Elérkezett advent második vasárnapja. Idén ez december 6-ra esett, Mikulás napjára. Gyerekek sokasága várta izgatottan a reggelt, hogy mit rejtenek a szépen megtakarított, ajtóba, ablakba, kandalló elé készített kis csizmák. Reménykedtek, hogy ajándékot, játékot, csokoládét, almát vagy mogyorót rejtenek a csomagok. Advent második gyertyája is a reményt hirdeti számunkra.

A kiskőrösi adventi online gyertyagyújtáson elsőként a baptista templomban gyulladt fel a remény lángja. Győri Gábor baptista lelkész és Csóka Efraim pünkösdi lelkész által.

Győri Gábor baptista lelkész és Csóka Efraim pünkösdi lelkész

Jézus Krisztus az, aki összeköt minket, akire emlékeznünk kell, akit meg kell hívnunk a családjainkba, közösségeinkbe, amikor meggyújtjuk az adventi gyertyákat, hangsúlyozta Győri Gábor. Az advent azt jelenti, hogy eljövetel. Üzenete ott kell, hogy legyen a hívő ember életében. Tudatosan, négy héten keresztül készüljünk Jézus Krisztus eljövetelére, arra, hogy vele fogunk találkozni. Ha nem vigyázunk, és nem készülünk rá, félő, hogy a szeretet meghidegülhet bennünk, a megváltó visszajövetelébe vetett hit a feledésbe merülhet. Vigyázzunk rá, hogy a láng, a fény ne csak a meggyújtott gyertyákon égjen, hanem szívünkben, lelkünkben is. Aki mindvégig kitart, az üdvözül. Aki tudja Isten szeretetét képviselni ebben a világban, aki tudja Jézus Krisztust és a benne megvalósuló egységet képviselni, annak valóban eljön és megjelenik. Remény legyen szívünkben.
Csóka Efraim, pünkösdi lelkipásztor Jézus szavaival köszöntötte a nézőket, Békesség nektek”. Azt kívánta, hogy ebben az ünnepkörben Isten, az ő természetfölötti békességét, szeretetét, erejét és reménységét tapasztaljuk meg mindannyian személyes életünkben. Isten szava legyen hallható ebben a hangos és túlterhelt világban. Azt kaptuk Istentől, amire a legnagyobb szükségünk van, bűnbocsánatot, és megváltást. Jézus Krisztust, a szabadítót, a megváltót kaptuk. Istentől Krisztusban a világ világosságát, a kegyelmet, a szeretetet, az élet beszédét, és az örök életet kaptuk, amit ünnepelhetünk. Legyen egy áldott ünnepkörünk az ünnepelt, Jézus Krisztus jelenlétében.   

Ungvári Ferenc önkormányzati képviselő, a Kiskőrös Város koszorúja mellett mondta el ünnepi beszédét.

Ungvári Ferenc önkormányzati képviselő
-Hirdetés-

A karácsony előtti negyedik vasárnappal elkezdődött a remény időszaka, azaz adventje. A koszorún elhelyezkedő adventi gyertyák Jézus születése révén szétáradó világosságot, hitet, örömet, reménységet és a szeretetet jelképezik. A remény a legtöbb ember fejében egy vágykép, egy álom, mely az esetek többségében nem valósul meg. Pedig ez nem valamiféle bizonytalan vágyálom, hanem biztos várakozás. Ahogyan a Zsidókhoz írt levél fogalmaz, “…a reménység lelkünknek biztos és erős horgonya”. A valódi reménység tehát olyan a lelkünknek e világ viharjai között, mint egy erős és biztos horgony, mely megtart, és nem enged elsodródni Istentől. Az ilyen pedig nem szégyenít meg, nem okoz csalódást. Nagyon fontos ebben a járvány súlytotta világban a remény. Reménykedünk, hogy lassulni fog, hogy szeretteink nem betegednek meg és együtt örvendezhetünk a kis Jézus megszületésének. A remény adjon hitet, hogy a jelen helyzet bármilyen rossz is, változni fog, és jobbá válhat.

Koczkásné Dulai Ildikó, a Protokon Kft. ügyvezető igazgatója, Pilinszky János Advent című költeményét idézte ünnepi gondolataiban.

Koczkásné Dulai Ildikó

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk… Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul haza találnunk. Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent a várakozás megszentelése.”

Kapcsolódó cikk
Ez a csönd éve volt, de most lobbanjon lángra advent első gyertyája, a hit fényével
Ez a csönd éve volt, de most lobbanjon lángra advent első gyertyája, a hit fényével
Bár az idei év nem a megszokott módon alakult a pandémia miatt, Kiskőrös Város önkormányzata úgy döntött, hogy az advent adta várakozást idén is...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS