Ha tényként említjük, hogy az iGaming és a kereskedelmi ingatlanok összefonódó iparágak, általában azt kapjuk vissza, hogy ebben nincs semmi logika. Hiszen az iGaming az online játékokhoz használt kifejezés, amely az interneten keresztül bonyolódik és csupán digitális ingatlanokra támaszkodik. A kereskedelmi ingatlanok viszont értelemszerűen a ‘tégla és habarcs’ körül forognak.

-Hirdetés-

Vendégszerzőnk, Boross Örs azt vizsgálja ebben az írásában, hogy ez a két iparág miként fonódott össze, és bepillantást ad az iGaming játékosoknak a kulisszák mögé, hogy hogyan működnek az ingatlan- és az iGaming iparágak a 21. században. Örsről többet itt tudhat meg.

Mi köze az iGamingnek a kereskedelmi ingatlanokhoz?

Bátran kijelenthetjük, hogy az iGaming nagyobb hatást gyakorol a kereskedelmi ingatlanok piacára, mint a kereskedelmi ingatlanok az iGaming piacra. Ennek oka az, hogy a globális iGaming-ipar hatalmas ütemben növekedett az elmúlt öt évben.

Magyarország nagyszerű példa arra, hogy milyen gyors ütemben virágzik fel az iGaming ipar. Szép számmal találunk engedélyezett online kaszinó oldalakat üdvözlő bónusz befizetés nélkül, itthon és szerte a világon, ahol az iGaming legalizált és szabályozott.

Ez a hatalmas iGaming terjeszkedés arra ösztönözte az online szerencsejáték-szolgáltatókat, hogy új országok felé nyissanak, és kereskedelmi ingatlanokat keressenek irodáik felállításához. A kereskedelmi ingatlanok keresletére gyakorolt ​​hatás inkább a bérleményre igényt tartó üzemeltetők számával van összefüggésben, semmint a bérleti ingatlanok méretével.

Az iGaming-üzemeltetők többsége általában kis és közepes méretű csapatokat tart fenn, üzleti tevékenységük nagyságától függően. Nincs szükségük persze hatalmas ingatlanterületre, mint az olyan nagyvállalatoknak, mint a Google, a Samsung vagy az IBM. Az iGaming üzemeltetők azonban előszeretettel választanak ingatlant az üzleti negyed szívében.

Miért van szükségük az iGaming-üzemeltetőknek ingatlanra?

Bár az iGaming szolgáltatók digitális üzleti tevékenységet folytatnak, azért még rendelkezniük kell fizikai irodákkal, amelyekben alkalmazottaik dolgoznak. Ezen alkalmazottak többsége informatikai és ügyfélszolgálati területen dolgozik. Az informatikai támogatás fontos az online kaszinó szoftver-platformjának futtatása során felmerülő technikai és szoftveres problémák kezeléséhez.

Az ügyfélszolgálat az egyik legfontosabb tényező, amely meghatározza az online kaszinó minőségét. A legtöbb játékos nem csak telefonos és e-mailes támogatást keres az iGaming iparban, hanem az élő csevegő funkciót is előszeretettel használják a nap 24 órájában. Ez megköveteli, hogy az iGaming üzemeltetői a hét minden napján, a nap 24 órájában alkalmazzanak csevegés-támogatási személyzetet, és olyan korszerű irodával rendelkezzenek, amely lehetővé teszi számukra, hogy kielégítsék a világ minden tájáról érkező játékosok igényeit.

A kis méretű iGaming-üzemeltetőknek általában 20-50 alkalmazottjuk van, a közepes méretű iGaming-szolgáltatóknak 50-100 közé esik a munkavállalóik száma, és a nagy szereplők általában 100-nál is több alkalmazottat foglalkoztatnak irodájukban. Azok az iGaming szolgáltatók, akik nagy méretű ingatlant bérelnek, általában olyan cégek, akik munkatársai több nyelven tudnak kommunikálni, és mindannyian egy irodában dolgoznak, így támogatva a világ legkülönbözőbb részeiről érkező játékosaikat.

Melyik ingatlanpiacon tapasztalható fellendülés?

Csak annyit kell tennie, hogy megnézi azokat az országokat, ahol engedélyezve vannak az online szerencsejáték-tranzakciók, és meg fogja találni, hogy az iGaming üzemeltetői milyen ingatlanokat vesznek igénybe. A két legnagyobb piac azonban, ahol jelentős az iGaming-iparág hatása, az Málta és a Fülöp-szigetek, illetve az ott található kereskedelmi ingatlanok.

Málta üzleti térképe az elmúlt évtizedben óriási változáson esett át, mivel az iGaming szolgáltatóknak a világ minden tájáról már nemcsak a Máltai Szerencsejáték Hatóság (MGA) engedélye volt csábító, de mára irodáikat is Máltán szeretnék létesíteni, és hosszú távú jelenlétben gondolkodnak. A Fülöp-szigeteken a fülöp-szigeteki offshore szerencsejáték-üzemeltetők (POGO) gyors növekedésének köszönhetően ugyancsak hatalmas ingatlanpiac iránti igény tapasztalható.

A POGO üzemeltetők több mint 138 000 külföldi munkavállaló foglalkoztatásáért és több mint 1 millió négyzetméter ingatlan bérléséért voltak felelősek Manilában a 2019-es évben. A manilai prémium ingatlanok iránti kereslet az ingatlanárak emelkedését eredményezte a fővárosban.

Konklúzió

Arra számíthatunk, hogy a kereskedelmi ingatlanok iránti kereslet az olyan országokban, mint Málta és a Fülöp-szigetek, az elkövetkező években tovább növekszik, az iGaming iparág terjeszkedésével összhangban.

MEGOSZTÁS