A rendszerváltás után végre lehetőség nyílt arra is, hogy az országban élő különböző nemzetiségek is megválasszák saját képviseletüket, mind országosan, mind helyi szinten. Az 1993-as Nemzetiségi Törvény tisztázta helyzetüket. Az 1993. évi LXXVII. törvény IV. fejezet 23§ (2) bekezdés a következőről rendelkezik:

-Hirdetés-

A közvetlen módon létrejövő helyi kisebbségi önkormányzati testület tagjainak létszáma 1300 lakos alatti községben 3 fő, 1300 lakos feletti községben 5 fő, városban 7 fő, megyei jogú városban, fővárosi kerületben 9 fő.

A következőkben a soltvadkerti nemzetiségi önkormányzatok történetét mutatjuk be. Vadkerten két nemzetiségi önkormányzat működik. 1994-ben jött létre a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. 2002-ben a Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Lássuk először a Cigány Nemzetiségi Önkormányzatok összetételét.

Az 1994. december 11-én megtartott választásokon öten mérettették meg magukat. Mindannyian a LUNGO DROM Érdekvédelmi Cigányszövetséget képviselték. Név szerint Bogdán Mihályné, Borsos Mátyásné, Farkas János, Sztojka Jánosné, Sztojka Sándor. Elnöknek Sztojka Sándor választották.

1998. október 18-án rendezett választáson Sztojka Gyula, Sztojka Zsolt és Sztojka Tímea indult. Érdekesség, hogy még az öt helyet sem tudták ekkor feltölteni.

Sztojka Gyula, Sztojka Zsolt és Sztojka Tímea

A 2002. október 20-án tartott választáson 13 fő indult az öt helyért. Hatan függetlenként indultak, öten a LUNGO DROM színeiben, kettő főt pedig a CSZOSZ (Cigány Szervezetek Országos Szövetsége) indított. Elnök Sztojka Gyula lett. Képviselők lettek Borsos Mátyásné, Sztojka Gábor, Sztojka Sándor, Sztojka Tímea.

Független jelöltek (2002)
LUNGO DROM (2002)

A következő választásokat 2006. október 1-jén tartották meg. Az öt helyre tíz induló volt. Az MCF (Magyarországi Cigányközösség Fórum) támogatásával öten indultak. Az EURIFE (Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület) szintén öt főt indított. A nyertes az MCF lett. Elnök Sztojka Gyula lett, a képviselők pedig Sztojka Gábor, Nyúl Tamásné, Kővári Csabáné, Sztojka Sándor.

2010. október 3-án tízen mérettették meg magukat. A LUNGO DROM Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség Soltvadkert négy főt indított. Az Esély Cigány Módszertani Központ Soltvadkert szintén négy főt indított. Az MCF Kecel kettő főt indított. A nemzetiségi testületbe bekerült az Esély Cigány Módszertani Központ Soltvadkert jelöltjei. Név szerint Kolompár Gábor, mint elnök és Kanalas Katalin Éva, Balázs Melinda, Rafael Ferenc, mint képviselők.

2014. október 12-én tizenheten indultak a négy helyért. Az Esély Módszertani Cigány Központ és a LUNGO DROM közös jelöltjei kerültek be a testületbe. Kolompár Gábor lett az elnök. Képviselők Kanalas Katalin Éva, Balázs Melinda és Sztojka Tibor lettek.

A 2019. október 13-i nemzetiségi választásokat szintén a hevesség jellemezte a cigány lakosság körében is. A CÖCE (Cigány Önkormányzatok és roma Civil Szervezetek Érdekvédelmi Egyesülete) öt főt indított. A FIROSZ (Fiatal Romák Országos Szövetsége) szintén öt főt indított. Az MCF hét fővel mérettette meg magát. Kolompár Gábor (1980) lett az elnök. Képviselők, Kolompár Gábor (1998), Király Lászlóné és Bogdán István. Mindannyian a FIROSZ indulói voltak. Ifj. Kolompár Gábor 2020. június 24-én lemondott képviselői mandátumáról. Helyére Farkas Róbert (CÖCE) került be. Jelenleg a testület a következő képen néz ki: Király Lászlóné elnök. Tagok Sztojka Márió, Bogdán István.

A Német Nemzetiségi Önkormányzatok összetétele pedig a következőképen alakult Soltvadkerten.

2002. október 20-án megtartott német nemzetiségi választásokon az öt helyre öten jelentkeztek. Fülöp Jenő, Frei János, Katzenbach Imre és Szerényi Imre a Német Szövetség jelöltjeként, míg Ritter Imre függetlenként indult. Windecker Imre a települési önkormányzati választásokon mérettette meg magát a Német Szövetség támogatásával.

Német nemzetiség jelöltjei (2002)

2006. október 1-én hatan indultak a választásokon a Német Szövetség jelöltjeiként. Szerényi Imre lett az elnök. Képviselők pedig Ritter Imre, Frei János, Fülöp Jenő, Forgó László.

Négy évvel később, 2010-ben az október 3-án rendezett választásokon nyolcan jelentkeztek a négy helyre az NKÖ BKKM-i Szövetség (Német Kisebbségi Önkormányzatok Bács-Kiskun Megyei Szövetség) támogatásával. A testületbe a következők kerültek be: elnök   lett: Ritter Imre. Tagoknak választották Köhler Jánost, Katzenbach Imrét és Fülöp Jenőt.

2014. október 12-én hat jelölt volt. A Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja lett Fülöp Jenő, Köhler János, Katzenbach Imre és Szemlaki József. Fülöp Jenőt az elnöki poszton Szemlaki József követte 2017-ben.

A 2019. október 13-i választásokon hat induló volt a Német Önkormányzatok Bács-Kiskun Megyei Szövetsége (Német szövetség) támogatásával. Tagok lettek Köhler János, Köchlerné Schiszler Ágnes Irén, Szemlaki József, Piller Pál és Ritter Imre. Az elnöki tisztet Köhler János tölti be.

 

Írta: Légrády Andor 
Forrás:
https://soltvadkert.hu/onkormanyzat/nemzetkozi-onkormanyzatok/
www.valasztas.hu
Vadkert Újság 1994/9-10
Vadkerti Újság 1998/9
Vadkerti Újság 2002/9-10
Vadkerti Újság 2006/9-10
Vadkerti Újság 2010/9-10
Vadkerti Újság 2014/9
Vadkerti Újság 2019/10-11

MEGOSZTÁS