Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e a koronavírus ellen létrehozott orosz vakcina klinikai vizsgálatába – közölte az Emberi Erőforrások minisztere hétfői online sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós elmondta, a nagyvonalúan felkínált lehetőséggel élve három-ötezer magyar állampolgár juthatna koronavírus elleni védőoltáshoz.
A múlt héten Oroszországban járó magyar szakértői delegáció beszámolója szerint az orosz vakcina fejlesztése nagyon modern, “a WHO által előírt körülmények között zajlik” , közölte.

Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztere
-Hirdetés-

Kásler Miklós ismertetése szerint a delegáció tagjai között volt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy szakértője, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Fluart vakcinagyártó orvosai.
A delegációt fogadta az OGYÉI orosz megfelelője, ezután felkeresték az orosz vakcinát előállító laboratóriumot. A küldöttség szerint a gyár rendkívül korszerű, a vakcinagyártás minden egyes fázisát teljesen automata digitális rendszer ellenőrzi a cég részről, majd ugyanezt az ellenőrzést elvégzi az orosz hatóság is.

A magyar szakemberek ellátogattak arra a poliklinikára is, ahol eddig 22 ezer embert oltottak be a Szputnyik-V vakcinával. Az emberek az oltás után néhány órát klinikai körülmények között töltenek, majd hazamehetnek. Ettől kezdve a beoltottak videókapcsolatban vannak a Telemedicina 300 orvosának egyikével. Egy adott orvos mindig ugyanazokkal betegekkel beszél, és minden nap megadott protokoll alapján rögzíti állapotukat egy elektronikus rendszerben.
Hozzátette, a beoltottak is felvehetik a kapcsolatot a központtal és tájékoztathatják az orvosokat, ha bármilyen tünetük, panaszuk van.

Kapcsolódó cikk
Jövő héttől indul a vakcinainfo.gov.hu
Jövő héttől indul a vakcinainfo.gov.hu
Hamarosan elindul a vakcina-feliratkozás. A nyugdíjasokat Müller Cecília, országos tisztifőorvos levélben fogja megkeresni, amelyet térítésmentesen lehet majd visszaküldeni. Biztatunk mindenkit,...

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy Magyarországon is elkezdik az ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. Az 1970-es években felfedezett, az ember- és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazott gyógyszert az elmúlt harminc évben több mint 3 és fél milliárd ember használta, és jelenleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában 30-40, a koronavírus elleni hatékonyságát vizsgáló kutatás van folyamatban.

Kásler Miklós: “Folyamatosan bővítjük az intenzív kapacitásainkat.”

A magyar klinikai vizsgálatban a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt, tette hozzá Kásler Miklós.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Képek: Kásler Miklós facebook oldala
Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu 

MEGOSZTÁS