Az ünnepek közeledtével szeretnénk minél több környékbeli kisvállalkozót bemutatni. Ezekkel a személyre szabható, egyedi és különleges ajándékokkal nem csak annak szerezhetünk örömet, akinek adjuk, hanem azzal is jót tehetünk, akitől vásároljuk. Ezekben a nehéz időkben fontos azoknak a támogatása, akik szívüket-lelküket teszik bele egy-egy műalkotásba azért, hogy másnak örömet szerezhessenek. Ha számotokra is fontos a hazai márkák támogatása, akkor érdemes megismerkednetek Csáki Szalmája, azaz Csáki Ildikó, Ágasegyházán élő szalmafonó egyedi termékeivel is.  

– Meséljen kicsit magáról, a tevékenységéről. Mióta foglalkozik szalmadíszek készítésével? Miért pont ezzel foglalkozik?

Csáki Ildikó vagyok. Ágasegyházán élek kutyusommal és öt cicámmal. A férjem 2009-ben hunyt el. Aktív dolgozóként a Kecskeméti Önkormányzat Szociális Osztályán voltam ügyintéző, tartós bentlakásos intézményi elhelyezésekkel foglalkoztam. Munka mellett végeztem a főiskolát, óvodapedagógus diplomát szereztem. Hét éve vagyok nyugdíjas, azonban nyugdíjazásomat megelőzően súlyos betegséget diagnosztizáltak nálam, egy évig intenzíven gyógyulgattam és utána kezdtem el lassan újra a hobbimmal, a szalmafonással foglalkozni.

Angyal szalma díszek
-Hirdetés-

Az első szalmafonatot gimnazistaként láttam meg, teljesen elvarázsolt. Még azon a nyáron elkezdtem ollóval begyűjteni pár szál szalmát és megpróbáltam egy kicsi esőcsigát készíteni. Apránként, autodidakta módon jöttem rá, mind az anyag előkészítés, mind a fonás módjára. Éveken keresztül fontam a saját, valamint a barátaim örömére, nem is tudva azt, hogy mit is csinálok. Majd találkoztam olyan szalmafonókkal, akik még a szüleiktől tanulták a szalmafonást. Tőlük tanultam meg a kalászkoszorú, aratókoszorú, borona készítését, néprajzi üzenetét. A technikát több kézműves táborba, többféle nemzetiségű mestertől sikerült elsajátítanom, valamint saját magam is találtam ki.

Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése….
Aki a lényében rejlő ős tudást önmaga  számára meghódította, mindent elért, ami emberileg elérhető…
(Weöres Sándor)

A szalma számomra egy csodálatos anyag. Kezdetben a színe, tapintása és illata fogott meg. Majd a későbbiek folyamán a növény hasznossága, hiszen minden darabkája értékes. A magja étel, ital alapja. A szárából használati tárgyak, dísztárgyak készíthetők, valamint az emberek, állatok fekhelye. A gyökérzete a talaj minőségét javítja.

– Milyen termékeket szokott készíteni? Ezek időszaki termékek, vagy az év 365 napjában készíti őket?

Hogy mi készül a szalmából? Nos, annak csak a fantázia szabhat határt. A hétköznapi használatból ismert tárgyakon kívül, ékszerek, ajtó és fali díszek, szobrok, valamint a néprajzi jelentőséggel bíró aratókoszorúk alkotják a repertoárt. Én jórészt dísztárgyakat készítek, ajtódíszeket, karácsonyfa díszeket, különféle ékszereket, hajcsatokat, állatfigurákat, de készítettem már kalapot, táskát is, valamint aratókoszorúkat, boronákat is.

Szalmából készített díszek

A magokat Szeptember végén, Október elején a kertem egy részében elvettem, majd Május közepétől sarlóval, kis kévékbe gyűjtve vágom le a vissza érett gabonát. Szárítás után tisztítom, ami annyit tesz, hogy levágom a kalászt (természetesen a kalászkoszorúkhoz nem), majd az első ízről szedem le a levelet. Külön rakom a másod ízt levél nélkül. A harmad ízt csak ritkán szoktam használni. Utána válogatom hosszúság és vastagság szerint.  A fonáshoz azt a szalma csomót áztatom, amiből dolgozni akarok. A megtisztított szalmát egész évben fel lehet használni.

– Hol és hogyan készíti ezeket?

A kis műhelyem Ágasegyházán a lakásomban található. Előzetes megbeszélés alapján, nyáron szívesen látom az érdeklődőket.

– Hol szokta árusítani a termékeit? Hogyan lehet öntől rendelni? Hol és hogyan lehet önt elérni?

Vásárba nem járok, mivel egyedi darabokat készítek és nincs olyan mennyiség, amivel érdemes lenne vásárba menni. Kiállítást meghívás alapján szoktam csinálni. Megrendelésre szívesen elkészítem a kiválasztott darabot. Van egy weboldalam, a  www.csakiszalmaja.hu , azon keresztül elérhető vagyok.

– Mennyire befolyásolta a tevékenységét az idei vírus helyzet?

A bezártság lelkileg viseli meg az embert, szerencsére az alkotás folyamata számomra enyhíti ezt.

– Mik a tervei a jövőben, rövid vagy hosszú távon?

A kézművesség számomra hobbi. Egy élettér, igazi öröm forrás. Szeretek újítani a fonatokban, a formákban. Ahhoz hogy a mostani életbe beilleszthető legyen, ahhoz olyan tárgyakat kell készíteni, amit a mai kor embere is szívesen használ. Szeretnék még sokáig ezzel a kézműves tevékenységgel foglalkozni ezen belül a székbekötés és egyéb használati tárgyak elkészítése is tervben van. Valamint szeretném a tanult és a ki kísérletezett technikákat átadni, mivel szerintem akkor van igazán értéke, ha átadja az ember a jövő generációnak, akik tovább alkotnak belőle, valamint fejlesztenek is rajta.

– Melyik az ön kedvenc terméke? Mintája?

Mindig az a kedvencem, amit fonok. Szeretem az állatfigurákat, az ékszereket, szeretem a különleges kéréseket megfonni, megvalósítani.

– Üzen valami kedves gondolatot karácsony közeledtével az olvasóinknak? Jó tanácsot a jövő évre?

Tanácsom nincs. Kívánságom volna.

Elsődlegesen egészséget, békét és időt kérnék magamnak és mindenkinek.

Időt arra, hogy a tudást, a megtanult és a ki kísérletezett technikát átadhassuk a jövő generációnak. A jövő generációja ezzel a tudással, a népművészet alapjait megismerve, felhasználva, a mostani életbe beilleszthető és a mai kor embere számára is szívesen használt tárgyakat készíthessen.
Sokan megtapasztalhassák az alkotás örömét, jótékony hatását.

 

Donászy Magda: Szalmaszál

Széllel-bélelt
szalmaszál,

szálló szélben
merre száll?

Ide-oda,
amoda,
a kék vizű
tóba.

Méhe néne
rája vár
a zivatar
óta.

Szalmaszálon
kimászik,
aztán elszáll
hazáig.

Széllel-bélelt
szalmaszál

egyet gondol,
földre száll.

Ágon át,
fákon át
füstifecske
oda lát.

Fészket épít,
érte száll.

Néki kell a
szalmaszál,

hogy a fészket
védje,
zivatarba,
szélbe.

Megörül a
szalma szála,

nincs boldogabb
szalma nála. 

Képek, kiemelt kép: Csáki Ildikó

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS