A Kiskőrösi Járás szinte minden településén érezhető volt a koronavírus „áldásos” hatása: Nem volt olyan terület, ahol ne emelkedett volna a munkanélküliek száma. Legegyszerűbben úgy tudjuk megvizsgálni a munkaerőpiac helyzetét, ha 2019 decemberét hasonlítjuk össze a 2020. decemberének zárónapjával.

Jól látható, hogy a vizsgált időszak kezdete még a „pandémiás” időszak előtti állapotokat mutatja.

De beszéljenek a számok:

A járást nézve kevésbé fényes adatok mutatkoznak: Míg 2019 utolsó hónapjában 1082, addig tavaly decemberben már 1333 fő regisztrált álláskereső volt a foglalkoztatási szolgálat rendszerében nyilvántartva. Ez a szám a Kiskőrösi Járásban 23 százalékos emelkedést jelent.

-Hirdetés-

Amennyiben Bács-Kiskun megyét vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy míg 2019-ben (december) 11578, addig 2020 azonos időszakában 14179 fő volt beregisztrálva. Ez 22 százalékos emelkedést jelentett.

Ha régiós szinten vizsgálódunk, akkor a 2019-es decemberi zárónapon 28629, 2020 végén 34490 fő volt a rendszerben nyilvántartva, ami 20 százalékos emelkedést mutat.

Tehát összegzésként elmondható, hogy járásunk adatai „együtt mozognak” mind a megyei, mind a régiós számokkal. 

Melyik foglalkozások lesznek várhatóan a legkeresettebbek illetve a legnehezebb helyzetben?

Országos összesítésben 2020-ban várhatóan az épületvillamossági szerelő, villanyszerelő, az egyszerű ipari foglalkozású, a villamosberendezés-összeszerelő, a bolti eladó, az egyéb termék-összeszerelő, a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr, a kézi csomagoló, a rakodómunkás, a mechanikaigép-összeszerelő, valamint az egyéb, máshova nem sorolható ipari és építőipari foglalkozású foglalkozások köre lehet a legkeresettebb, itt növekedhet a legnagyobb mértékben a munkavállalók száma a felmérésben szereplő gazdálkodó szervezetek körében.

A foglalkoztatottak létszámának legnagyobb csökkenése várhatóan a pincér, az egyszerű ipari foglalkozású, a bolti eladó, a villamos-berendezés összeszerelő, az egyéb termék összeszerelő, a mechanikai gép-összeszerelő, a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr, a rakodómunkás, a kézi csomagoló, valamint az intézményi takarító és kisegítő foglalkozások esetében várható, itt csökkenhet a legnagyobb mértékben a munkavállalók száma a felmérésben szereplő gazdálkodó szervezetek körében, áll a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat előrejelzésében.

Borítókép: illusztráció.
Adatok: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

MEGOSZTÁS