülő újítás eredménye. A valódi művész ismérve pedig mindezek mellett az alázat. Hiába azonban a tudás, a tehetség, a művészi kiteljesedés nem képzelhető el támogatás nélkül – ez vezérli immár tizenhárom éve a Junior Prima Díj társalapítóját és odaítélőit. A fiatal zenei géniuszok kibontakozásához szükség van inspirációra, amit ez a díj képvisel, hiszen ez az egyik legfontosabb, legmagasabb presztízsű elismerés a magyar zeneművészet világában” ­– tette hozzá dr. Vigh Andrea, a zsűri elnöke.

Forrás: http://mvm.hu/ 

MEGOSZTÁS