Sorozatunk befejező részében a teljesség igénye nélkül sorolunk fel néhány beruházást, fontos eseményt, ami az elmúlt 30 évben Soltvadkerten történt. Mindent felsorolni szinte lehetetlen, mert annyi minden történt az elmúlt évtizedek alatt.

Berkecz László polgármester 1994-ben így értékelte az elmúlt négy esztendőt többek között:

„A ’90-es évek kezdetére Vadkert már egy megalapozottan fejlődésnek indult, jó gazdasági alapokkal rendelkező település volt. Ki merem jelenteni, hogy jó irányba haladunk és reális célok megvalósítását tűzhettük ki magunk elé.”

-Hirdetés-

Ilyen volt például a szennyvízcsatorna- és tisztítótelep kiviteli tervének előkészítése. A fő koncepció a gázprogram és a csatornázás volt. Folytatódtak az útépítések, járdaépítések. Elkészült a Kossuth utcai kerékpárút. A templomok előtti terek díszburkolatot kaptak, csakúgy, mint az úgynevezett „Vöröstér”. Felújították a városházát és a tornacsarnok tetőzetét.

Kerékpárút a Bocskai utcán (1992)

Az iskola területén a „Bunker” fölé épült új iskolarész. Támogatták az óvodafejlesztéseket, felújításra került az orvosi rendelő is. Átadásra került a II. világháborús emlékmű és a díszkút a „Vöröstéren”. 1993-tól ismét megrendezésre került a Szüreti Fesztivál, mely napjainkig tömegeket vonz.

A legfontosabb eredmény, hogy 1993. szeptember 1-én Soltvadkert városi rangot kapott.

Selymesben fejlesztették az ivóvízellátást és járdát építettek.

Az 1998-as értékelőjébe a polgármester úr kitért arra, hogy folyamatban van a csatornázás. Folytatódtak az útépítések és újakat is építettek. Megépült a Kiskőrös és Soltvadkert közti kerékpárút. Elkezdték a csapadékelvezetők építését is. Az iskola új dísztermet kapott, a tetőzet felújítása is megtörtént. A Vadkerti-tónál kiépült a sétány, padokkal és közvilágítással. Önkormányzati tulajdonba került a Fekete-villa (volt tanácsüdülő). A tűzoltóság új épületrésszel bővült. 1995-ben Selymesben felépül a Fatimai Szűz tiszteletére szentelt templom.

Selymesi templom (1995)

Az 1998-2002 közti időszakban is sok fejlesztésre került sor. Beépült az iskola főépülete és a diákotthon közti terület, ahol irodahelységeket alakítottak ki. Megépült a Soltvadkert-Selymes közti kerékpárút. Korszerűsítették a közvilágítást. Pünkösd napján Millenniumi emlékkeresztett állítottak fel a Szentháromság utca és a Mátyás király utca sarkán. Folytatódott a csatornaberuházás. Elkészült a Tanítók Szobra a református templom előtt. A lebontott Zick Zack diszkó helyén elkezdődött az új művelődési ház építése. Felújították a Szentháromság utcát, a Vadkerti tónál a vizesblokkot.

2002-2006 között több beruházást befejeztek. Ilyen volt a rendelő, sportcsarnok felújítása. Folytatódtak az útépítések, útfelújítások. 2003-ban átadták az új művelődési házat. 2005-ben felújították a polgármesteri hivatalt. Elkészült a buszmegálló, parkolókat építettek, parkosítottak. 2005-re felújították a Kossuth utca szakaszát az Arany János utcától az iskola előtti körforgóig, ahol létrehozták a szoborparkot, mely mind a mai napig új alkotásokkal bővül. Új arculatot kapott a Hősök tere is.

Körforgalom építése a Központban (2002)

2010-ben az új polgármester, Lehoczki Ferenc többek között a következőket mondta:

„Úgy gondolom, méltán lehetünk büszkék arra, hogy városunk azon kevesek közé sorolhatja magát, aki hitelfelvétel nélkül hagyta maga mögött az eddig eltelt évtizedeket, még a súlyos gazdasági válság időszakát is átvészeltük.”

Folytatódtak az útfelújítások, igaz kisebb intenzitással. Elindították a rendezési terv módosítását a volt szeméttelep folytatásaként a tázlári úttal összekörtve. Így 7 hektáron tudtak területet biztosítani vállalkozások számára. Elindult az intézmények fűtéskorszerűsítése nyílászárók cseréjével és Solár technológia bevezetésével. Elkezdték a közvilágírtás korszerűsítését. 2011-ben, hosszú várakozás után több résztvevő lelkes támogatásával létrejött a város helytörténeti gyűjteménye, mely felvette Nagy-Pál István nevét. 2013-ban az önkormányzat helyet biztosított a Motor Múzeumnak a régi művelődési ház pincéjében, mely mind a mai napig várja látogatóit.

Művelődési ház avatás (2003)

A 2014-es választások előtt szintén mérleget vont a polgármester az elmúlt négy évről. Elindult a régi művelődési ház felújítása. Folytatódott a polgármesteri hivatal fejlesztése, felújítása. Napelemekkel látták el a művelődési házat és a sportcsarnokot. Elindult az ivóvízminősítő program és a szennyvíztelep rekonstrukciója. A belvízelvezetésben új csatornahálózat kiépítését kezdték el. A Vadkerti-tónál megoldódott a szennyvízelvezetés. Valamint a tóparton felújították a Fekete villát, mely négy csillagos panzióként várja vendégeit.

Kapcsolódó cikk
Korszakos jelentőségű fejlesztéseket adtak át a Vadkerti-tó üdülőövezetében
Korszakos jelentőségű fejlesztéseket adtak át a Vadkerti-tó üdülőövezetében
A Vadkerti-tó és a mellette lévő üdülőfalu életében korszakos jelentőségű beruházásokat adtak át június 12-én, pénteken, a soltvadkerti üdülőhely strandján...

2014-től a 2019-es választásokig szintén sok minden történt Vadkerten. 2015-ben a régi művelődési házban, a felújítás után a Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény kapott helyet. Elkészült a Záportározó a város mellett. Pályázati úton elkezdődött a Vadkerti-tó fejlesztése. Megtörtént az útfelújítás az 54-es és 53-as főút soltvadkerti szakaszán.

És még lehetne sorolni….

Forrás:
Vadkerti Újság, 1994/10, 3-5 p.
Vadkerti Újság, 1994/11, 4-5 p.
Vadkerti Újság, 1998/08, 3 p.
Vadkerti Újság, 1998, 09, 2-3 p.
Vadkerti Újság, 2002/ 01, 14 p.
Vadkerti Újság, 2002/02, 3, 14 p.
Vadkerti Újság, 2002/03, 14 p.
Vadkerti Újság, 2002/05, 3 p.
Vadkerti Újság, 2006/10, 3 p.
Vadkerti Újság, 2010/09, 4 p.
Vadkerti Újság, 2014/09, 4 p.

Írta: Légrády Andor 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS