A kormány a tegnapi ülésén foglalkozott a járványügyi helyzettel, áttekintette a fertőzések számát, amelyek csökkenő tendenciát mutatnak. A mai Kormányinfón Gulyás Gergely számolt be a legfontosabb rendelkezésekről. 

Intézkedések

Január 11-ig maradnak az eddig meghozott intézkedések, így a kijárási korlátozás is. December 21-én fogunk dönteni arról, hogy mi vonatkozik a karácsonyi időszakra. Szilveszterkor nem lesz változtatás, mert el kell kerülni azt, hogy több hetes védekezést veszélybe sodorjunk – jelentette be Gulyás Gergely.

Oltások

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb vakcinához jussanak. Nyugaton és keleten is jók a kilátásaink. Részt veszünk az oroszok oltóanyagának tanulmányozásában, a kínai oltóanyag harmadik fázisú tesztelése most fejeződik be. Mindez arra enged következtetni, hogy az év elején érkezhet Magyarországra az oltóanyag.
 
Aki tud és szeretne vegyen részt a koronavírus elleni oltás regisztrációjában!
Elkötelezettek vagyunk, hogy a lehető leggyorsabban államilag szervezetten, ingyenes vakcinát biztosítva, az oltási terv szerint tudjunk oltani. A vakcinát először a védekezésben résztvevők, és a legveszélyeztetettebbek fogják megkapni. A 60 év feletti nyugdíjasok levélben fogják megkapni a regisztrációs ívet, a kézbesítés holnap kezdődik. Ennek a visszaküldésével is tudnak regisztrálni, térítésmentesen.

Várható-e bolti létszámkorlát?

Egyeztetés zajlik az érintettekkel, a kormány nyitott a változtatásra, hétvégén meg is történhet. Az Idősügyi Tanáccsal is zajlik egyeztetés. Valóban nagy tömegek vannak a boltokban néha. Az idősidősáv is módosulhat.

-Hirdetés-

 

Szilveszter

December 21-én néhány napos vagy egynapos szabályokat jelentünk be. Szilveszterkor nem lesz változtatás. Marad a 10 fős létszámkorlát is.

Tesztelések

A tesztelések számában Magyarország az ötödik volt Európában az elmúlt héten. A pedagógusok és egészségügyi dolgozók tesztelése is sikeres volt, amely ezen a héten az állami alkalmazottakkal folytatódott. A tesztelés folytatásáról az operatív törzs dönt majd. Kérünk mindenkit, hogy tartsuk be a szabályokat, hiszen ezáltal életeket menthetünk meg! A magyar és lengyel álláspont győzött.

 

Forrás: Szentkirályi Alexandra 

MEGOSZTÁS