Az M1 csatorna tudósítója azt mondta, 35 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből mintegy 5000 a Semmelweis Egyetem központi gyógyszertárába került.

Az oltóanyagot mínusz 80 Celsius-fokra hűtve szállították, és ezen a hőmérsékleten tárolják tovább egy speciális fagyasztószekrényben.
Hozzátette, az egyetemre érkezett vakcinával egészségügyi dolgozókat oltanak be. Közülük már mintegy kétezren kapták meg az oltást, és eddig senkinél nem alakult ki komolyabb mellékhatás.
Az oltást három héttel később megismétlik, mert csak így alakul ki a teljes védettség – hangzott el.

-Hirdetés-

Az M1 tudósítója elmondta azt is, a Pfizer-BioNTech vakcinájából összességében 4,4 millió adag érkezik Magyarországra, de a kormány más gyártókkal is kapcsolatban van, és több mint 17 millió adag oltóanyagot kötött le. A nyugatról érkező vakcinákat az Európai Unió intézi, a tagállamok ugyanis abban állapodtak meg, hogy egyben rendelnek és Brüsszel igazságosan szétosztja a vakcinaadagokat.
A miniszterelnök tájékoztatása szerint elsősorban a keleti fejlesztésű vakcinákkal foglalkozunk, amelyek közül az oroszból várhatóan nem áll majd rendelkezésre elég mennyiség, a kínai oltás ugyanakkor ígéretesebb, bár jelenleg még az sem elérhető. Ideális esetben a magyarok választhatnak majd, hogy a nyugati vagy kínai vakcinával kívánják beoltani magukat.

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba. – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában.
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában
Van egy oltási terv, ami meghatározza milyen csoportok, milyen ütemben kapják meg az oltást: ebben az orvosok és az egészségügyi dolgozók vannak az első helyen. Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcinánk van, de ha például holnap megérkezne több millió vakcina, meg vannak azok az oltási pontok, ahol tömegesen és gyorsan be tudjuk adni ezeket. Ha ez megtörténne, oda kellene menni, ahol az emberek szavazni is szoktak.
Nincs kapacitás probléma a tömeges oltás technikai kivitelezésére, csak vakcina hiány van! Ha itt a vakcina, akkor oltunk, ha sok van, akkor gyorsabban oltunk.
A tömeges oltás technikai lebonyolításáról akkor kap mindenki tájékoztatást, ha lesz nagy mennyiségű vakcina, addig csak feltételes módban lehet erről beszélni. Kell hogy legyen az országnak olyan kapacitása, amely járvány idején gyors és tömeges kezelést tesz lehetővé, ezért elkezdtük építeni a gyárakat és megindítottuk a kutatásokat, magyar vakcina kísérletek is zajlanak. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy mire a következő világjárvány érkezik, saját gyártású orvosság és akár oltóanyag, valamint a gyártáshoz szükséges kapacitás is legyen. Ez a munka zajlik.
 
koronavírus elleni oltási terv
Ha nagy baj van, a fegyelmezettség, az összefogás, az egymásért való felelősségvállalás képessége erős a magyarokban.
A magyar egészségügy ebben a helyzetben sokkal jobban helyt állt, mint számos, a magyarnál előkelőbb helyre értékelt egészségügyi rendszer. Az ápolónők, orvosok, orvostan hallgatók, rezidensek mind kiválóan helytálltak. A döntő dolog az emberi minőség és ők kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, ahogy a pedagógusok is. Korábban azt mondtuk, hogy mi magyarok egy széthúzó nép vagyunk, de összességében ha nagy baj van, a fegyelmezettség, az összefogás, az egymásért való felelősségvállalás képessége erős a magyarokban. A magyar gazdaság az ország lehetőségeit meghaladó mértékű és ütemű bérfejlesztést hajtottunk végre az ápolóknál és az orvosoknál.
Minden adócsökkentés az adóbeszedőket nehéz helyzetbe hozza, de munkahelyet a vállalkozások adnak az embereknek és most a munkahelyeket védeni kell!
Válsághelyzetben adót kell csökkenteni: a központi államnak, az önkormányzatoknak és még a bankoknak is, akik a moratórium időszakában nem tudják a hitelek utáni kamatokat beszedni. Most mindenki vállal valamit, az adócsökkentés a jó irány! A vírus második hulláma idején is sikerült megőriznünk a munkahelyeket, az európai rangsorban a munkanélküliségi statisztikákban a harmadik legjobb a magyar. A járvány miatt a 13. havi nyugdíjat sem kellett átütemeznünk, ahogy a családtámogatásokat és az otthonteremtési terveket sem.
Hogy a vakcina érkezése előtt mennyivel lehet lazítani, ez egy nehéz kérdés, főként, hogy kérdéses, hogy az mikor érkezik. Nyitni szeretne mindenki, de ha nem jól ütemezünk egy harmadik hullám is bekövetkezhet.
A második hullámot megfékeztük, most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik!

Forrás, kép: MTI, Szentkirályi Alexandra kormány szóvivő facebook oldala
Kiemelt kép: hirado.hu

MEGOSZTÁS