Az ünnepek közeledtével szeretnénk minél több helyi kisvállalkozót bemutatni. Ha számotokra is fontos a hazai márkák támogatása, akkor érdemes megismerkednetek Herner Melinda fazekas termékeivel is. A Császártöltési Német Nemzetiségi Óvoda óvónőjeként dolgozó Melinda, születése óta itt él. Közel három évtizede szeretett bele a fazekas mesterségbe, ami mára már életének a része lett.

Van egy mondás: „Ha valaki beleteszi a kezét az agyagba, az örökre ott ragad.” Egyéni vállalkozóként saját fazekas műhelyem van itthon, valamint nagy örömmel vezetem az önkormányzat által fenntartott Fazekas házat, ahol gyerekek, felnőttek alkothatnak. Rendszeresen részt veszünk tanítványaim munkáival országos alkotói versenyeken, ahol előkelő helyezéseket érünk el. Sajnos a vírushelyzet ezt a tevékenységet most nem engedi meg.
Nyáron táborokban vezetek fazekas foglalkozásokat, rendszeres vendége vagyok a helyi Horgásztábornak is, ahol a korongozás nagyon népszerű program már sok-sok éve.

Herner Melinda által készített pöttyös bögre és cukortartó szett

Munkáim nagyon sokfélék, sokszínűek. Főként használati és dísztárgyakat készítek. Természetesen haladni kell az újfajta trendekkel, igényekkel is, de én próbálom a hagyományos fazekasság elemeit átmenteni a mai korra.

-Hirdetés-

Császártöltés közintézményein is visszaköszönnek a munkáim. A könyvtár falán, a közösségek házán, a piacon és az egészségházon. A Ligetben megtekinthető a „Házaspárok útja”, ami stációból áll, ehhez készítettem fehéragyagból táblákat.

Vannak időszakos termékek is. Ilyenkor advent idején a mécsestartók, aromalámpák, angyalok. Borkóstolókon a nyakba akasztós poharak, kínálótálak, pincepörköltnek való tálkák.

Hol és hogyan készíti el a tárgyakat?

Munkáim itthon, az alagsorban berendezett műhelyben születnek. Minden hagyományos, kézműves technikával készül, a korongozástól a mázazásig.

Herner Melinda fazekas, munka közben

Mennyi időbe telik egy termék előállítása?  

Egy termék előállításának ideje változó. A kemencét tele kell pakolni, így össze kell várni az edényeket. Ezért a megrendeléseket több hétre tudom teljesíteni.

Ha valaki az ön keze munkájának a fazekas termékeit szeretné megvásárolni, hol teheti azt meg?

Vásárokra ritkán megyek, viszont vannak tárgyaim a császártöltési piactéren, a helyi termelők boltjában, de ott limitált számban. Itthon van egy kisebb árukészletem, ahova előzetes bejelentkezés után bárkit szívesen látok válogatni.
Elérhetnek facebookon a Herner keráMia oldalon IDE kattintva.

De főképp egyedi megrendeléseket teljesítek. Az a különlegessége az egyedi ajándékoknak, hogy névre szólóak, nagyon személyesek.
Így minden darab egyszeri és megismételhetetlen.

Törpék

Az idei évben eluralkodó koronavírus-járvány hogyan befolyásolta a tevékenységét?

A vírushelyzet nagyon negatívan befolyásolta a munkámat. A Fazekas ház egyáltalán nem tudott megnyitni, pedig több mint 40 iskolás gyerek várta a szakkört. A programok is sorra maradtak el, ahova az ajándékokat készítettem volna.

Nagyon bízom benne, hogy belátható időn belül visszaáll az élet a régi kerékvágásba. Akkor majd folytatjuk az alkotást a gyerekekkel, felnőttekkel. Bízom benne, hogy beindul az élet a községben, a pincesorokon és megtarthatók lesznek az önkormányzatok rendezvényei, amik mind sok-sok embert vonzottak az eddigi években. Ezek a programok lehetőséget kínálhatnak a munkám kibontakoztatásában.
Van egy elmaradt épületplasztikám, hamarosan azt a projektet is elkezdem.

Van olyan termék, minta ami a legközelebb áll a szívéhez?

Kedvenc termék, minta? Talán a pipacsos, vidéki mező hangulatát idéző írókázott mintámat említeném. Néhány éve kezdtem használni, azóta visszaköszön kávéscsészén, tányéron, fakanál tartón, de még az angyalka ruháján is.

Angyalkás, négy gyertyás mécsestartó

Mit üzen az olvasóinknak karácsony közeledtével? Visszatekintve az idei nehézkes évre, és előrenézve a jövőbe.

Ilyenkor év végén, karácsony közeledtével érzékenyebb az ember. Elgondolkodik, mi a fontos, mi az, amit könnyű szívvel elengedhet. Ez az év különösen próbára tett mindenkit és felértékelődtek a környezetünkben biztonságosan elérhető termékek. Legyenek azok élelmiszerek, használati tárgyak, ajándékok. Egy emberi szó, egy kedves gesztus sosem volt még ilyen fontos, azt hiszem. Ezt a nehéz időszakot közösen kell átvészelnünk, ami különösen megterhelő ez a kistermelőknek, kézműveseknek. Szeretettel bíztatok mindenkit, ha teheti, ilyen termelők, alkotók portékáit vásárolja. Kellemesebb lesz a karácsony íze, illata is.

Meghitt, békés ünnepeket kívánok mindenkinek!

Képek: Herner Melinda

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS